ZDA izdatno oborožujejo Tajvan. Foto: EPA
ZDA izdatno oborožujejo Tajvan. Foto: EPA

Dogovor mora v Washingtonu sicer potrditi še kongres, ki pa je močno naklonjen Tajvanu.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je sporočil, da je sporazum "ključen za varnost Tajvana", Peking pa je pozval, naj "prekine svoj vojaški, diplomatski in gospodarski pritisk proti Tajvanu in se namesto tega vključi v smiseln dialog".

Takšne prodaje orožja so po besedah predstavnika ministrstva "rutinske" v podpori "prizadevanjem Tajvana za modernizacijo svojih oboroženih sil in vzdrževanje kredibilne vojaške zmožnosti".

Kot poroča BBC, je kitajsko veleposlaništvo v ZDA to državo pozvalo, naj prekliče dogovor, sicer bo Peking sprejel "protiukrepe". Tiskovni predstavnik Liu Pengju je dejal, da dogovor "resno ogroža" odnose med Washingtonom in Pekingom.

Odnosi med ZDA in Kitajsko so v zadnjem času še dodatno napeti zaradi avgustovskega obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Tajvanu, do katerega je prišlo kljub ostremu nasprotovanju Pekinga.

Kitajska je zaradi obiska sprožila obsežne vojaške vaje ob otoku, za katerega Peking vztraja, da je del Kitajske.

Medtem je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna sporočila, da bo za zdaj ohranila carine za kitajsko blago v vrednosti več milijard dolarjev, ki jih je uvedla administracija predhodnega predsednika Donalda Trumpa.