Helikopter apache. Foto: EPA
Helikopter apache. Foto: EPA

Kot poroča BBC, se je ameriška vlada neposredno izpogajala za prodajo v vrednosti 81 milijard dolarjev, 56 odstotkov več kot v letu 2022, je sporočilo ameriško zunanje ministrstvo.

Preostanek predstavljajo neposredne prodaje ameriških orožarskih podjetij tujim državam.

Nekatere največje nakupe ameriškega orožja je opravila Poljska, ki povečuje svojo vojsko. Tako je Varšava kupila za 12 milijard dolarjev helikopterjev apache, 10 milijard je dala za raketne sisteme himars, 3,75 milijarde pa za tanke M1A1 abrams.

Poljski premier Donald Tusk je obljubil nadaljevanje programa prejšnje desničarske vlade za posodobitev in krepitev vojske, katerega namen je poljsko vojsko spremeniti v "najmočnejšo kopensko silo v Evropi".

Medtem je Nemčija kupila za 8,5 milijarde dolarjev helikopterjev chinook. Bolgarija je plačala 1,5 milijarde za oklepna vozila stryker, Norveška pa je kupila helikopterje za milijardo dolarjev. Češka je dala 5,6 milijarde za lovce F-35 in strelivo.

Zunaj Evrope pa je Južna Koreja plačala pet milijard dolarjev za lovce F-35, Avstralija pa 6,3 milijarde za letala C130J-30 super hercules.

Japonska se je z ZDA dogovorila za nakup letala za zgodnje odkrivanje in opozarjanje E-2D hawkeye za milijardo dolarjev.

Ameriško ministrstvo za zunanje zadeve je v ponedeljek objavilo letno poročilo, v katerem pravi, da so pošiljke orožja in vojaška trgovina "pomembno orodje ameriške zunanje politike s potencialnimi dolgoročnimi učinki na regionalno in globalno varnost".

Ameriško prodajo orožja je spodbudilo obračanje držav stran od Rusije. Ta je desetletja druga največja prodajalka orožja na svetu za ZDA.

Ameriška vlada trdi, da ameriška podpora Ukrajini krepi domače gospodarstvo s pomočjo prodaje orožja. Kljub temu so ameriški kongresniki vse bolj pripravljeni končati neposredno pomoč Ukrajini.