Justin Trudeau se je na srečanju podpornikov liberalcev v Torontu v ponedeljek zahvalil Jane Philpott za njeno delo in zagotovil, da afero jemljejo zelo resno. Foto: EPA
Justin Trudeau se je na srečanju podpornikov liberalcev v Torontu v ponedeljek zahvalil Jane Philpott za njeno delo in zagotovil, da afero jemljejo zelo resno. Foto: EPA

V ponedeljek je zaradi škandala odstopila druga članica kabineta, predsednica odbora za vladne finance Jane Philpott. Trudeau se že tedne brani pred kritikami zaradi ravnanja vlade pri korupcijskem škandalu, povezanem z gradbenim podjetjem. Opozicijski konservativci ga pozivajo k odstopu. Nekdanja pravosodna ministrica Jody Wilson-Raybould je odstopila v februarju, potem ko je uradu premierja očitala, da so vladni predstavniki skušali vplivati na preiskavo škandala s podjetjem, ki je eden glavnih delodajalcev v Quebecu.

Podjetju očitajo plačilo podkupnine za naročila v Libiji
Podjetju s sedežem v Montrealu očitajo, da je med letoma 2001 in 2011 družini libijskega voditelja Moamerja Gadafija v zameno za naročila v Libiji plačal podkupnino v vrednosti okoli 31 milijonov evrov. SNC-Lavalin je odprto lobiral za zunajsodno poravnavo, namesto da bi šel primer na sodišče, saj naj bi zadevo uredili znotraj podjetja in spremenili način delovanja.

Afera se za premierja odvija v neugodnem času, saj bodo jeseni v Kanadi parlamentarne volitve. Foto: EPA
Afera se za premierja odvija v neugodnem času, saj bodo jeseni v Kanadi parlamentarne volitve. Foto: EPA

Možnost poravnave je vlada uzakonila lani; po njej bi se podjetja lahko izognila sojenju in se raje dogovorila za plačilo kazni ali druge ukrepe. Če bi podjetje spoznali za krivo korupcije, deset let ne bi smelo sodelovati na javnih razpisih vlade, kar bi zanj pomenilo resen finančni udarec in grožnjo več kot 50.000 delavcem po celem svetu.

Po odstopu Wilson-Raybouldove je nekaj dni kasneje odstopil tudi eden glavnih sodelavcev premierja Gerald Butts. V izjavi je sicer zanikal, da bi kateri koli član kabineta storil kaj narobe, a da odhaja, ker ne želi motiti pomembnega dela ekipe. Philpottova pa je v ponedeljkovi odstopni izjavi zapisala, da ne more več braniti načina, kako se vlada odziva na korupcijski škandal, in da zagovarja neodvisno sodstvo.

Premier očitke zavrača
Korupcijski škandal je prerasel na vladno raven, ko so februarja kanadski časniki poročali, da je kabinet premierja skušal pritisniti na pravosodno ministrico, da se vplete v korupcijski škandal. Wilson-Raybouldovo so prosili, naj prepriča državno tožilstvo, naj si premisli glede možnosti poravnave, a se je ministrica uprla. Kasneje je Wilson-Raybouldova priznala, da je bila konec lanskega leta pod stalnim pritiskom vladnih predstavnikov, naj se kot ministrica vmeša v delo tožilstva, da primer SNC-Lavlin ne bi šel na sodišče. Nanjo naj bi pritiskal tudi Trudeau, a premier očitke zavrača.

Ministrico so sicer januarja premestili s pravosodnega ministrstva na ministrstvo za veterane, po poročanju kanadskih časnikov zaradi upiranja, da bi se vmešala v primer. Wilson-Raybouldova je 12. februarja odstopila, nakar je v vladi sledilo več sprememb. Zaradi afere zadevo preiskuje tudi parlamentarni odbor za pravosodje: ta je prejšnji teden zaslišal Wilson-Raybouldovo, ki je pred odborom očitke ponovila. Ta teden sledi zaslišanje Buttsa.