Številni starši v ZDA so se znašli v stiski, ker na policah ni zadostne količine nadomestnega mleka za dojenčke. Foto: Reuters
Številni starši v ZDA so se znašli v stiski, ker na policah ni zadostne količine nadomestnega mleka za dojenčke. Foto: Reuters

Ukrep Joeja Bidna, ki je bil v preteklih tednih deležen ostrih kritik zaradi neučinkovitega ukrepanja glede pomanjkanja mlečnih formul, v praksi pomeni, da lahko proizvajalcem sestavin, potrebnih za izdelavo mlečne formule, oblasti odredijo, da jih prednostno pošljejo podjetjem, ki to formulo proizvajajo, z uvedbo zakona pa se bodo lahko za mlečne formule iz tujine uporabljala tudi civilna vojaška letala.

Ameriški starši so zaradi pomanjkanja in visokih cen mlečne formule jezni na vlado. Že med pandemijo je bila dobava omejena, zapletlo pa se je februarja, ko je podjetje Abbott, ki pokriva 40 odstotkov trga v ZDA, zaradi suma okužbe z bakterijo zaprlo veliko tovarno v Michiganu in pozvalo k odpoklicu izdelkov. Podjetje ima že sicer dolgo zgodovino pomanjkljivosti v svojem proizvodnem procesu. ZDA doma proizvedejo kar 98 odstotkov vse hrane za dojenčke, ki se proda na trgu.

Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je s podjetjem dosegla dogovor oziroma načrt za vnovičen zagon proizvodnje ob upoštevanju vseh varnostnih zahtev, a bi, kot navaja BBC, lahko trajalo dva meseca, preden bodo izdelki znova na prodajnih policah. Bela hiša obenem vodi pogovore z drugima velikima proizvajalcema mlečne formule Reckitt in Gerber o povečanju svoje proizvodnje.

Vlada tudi išče načine, kako pospešiti distribucijo zalog nadomestnega mleka, ki se nahajajo po različnih skladiščih, med njimi tudi dobrodelnih organizacij.

Sorodna novica Ameriška administracija bo ukrepala proti pomanjkanju hrane za dojenčke

Starši iščejo recepte za pripravo domačih nadomestkov

Kot poroča BBC, se vse več obupanih staršev loteva poskusov priprave nadomestnega mlečnega pripravka doma. Analiza smernic na Googlu je pokazala, da se je iskanje pojma, kako pripraviti nadomestno mleko, v zadnjih 30 dneh povečalo za 2400 odstotkov.

Analiza podjetja Datasembly je razkrila, da v prvem tednu maja na policah ni bilo 43 odstotkov različnih izdelkov na področju nadomestnega mleka, v zveznih državah Tennessee, Teksas in Iowa pa je bil ta delež še višji.

Na spletu so se pojavili različni recepti za pripravo nadomestnega mleka, tudi iz 50. let prejšnjega stoletja. Nekdanji predsedujoči odboru ameriške akademije pediatrov za prehrano Steven Abrams svari pred tovrstnimi recepti. "Standard, na podlagi katerega smo razvili mlečno formulo, je materino mleko, ki smo ga dodobra preučili," je Abrams dejal glede napredka v 60. letih. "Če matere ne dojijo, potem mora imeti nadomestno mleko vse potrebne hranljive snovi." Kot je dejal, so doma pripravljeni nadomestki lahko še posebej nevarni v prvih mesecih dojenčkovega življenja, ko so različne hranljive snovi, kot je železo, ključne za otrokov razvoj.

Pediatri do obnove zalog svetujejo uporabo nadomestnih mlek, ki so na voljo, oziroma staršem svetujejo posvet pri zdravniku. Omenjena akademija je ta teden sporočila, da lahko otrokom, ki so starejši od šest mesecev, lahko dajejo tudi kravje mleko. Kot so poudarili, kravje mleko ni idealno in je odsvetovana njegova daljša uporaba, a je še vedno boljša izbira kot domači nadomestki, še navaja BBC.