Ajman Al Zavahiri. Fotografija iz leta 2001. Foto: EPA
Ajman Al Zavahiri. Fotografija iz leta 2001. Foto: EPA

"Nocoj smo spet jasno pokazali, da ni pomembno, kako dolgo bo trajalo ali kje se skrivaš. Če ogrožaš naše ljudi, te bodo ZDA našle in odstranile," je dejal ameriški predsednik Joe Biden.

"Nikoli ne bom dovolil Afganistanu, da spet postane zavetišče za teroriste. Ni ga več in zagotovili bomo, da se ne zgodi nič drugega. Tega terorističnega voditelja ni več," je dodal ameriški predsednik.

Napad v afganistanskem glavnem so potrdili tudi talibani. "Gre za kršitev mednarodnih načel in sporazuma iz Dohe. Takšna dejanja so ponovitev propadlih izkušenj zadnjih 20 let in so proti interesom ZDA, Afganistana in regije," so sporočili talibani, ki od lanskega avgusta spet vladajo v Afganistanu. Sporazum iz Dohe iz leta 2020 je namreč določal umik mednarodnih enot iz Afganistana, kjer pa ameriške sile še naprej delujejo.

Biden je bil sicer kot podpredsednik ZDA proti napadu posebnih enot na hišo v pakistanskem Abotabadu, kjer so 2. maja 2011 na ukaz tedanjega predsednika ZDA Baracka Obame ubili vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna.

Zdaj pa je izdal ukaz za napad, v katerem so ubili bin Ladnovega naslednika. Napad je odobril prejšnji četrtek, izvedla pa ga je obveščevalna agencija Cia z brezpilotnim letalom, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na zaupne obveščevalne vire. Biden je med televizijskim nagovorom izrekel pohvalo obveščevalcem za vztrajno in uspešno delo.

Obveščevalci najprej odkrili družino

Za Al Zavahirija dolgo časa ni bilo jasno, ali je sploh še živ. Potem pa je aprila objavil posnetek s pohvalo ženske v Indiji, ki si je kljub prepovedi nadela hidžab. Takrat je postalo jasno, da je človek, za katerim so Američani objavili 25 milijonov dolarjev vredno tiralico, še živ. Ameriški obveščevalci oziroma sodelavci so pozneje v Kabulu odkrili njegovo ženo, hčer in vnuke.

Novico o napadu je sporočil ameriški predsednik Joe Biden. Foto: EPA
Novico o napadu je sporočil ameriški predsednik Joe Biden. Foto: EPA

Živeli so v hiši, ki je v lasti enega od talibanskih voditeljev Siradžudina Hakanija. Kmalu so potrdili, da je tam tudi Al Zavahiri.

Al Zavahri naj bi bil na balkonu hiše, ko sta ga zadeli kar dve raketi hellfire (peklenski ogenj) iz brezpilotnega letala.

Družina naj bi bila v drugem delu hiše, ki je ostal cel. Napad naj drugih žrtev ne bi povzročil, Američani pa bi naj iz zraka in z obveščevalci na terenu potrdili, da je bil Al Zavahiri ubit.

Al Zavahiri je začel sodelovati z bin Ladnom v času sovjetske zasedbe Afganistana, ko sta se skupaj bojevala proti komunistom, tudi s pomočjo ameriškega orožja. Bin Laden je bil vodja in finančnik, nekdanji egiptovski zdravnik Al Zavahiri pa ideolog in strateg. Združila sta moči v teroristični skupini v Al Kaida. Al Zavahiri je bil od leta 1998 bin Ladnov namestnik.

Al Kaido sta spremenila v skupino, katere glavni cilj je bil napad na Američane kjer koli po svetu. Po bin Ladnovi smrti je mrežo prevzel Al Zavahiri in jo vodil z območja na meji med Afganistanom in Pakistanom tudi v letih, ko je primat med teroristi in džihadisti prevzemala t. i. Islamska država.

ZDA ubile Ajmana Al Zavahirija