Železniški delavci v ZDA nimajo niti enega dneva plačanega bolniškega dopusta. Foto: EPA
Železniški delavci v ZDA nimajo niti enega dneva plačanega bolniškega dopusta. Foto: EPA

Predstavniški dom kongresa je predlog sprejel že prej, predsednik ZDA Joe Biden pa je napovedal hiter podpis. Ko bo predlog podpisan in bo zakon uveljavljen, bo stavka nezakonita.

Biden, ki se sicer razglaša za velikega zaveznika sindikatov, se je pred dnevi izrekel proti stavki, saj da bi ta ogrozila ameriško gospodarsko okrevanje.

Predsednik je posredoval pri pogajanjih med sindikati in podjetji, ki so zaposlenim zagotovila krepko povišanje plač. Zaposleni bodo prejeli 24 odstotkov višje plače in dodatke v višini 5000 dolarjev, ki bodo izplačani v nekaj letih.

Sporazum iz septembra pa so zavrnili štirje od 12 sindikatov, vključenih v pogajanja, in sicer zaradi neplačanega bolniškega dopusta, poroča BBC. Železniški delavci v ZDA namreč nimajo niti enega dneva plačanega bolniškega dopusta.

Senator iz Vermonta Bernie Sanders je predlagal amandma, ki bi uvedel sedem dni plačanega bolniškega dopusta, a ga je senat z 52 glasovi za in 43 proti zavrnil. Za sprejetje je bilo namreč potrebnih 60 glasov.

Stavka naj bi potekala 9. decembra in bi močno ohromila gospodarstvo v času pred prazniki.

Demokrati in republikanci skupaj proti sindikatom

Potrditev predloga zakona v kongresu je eden redkih primerov sodelovanja demokratske in republikanske stranke v zveznem kongresu, čeprav so sindikalisti glavna volilna baza demokratov. Nekateri republikanci so medtem skušali izkoristiti priložnost, da vnesejo razdor med demokrate in sindikate, s tem da so glasovali proti zakonu.

"Vedno sem sumil, da si socialist," je enemu od najbolj konservativnih senatorjev, Tedu Cruzu iz Teksasa, zabrusil Sanders, ki se razglaša za socialista.

Biden se skuša iz zadrege izvleči tako, da obljublja nadaljevanje prizadevanj za uvedbo pravice do bolniškega dopusta za vse ameriške delavce na nacionalni ravni.