Skica s sojenja. Foto: Reuters
Skica s sojenja. Foto: Reuters

Carroll trdi, da jo je Trump sredi 90. let prejšnjega stoletja posilil v garderobi veleblagovnice na 5. aveniji na Manhattnu, čez cesto od Trumpove stolpnice. Svojo zgodbo je prvič predstavila v knjigi iz leta 2019, v tožbi pa navaja, da je več kot 20 let molčala iz strahu pred maščevanjem, vendar si je po letu 2017 in krepitvi gibanja #Jaztudi premislila.

Poroti je dejala, da jo je Trump posilil, zaradi česar ni mogla vzpostaviti romantičnih odnosov, in da ji je nato še uničil ugled s tem, ko je zanikal napad in jo obtožil laganja in prevare.

"Tukaj sem, ker me je Donald Trump posilil, ko sem o tem pisala, pa je rekel, da se to ni zgodilo. Lagal in uničil moj ugled. Tukaj sem, da si poskusim povrniti življenje," je dejala poroti.

Trump se na začetku sojenja ni pojavil, na svojem družbenem omrežju Truth Social pa je zapisal, da so obtožbe Jean Carrol "izmišljena prevara" in "lov na čarovnice". Sodnik Lewis Kaplan je opozoril, da je Trump s tem morda neprimerno vplival na poroto. "Povsem neprimerna" objava bi lahko Trumpu škodovala, je dejal sodnik.

Carroll je opisala dogajanje veleblagovnici. Ko sta se srečala, ji je dejal, naj mu pomaga pri izbiri darila. Kot je dejala, je bila navdušena zaradi povabila. Predlagala mu je nakup torbice in nato klobuka za žensko, za katero naj bi Trump iskal darilo, a ga to ni zanimalo.

Donald Trump obtožbe zanika. Spet pravi, da gre za lov na čarovnice. Foto: EPA
Donald Trump obtožbe zanika. Spet pravi, da gre za lov na čarovnice. Foto: EPA

Omenil ji je spodnje perilo, bil je zgovoren in zabaven. Izbral je en kos in zahteval, naj si ga nadene. Tega ni nameravala storiti, je dejala. Nato je predlagal, naj si ga oba nadeneta, pri tem pa je pokazal v smeri garderobe. Tega ni jemala resno, je dejala. Vse skupaj je bilo zelo "hecno". "Verjetno sem se ves čas spogledovala," je dejala.

Vzdušje pa se je hitro spremenilo, ko sta vstopila v garderobo. "Takoj je zaprl vrata in me pritisnil ob steno. Tako močno me je porinil, da sem se udarilo v glavo. Bila sem izjemno zmedena," je dejala Carroll. "Porinila sem nazaj in spet me je porinil ob steno, pri čemer sem spet prejela udarec v glavo."

Nato jo je po njenih besedah začel slačiti, ona pa ga je odrivala. Dejala je, da je bilo povsem jasno, da ni želela, da bi se še kaj zgodilo.

Njegove poskuse, da jo poljubi, je opisala kot "šokantno stvar". Dejala je, da jo je posilil, pobegnila pa je šele, ko je uspela dvigniti koleno in ga odriniti. Pobegnila je iz veleblagovnice.

"Zelo neumno" dejanje

Dejala je, da bo vedno obžalovala, da je stopila v garderobo s Trumpom. To dejanje je označila za "zelo neumno". "Zaradi tega nisem bila več zmožna imeti romantičnega življenja," je dejala.

Od takrat ni imela spolnega odnosa, nemogoče ji je bilo tudi nasmehniti se nekomu, ki ji je bil všeč.

Priznala je, da je v knjigi zapisala, da zaradi dogodka ni trpela duševne stiske, a je dejala, da so bile to besede nje kot "javne osebe", medtem ko je v zasebnosti trpela.

Trumpa je označila za "zlobnega", meni tudi, da je bil "grozen" predsednik, a tožbe ni vložila zaradi svojih političnih prepričanj.

Dejala je še, da je bila tarča napadov Trumpa in njegovih podpornikov, ker je v javnosti spregovorila o domnevnem napadu. Pričakovala je, da bo Trump rekel, da sta imela konsenzualen spolni odnos, ne pa, da bo vse skupaj preprosto zanikal.

Po civilnem pravu je tožba še mogoča

Z vidika kazenskega prava so očitki že zastarali, po civilnem pravu pa je tožba še mogoča, saj je nov zakon žrtvam spolnih napadov, ki storilcev dolgo niso mogle tožiti zaradi preteka zastaralnega roka, omogočil, da poiščejo pravico na sodišču tudi desetletja po napadu. Prvotni tožbi zaradi obrekovanja je zato Carroll dodala še prizadejanje telesne poškodbe.

Ob začetku sojenja so izbrali 12 članov porote, ki bodo odločili o krivdi nekdanjega predsednika in o višini morebitne odškodnine za tožnico. Sojenje naj bi trajalo od enega do dveh tednov, Trumpa na prvo obravnavo ni bilo.