Deripaska, po izobrazbi fizik, je bil pred svetovno krizo v prejšnjem desetletju najbogatejši Rus, potem pa je zaradi krize njegovo premoženje zmanjšalo za skoraj 90 odstotkov. Forbes je avgusta lani njegovo premoženje ocenil na 3,3 milijarde dolarjev. A Foto: Reuters

Sankcije proti aluminijskim gigantom US Rusal, En+Group in JSC EuroSibEnergo so ameriške oblasti umaknile, medtem ko proti Deripaski osebno ostajajo v veljavi.

V začetku januarja se je demokratom, ki so si prizadevali za ohranitev sankcij proti Deripaskovim podjetjem, za katere so trdili, da ima v njih Deripaska prevelik nadzor, pridružilo tudi 11 republikanskih senatorjev, toda večina republikancev je podprla umik sankcij.

Glavni razlog, da je ameriško finančno ministrstvo ukinilo sankcije, naj bi bil pritisk ameriških poslovnih lobijev, ki so jih prizadele višje cene aluminija. Kot so z ministrstva sporočili v nedeljo, so tri podjetja, ki se ukvarjajo z aluminijem, zmanjšala Deripaskin neposreden in posreden delež v podjetju, s čimer se je zmanjšal njegov vpliv. Kot so pojasnili, naj bi bilo to zagotovilo, da bo večina direktorjev v teh treh podjetjih neodvisnih, med njimi tudi Američani in Evropejci, ki nimajo nobenih poslovnih ali zasebnih vezi z Deripasko ali katero koli drugo osebo, ki je na seznamu oseb, proti katerim so uvedene sankcije.

Dvig cene delnic Rusala
Po naznanitvi ministrstva so iz Rusala sporočili, da je Jean-Pierre Thomas odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta in direktorskega položaja, kar je bil del dogovora z ministrstvom. Po tej odločitvi so se delnice Rusala na honkonški borzi podražile za pet odstotkov.

Podjetja so dali na črni seznam lanskega aprila, ko so ameriške oblasti uvedle sankcije proti posameznikom in podjetjem, kot odgovor na rusko priključitev Krima, vmešavanje v ameriške predsedniške volitve in podporo sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu.

Rusal je največji proizvajalec aluminija na svetu izven Kitajske.