Ameriški predsednik Je Biden se je zavzel za prehod k novim virom energije in prihodnosti, ki ne bo odvisna od fosilnih goriv. Foto: EPA
Ameriški predsednik Je Biden se je zavzel za prehod k novim virom energije in prihodnosti, ki ne bo odvisna od fosilnih goriv. Foto: EPA

Težko pričakovani govor Joeja Bidna je prišel po kritikah, da demonizira naftni sektor. Očitno je tudi, da na volitvah nobena druga tema ne bo preusmerila pozornosti Američanov od cene goriv in stopnje inflacije.

"Moje sporočilo družbam, ki upravljajo bencinske črpalke in določajo cene za neposrednega uporabnika, je preprosto: v vojni smo, v času globalne nevarnosti, Ukrajine. To niso normalni časi. Znižajte cene na črpalkah na raven, na kateri plačujete za proizvod. Zdaj. Danes."

Bidnov predlog o moratoriju na davek na goriva prinaša le omejene olajšave. Zvezni prinaša 18, državni davek pa 50 centov na galono. A republikanci v senatu, običajno navdušeni nad davčnimi rezi, potezo razumejo kot trik.

Senator John Barrasso iz Wyominga: "Če Biden resnično želi spraviti cene pod nadzor, mora povleči pravo potezo. Dovoliti črpanje nafte in plina na zveznem ozemlju. Podeliti dovoljenja za gradnjo energetske infrastrukture."

A družbe že imajo dovoljenja za črpanje, aprila povečana z novo tranšo, le da so pristojbine namesto prejšnjih, absolutno prenizkih 12 odstotkov in pol, postavljene na 18,5 odstotka. Biden jim zato očita, da ne črpajo, čeprav bi lahko, raje odkupujejo prodane lastne zaloge, manj predelujejo, in s tem v času draginje služijo še več.

"Naftno industrijo pozivam k večji predelavi nafte v bencin in s tem prispeva k znižanju cene. Vem, da moji republikanski prijatelji trdijo, da ne produciramo dovolj nafte in da jaz omejujem proizvodnjo. Odkrito povedano, to je neumnost. Tukaj je resnica: Samo ta mesec je Amerika črpala 12 milijonov sodčkov dnevno, kar je več od povprečja pod mojim predhodnikom in na poti k rekordni proizvodnji prihodnje leto."

Ob vsem tem pa se je Joe Biden zavzel za prehod k novim virom energije in prihodnosti, ki ne bo odvisna od fosilnih goriv. Pravilno, a v kriznem času bolj kot ne prošenj naftni industriji, vsaj nediplomatsko.