Pred konzulatom Kitajske v Houstonu so zbrani gasilci in policisti, ker na dvorišču diplomatskega predstavništva sežigajo dokumente, preden bodo zapustili objekt na ukaz vlade ZDA. Foto: Reuters
Pred konzulatom Kitajske v Houstonu so zbrani gasilci in policisti, ker na dvorišču diplomatskega predstavništva sežigajo dokumente, preden bodo zapustili objekt na ukaz vlade ZDA. Foto: Reuters

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin je sporočil, da so jim ameriške oblasti v torek sporočile, da bo treba konzulat v Houstonu v zvezni državi Teksas zapreti. Po navedbah kitajskih medijev naj bi imeli diplomati samo 72 ur časa, da zapustijo ZDA. Po LA Timesu se rok za izpraznitev konzulata izteče v petek ob 16. uri po lokalnem času.

"Kitajska poziva ZDA, da takoj prekliče svojo napačno odločitev ali pa bo Kitajska ustrezno odgovorila," je povedal Vang. "To je enostranska politična provokacija ameriške strani, ki resno krši mednarodno pravo (...) in dvostranski konzularni dogovor med Kitajsko in ZDA," je dodal Wang in nadaljeval: "Peking ostro obsoja nezaslišano in neupravičeno odločitev, ki bo sabotirala kitajsko-ameriške odnose."

Sledila je uradna potrditev ameriškega ukaza, da mora Kitajska v 72 urah zapreti konzulat v Houstonu. V State Departmentu so pojasnili, da želijo z ukrepom zavarovati ameriško intelektualno lastnino ter zasebne podatke o Američanih. Pojasnili so še, da v skladu z dunajsko konvencijo gostujoča država ne sme posegati v notranje zadeve države gostiteljice.

Houstonski lokalni mediji poročajo, da so zaradi klicev, da na dvorišču sežigajo dokumente, h konzulatu poklicali policiste in gasilce. Policija je na Twitterju sporočila, da je bilo videti dim, a policisti niso smeli na območje konzulata.

Odnosi med Pekingom in Washingtonom so močno zaostreni. Med drugim ZDA Kitajski pripisujejo odgovornost za pandemijo covida-19. Zaradi zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu pa so proti Pekingu uvedle sankcije.