Trenutek, ko rusko letalo odvrže gorivo blizu ameriškega letalnika. Foto: Twitter
Trenutek, ko rusko letalo odvrže gorivo blizu ameriškega letalnika. Foto: Twitter

Video prikazuje, kako se ruski lovec Su-27 približuje ameriškemu letalniku tipa MQ-9 Reaper in blizu njega odvrže gorivo. Enako stori tudi drugo letalo, le da to nato tudi domnevno trči v letalnik in mu delno poškoduje propeler.

Posnetek, dolg približno 40 sekund, je ameriška vojska skrajšala, a prikazuje dogajanje v pravilnem vrstnem redu, sporoča ameriško obrambno ministrstvo.

Po navedbah ameriške vojske je ruski lovec Su-27 v torek zjutraj v mednarodnem zračnem prostoru trčil s propelerjem letalnika tipa MQ-9 Reaper, ki so ga nato bili primorani spustiti do morske površine. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da sta ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za njegov padec.

Rusija je zavrnila ameriške obtožbe, da sta njeni letali v incidentu nad Črnim morjem delovali nepremišljeno.

Po dogodku sta po telefonu govorila ameriški in ruski obrambni minister, Lloyd Austin in Sergej Šojgu.

Iz Kremlja so sporočili, da si bodo prizadevali pridobiti razbitine ameriškega letalnika. Sekretar ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaj Patrušev je dejal, da je incident "zadnja potrditev, da ZDA neposredno sodelujejo v teh dejavnostih, v vojni".

Washington ni pojasnil, kakšne naloge je letalnik opravljal nad Črnim morjem, niti tega, ali je bil oborožen. Prav tako še vedno ni jasno, kako poškodovan je bil.

Ameriški posnetek incidenta z ruskim letalom
ZDA so objavile posnetek incidenta nad Črnim morjem