Voditelji treh članic Aukusa. Foto: Reuters
Voditelji treh članic Aukusa. Foto: Reuters

V skladu z vojaškim zavezništvom med tremi državami (Aukus) bo Avstralija od ZDA dobila svoje prve podmornice na jedrski pogon, najmanj tri.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je namen dogovora krepiti mir v regiji. Poudaril je, da bodo podmornice "na jedrski pogon, ne oborožene z jedrskim orožjem".

Ob britanskem in avstralskem premierju Rishiju Sunaku in Anthonyju Albanesu je Biden v San Diegu v Kaliforniji dejal, da dogovor ne bo ogrozil zaveze Avstralije, da ostaja država brez jedrskega orožja.

Avstralija bo postala šele druga država po Združenem kraljestvu, ki bo prejela ameriško elitno tehnologijo z jedrskim pogonom, poroča BBC.

Takšen pogon omogoča podmornicam, da delujejo dlje in potujejo hitreje kot obstoječe avstralske podmornice na dizelsko gorivo. Avstralija bo ob tem postala zmožna izvajati napade z dolgim dometom.

Kitajsko skrbi dodatno vojaško povezovanje njenih nasprotnic. Foto: Reuters
Kitajsko skrbi dodatno vojaško povezovanje njenih nasprotnic. Foto: Reuters

Avstralski mornarji se bodo letos v ameriških in britanskih oporiščih začeli uriti v uporabi podmornic na jedrski pogon.

Od leta 2027 bodo ZDA in Združeno kraljestvo v Perthu v Avstraliji namestili manjše število podmornic na jedrski pogon. V začetku tridesetih let bo Avstralija kupila tri ameriške podmornice razreda Virginija, imela pa bo možnost kupiti še dve.

Po tem naj bi zasnovali in zgradili povsem novo podmornico na jedrski pogon za britansko in avstralsko mornarico.

Biden je dejal, da so vse tri države zavezane zagotavljanju, da bo indijsko-pacifiška regija ostala svobodna in odprta. Po njegovih besedah demokratične države zagotavljajo varnost in blaginjo "ne samo sebi, ampak celemu svetu".

Načrt bo Avstralijo v naslednjih 30 letih stal približno 245 milijard ameriških dolarjev. To je največje vlaganje v avstralsko vojsko. Premier Albanese je dejal, da bo gradnja podmornic v avstralskih ladjedelnicah ustvarila tisoče delovnih mest.

Ob tem Avstralija na svoji vzhodni obali načrtuje vzpostavitev še enega vojaškega oporišča za podmornice na jedrski pogon. Enega že ima na zahodni obali.

Britanski premier Sunak pa je dejal, da so izzivi za svetovno stabilnost po nastanku Aukusa še večji, pri tem pa je navedel Rusijo, Kitajsko, Iran in Severno Korejo. Tudi Sunak je napovedal povečanje vojaške porabe svoje države, in sicer za skoraj šest milijard dolarjev v naslednjih dveh letih.

Aukus bo oblikoval novo floto jedrskih podmornic

Kitajska: Dogovor škoduje miru

Medtem ko članice Aukusa govorijo o krepitvi miru v regiji, pa Kitajska opozarja, da novi dogovor o jedrskih podmornicah "škoduje miru in stabilnosti".

Kitajsko zunanje ministrstvo je prejšnji teden ponovilo, da bi lahko zavezništvo Aukus spodbudilo novo oboroževalno tekmo.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin je dejal, da dogovor predstavlja resno tveganje za širjenje jedrskega orožja ter krši namene in cilje Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja.

"Zadnja skupna izjava ZDA, Združenega kraljestva in Avstralije kaže, da te tri države zaradi svojih geopolitičnih interesov popolnoma zanemarjajo zaskrbljenost mednarodne skupnosti in vedno bolj stopajo po poti napak in nevarnosti," je dejal Vang.

Lavrov: Zahod spodbuja konfrontacijo

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem očital Zahodu, da spodbuja dolgoletno konfrontacijo v azijsko-pacifiški regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Anglosaški svet z oblikovanjem struktur, kot je Aukus, in s širjenjem Natove vojaške infrastrukture v Azijo resno stavi na dolgoletno konfrontacijo" v regiji, je dejal Lavrov.

Svarila glede izkoriščanja izjeme

Načrt Aukusa o podmornicah na jedrski pogon je prvi primer izkoriščanja zakonske luknje v Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja iz leta 1968 za prenos cepljivega jedrskega materiala in jedrske tehnologije iz države z jedrskim orožjem v državo brez jedrskega orožja.

To je člen 14, ki omogoča, da je uporaba cepljivega materiala v neeksplozivne vojaške namene, kot je jedrski pogon, izvzeta iz inšpekcij in nadzora Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Strokovnjake skrbi, da bi bila lahko uporaba te izjeme precedens za druge države, ki bi na ta način skrile visoko obogateni uran ali plutonij, jedro jedrskega orožja, pred mednarodnim nadzorom, poroča Guardian.