Foto: Reuters
Foto: Reuters

V intervjuju za televizijsko postajo CBS je 37-letnica, ki je delala kot produktni vodja na oddelku za dezinformacije, dejala, da je na začetku leta zapustila podjetje, saj je razočaranje nad podjetjem postalo preveliko. Pred svojim odhodom je skopirala več notranjih dokumentov in opomnikov, ki jih je potem delila z Wall Street Journalom. Ta jih je objavljal zadnje tri tedne, poroča BBC.

Dokumenti med drugim razkrivajo, da je podjetje zvezdnice, politike in druge pomembne uporabnike Facebooka obravnavalo drugače ob običajnih uporabnikov. Tako naj bi se zanje uporabljala drugačna merila za moderiranje.

Eden od dokumentov je tudi razkril, da naj bi manjša skupina delničarjev Facebooka proti podjetju vložila kompleksno tožbo. Med drugim naj bi podjetju očitali, da je v primeru Cambridge Analytica zaradi kršenja pravice do zasebnosti uporabnikov ameriški Zvezni komisiji za trgovino (FTC) plačala 5 milijard dolarjev kazni, da bi se Mark Zuckerberg izognil osebni odgovornosti.

Facebook daje prednost dobičku

Med najbolj odmevnimi so tudi njena razkritja o Instagramu. Notranja raziskava Facebooka, v čigar lasti je Instagram, je pokazala, da Instagram vpliva na mentalno zdravje najstnikov, a o tem niso obvestili javnosti. 32 odstotkov najstnic naj bi, tako Wall Street Journal navaja razkritja raziskave, imelo še slabše mnenje o svojih telesih, kadar gledajo Instagram.

Frances Haugen bo v torek pričala pred senatnim pododborom glede zaščite otrok na spletu. Tam naj bi pojasnila, kaj so v podjetju dognali glede vpliva Instagrama na mentalno zdravje mladih uporabnikov. Pretekli teden je eden od najvišjih članov Facebooka pričal, da so informacije, ki so pricurljale v javnost, zasenčile pozitivne plati, ki jih ima Instagram na najstnike.

"Bil je konflikt interesov glede tega, kaj je dobro za javnost in kaj je dobro za Facebook," pravi 37-letnica. "Vedno znova podjetje izbere optimizacijo lastnih interesov, kot so čimvečji prihodki."

V pogovoru se je dotaknila tudi januarskega vdora Trumpovih privržencev na Kapitol. Po njenih besedah je Facebook pomagal spodbujati nasilje. Kot je pojasnila, je Facebook sicer povečal varnostne sisteme za zmanjšanje dezinformacij med volitvami, a je to veljalo le začasno. "Takoj ko je bilo volitev konec, so jih znova zmanjšali, spremenili so nastavitev na prejšnje, in to se res zdi kot izdaja demokracije."

V pogovoru za CNN je podpredsednik za globalne zadeve Nick Clegg navedbe, da bi lahko bil Facebook kriv za vdor, označil za smešne.