Ameriško obrambno ministrstvo bo imelo v letu 2020 na razpolago 738 milijard dolarjev, največ do zdaj. Foto: EPA
Ameriško obrambno ministrstvo bo imelo v letu 2020 na razpolago 738 milijard dolarjev, največ do zdaj. Foto: EPA

Pentagon bo imel v prihodnjem letu rekorden proračun, ki bo znašal 738 milijard dolarjev oziroma 22 milijard več kot leto prej. V okviru tega svežnja je senat v četrtek potrdil tudi vzpostavitev vesoljskih sil, prve nove veje ameriške vojske v več kot 60 letih. Doslej so imele ZDA zračne sile, marince, kopensko vojsko, mornarico in obalno stražo.

Sprva bo vesoljske sile sestavljalo 16.000 vojakov in civilistov, ki že zdaj delujejo v zračnih silah na področju operacij, povezanih z vesoljem, so pojasnili v vojski. Cilj pa je, da bi postopoma integrirali še vojake in civiliste, ki delujejo na področju vesolja v kopenskih silah in mornarici.

Kongres je tudi povečal sklad za Evropsko obrambno pobudo za dodatnih 734 milijonov dolarjev, kar bo namenjeno za gradnjo vojaških objektov v Evropi in boj proti ruskim podmornicam.

ZDA skušajo s sankcijami ovirati gradnjo plinovodov Severni tok 2 in Turški tok. Foto: Reuters
ZDA skušajo s sankcijami ovirati gradnjo plinovodov Severni tok 2 in Turški tok. Foto: Reuters

Zakonodaja vsebuje prepoved predsedniku, da samovoljno umakne ZDA iz zveze Nato, in prepoved umika ameriških vojaških sil iz Južne Koreje. Zagotavlja 300 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini, vključno z raketami, možnost uvedbe sankcij proti ruskim podjetjem in osebam zaradi podpore sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu in prepoved priznanja ruske zasedbe polotoka Krim.

S sankcijami nad ruska plinovoda

Uvajajo se tudi sankcije proti vladam in podjetjem, ki sodelujejo pri ruskih plinovodih do Nemčije in Turčije, Severni tok 2 in Turški tok. V zakonu piše, da je Severni tok 2, prek katerega bo plin pritekel do Nemčije, orodje prisile oziroma politični vzvod, ki bo oslabil vezi ZDA z Nemčijo in Evropo. Problematizirajo tudi plinovod Turški tok, ki naj bi dobavljal plin prek Črnega morja v Turčijo in od tam v Vzhodno Evropo.

Ameriške oblasti imajo zdaj 60 dni časa, da določijo podjetja in posameznike, ki pri tem sodelujejo. Zakonodaja omogoča odvzem ameriškega vizuma in zamrznitev premoženja posameznikov. Tisti, proti katerim bodo uvedli sankcije, bodo imeli 30 dni časa, da končajo dejavnosti.

Švicarsko podjetje Allseas, ki sodeluje pri gradnji Severnega toka 2, je že sporočilo, da do nadaljnjega prekinja dela. "Allseas prekinja polaganje plinovoda, dokler ne bomo prejeli zakonskih, tehničnih in okoljskih pojasnil," so zapisali.

V Moskvi so obsodili sankcije. "Država z javnim dolgom 22.000 milijard evrov plačilno sposobnim državam onemogoča razvoj njihovih gospodarstev," je na Facebooku zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. "Rusija je izvajala in bo še naprej izvajala svoje ekonomske projekte ne glede na kakršne koli sankcije," je pozneje v izjavi za javnost sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Poudarili so, da želijo ZDA svoje evropske partnerje prikrajšati za varen vir energije.

Do sankcij pa so bili kritični tudi v EU-ju. "Načelno Evropska unija nasprotuje sankcijam proti evropskim podjetjem, ki delujejo zakonito," so sporočili v Bruslju. Dodali so, da preučujejo učinke sankcij.

V proračunu so zagotovljena tudi sredstva za gradnjo ograje oziroma zidu na meji z Mehiko. Foto: Reuters
V proračunu so zagotovljena tudi sredstva za gradnjo ograje oziroma zidu na meji z Mehiko. Foto: Reuters

Na sankcije se je odzval tudi Berlin. "Prizadele bodo nemška in evropska podjetja in predstavljajo vmešavanja v naše notranje zadeve," je povedala tiskovna predstavnica nemške kanclerke Angele Merkel Ulrike Demmer.

Sredstva za ograjo, dvig starosti za nakup tobačnih izdelkov

Trump je dobil 1,4 milijarde dolarjev za gradnjo ovir na meji z Mehiko in dovoljenje, da lahko dodaten denar jemlje drugje, recimo vojski.

Plače vojakov in zveznih uslužbencev bodo narasle za 3,1 odstotka, zakonodaja pa tudi določa plačan 12-tedenski starševski dopust za zvezne uslužbence.

Zakon tudi dviguje najnižjo starost za nakup cigaret, naprav za vejpanje in drugih tobačnih izdelkov s trenutnih 18 na 21 let. Ameriška uprava za hrano in zdravila bo imela na voljo pol leta, da oblikuje pravila, nato pa tri leta, da zagotovi uveljavitev spremembe po državi.

S podpisom proračuna so se ZDA izognile novemu zaprtju zvezne vlade. Že pred tem sta ga potrdila senat in predstavniški dom ameriškega kongresa.

Zakon o proračunu ne vključuje velikih socialnih programov, kot sta programa socialne varnosti in Medicare, zdravstveno zavarovanje za starejše občane, ki sta financirana ločeno.

Vse večji proračunski primanjkljaj

Zakonodaja na 2.400 straneh v prihodnjih desetih letih povečuje proračunsko luknjo za dodatnih 400 milijard dolarjev. Po projekcijah nestrankarskega kongresnega urada za proračun bodo imele ZDA med letoma 2020 in 2029 letno v povprečju okoli 1.200 milijard proračunskega primanjkljaja.

Kot poroča Reuters, je razlog za povečan primanjkljaj tudi davčna reforma, ki so jo leta 2017 sprejeli republikanci, zaradi katere so prihodki manjši.