Sodišče s sedežem v Luksemburgu je odločalo o primeru uslužbenca nemške hranilnice, ki je bil z delodajalcem dogovorjen o izrabi letnega dopusta na začetku decembra leta 2020. Zaradi stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, pa je v tem obdobju pristal v karanteni. Od hranilnice je zahteval prenos teh dni dopusta, kar pa je ta zavrnila.

Obrnil se je na sodišče, ki ni našlo neskladja z nacionalno zakonodajo, češ da je prenos odobrenih dni dopusta mogoč le v primeru nezmožnosti za delo, se je pa na Sodišče EU-ja obrnilo z vprašanjem, ali prenos dopusta v tem primeru morebiti terja pravo Unije.

Sodišče je razsodilo, da ni tako, saj da je namen plačanega letnega dopusta delavcu omogočiti, da se spočije od opravljanja delovnih nalog ter da ima na voljo čas za sprostitev in razvedrilo.

"V nasprotju z boleznijo obdobje karantene samo po sebi ni ovira za uresničitev teh namenov," ugotavlja sodišče in dodaja, da zato delodajalcu ni treba nadomestiti neugodnosti, ki izhajajo iz nepredvidljivega dogodka, kot je karantena.