Stockholmski Inštitut za mednarodne mirovne raziskave je januarja 2021 naštel večje jedrske zaloge ZDA, kot poroča State Department, vendar so v tej statistiki tudi že
Stockholmski Inštitut za mednarodne mirovne raziskave je januarja 2021 naštel večje jedrske zaloge ZDA, kot poroča State Department, vendar so v tej statistiki tudi že "upokojene" bombe oziroma konice. Foto: AP

State Department je prvič po štirih letih objavil število jedrskih bomb, ki jih imajo ZDA, potem ko administracija nekdanjega predsednika Donalda Trumpa številk ni dajala v javnost.

To so jedrske bombe oziroma konice za rakete, ki so aktivne in neaktivne. Številka je najmanjša, odkar so začele ZDA in Sovjetska zveza med hladno vojno kopičiti zaloge jedrskega orožja. Leta 1967 so imele ZDA 31.255 jedrskih bomb.

Sedanja ameriška vlada pod vodstvom Joeja Bidna je številke objavila v želji po vnovičnem zagonu pogajanj o nadzoru nad oborožitvijo z Rusijo, ki je nasledila Sovjetsko zvezo in njene jedrske zaloge.

Med sporazumi, iz katerih je Trump umaknil ZDA, je bila tudi pogodba o raketah srednjega dosega (INF) z Rusijo. 5. februarja prihodnje leto se izteče pogodba Novi start o celotnem številu nameščenih jedrskih bomb ali konic, ki jih lahko premoreta ZDA in Rusija. Če pogodbe ne bodo podaljšali, bodo lahko spet kopičili jedrske zaloge na obeh straneh. Trump omenjene pogodbe ni hotel podaljšati brez vključitve Kitajske, ki bi naj imela največ 350 jedrskih bomb.

Biden je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu predlagal novo zmanjšanje nameščenih jedrskih zalog v petih letih na največ 1550.

ZDA bi naj tako imele 5550 bomb, Rusija 6255, Kitajska 350, Velika Britanija 225 in Francija 290. Indija, Pakistan, Izrael in Severna Koreja pa naj bi imele skupaj 460 jedrskih bomb.