Protest študentov na beograjskih ulicah. Foto: EPA
Protest študentov na beograjskih ulicah. Foto: EPA

Protestniki so na križišču blizu ministrstva postavili več šotorov. Od ministrstva zahtevajo vpogled v volilne imenike zaradi suma o na tisoče vpisanih t. i. fantomskih volivcev ter razveljavitev volitev na vseh ravneh ob prehodnem ponovnem pregledu skupnega volilnega imenika. Protesta so se udeležili tudi nekateri opozicijski poslanci.

Po poročanju portala srbske televizije N1 je zaradi blokade promet oviran v smeri državnega zbora in ceste, ki vodi do avtoceste. Aktivisti medtem za čas protesta napovedujejo pester program, ki bo med drugim vključeval okrogle mize, predavanja in koncerte.

Kasneje so se študentom pridružili udeleženci ločenega protestnega shoda, ki ga je v središču Beograda že dvanajsti dan organizirala opozicijska koalicija Srbija proti nasilju (SPN), poroča portal N1.

"Že tako je petek popoldne in je gneča v mestu neznosna, zaradi te zapore pa bo življenje še bistveno bolj oteženo. So obvozi, ampak napovedujem ure in ure stanja," je v javljanju za Val 202 dejal dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin. Beograd je sicer tradicionalna destinacija za silvestrovanje med številnimi Slovenci.

Protestniki blokirali ceste v Beogradu

V soboto ponovitev volitev na 34 voliščih

V Srbiji bodo v soboto izvedli ponovno glasovanje na 34 voliščih zaradi različnih razlogov – ker so bile potrjene napake ali pa se ni dalo ugotoviti izidov volitev. Od tega so tri volišča v Beogradu, tako da volilni proces še vedno poteka, je dodal Anžin. "Nato imajo deset dni časa, da razdelijo mandate, nato pa se bo stvar zapletala naprej," je še dejal dopisnik.

K protestom proti izidom parlamentarnih volitev je na začetku preteklega tedna pozvala vodilna opozicijska koalicija Srbija proti nasilju (SPN), ki zahteva razveljavitev volitev. Pozneje so se SPN-ju, ki jo sestavljajo levoliberalne stranke in stranke centra, pridružile tudi nekatere desne opozicijske stranke.

Predsednik države Aleksandar Vučić trdi, da zahtevam protestnikov ne bo popustil. Foto: Reuters
Predsednik države Aleksandar Vučić trdi, da zahtevam protestnikov ne bo popustil. Foto: Reuters

Zahteve opozicije s protesti podpira tudi neformalna skupina študentov in dijakov Borba, ki od srbskega ministrstva za državno upravo in lokalno samoupravo zahteva vpogled v volilne imenike zaradi suma o na tisoče vpisanih t. i. fantomskih volivcev in razveljavitev volitev na vseh ravneh ob prehodnem ponovnem pregledu skupnega volilnega imenika.

Državna volilna komisija (RIK) je danes po poročanju srbskih medijev zavrnila zahtevo SPN-a za razveljavitev volitev. Kot je pojasnila, omenjena koalicija za volitve v Beogradu nima pristojnosti vlagati zahteve na volilno komisijo.

RIK je sicer danes razveljavil izide parlamentarnih volitev še na štirih voliščih. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, so se za to odločili, potem ko so ugotovili več nepravilnosti, kot so glasovanje zunaj volišč, uporaba mobilnega telefona na volišču in preprečevanje glasovanja nekaterim volivcem. Skupno so volitve doslej razveljavili na več deset voliščih.

Vučić: Ne bojim se opozicije

Na volitvah je sicer po uradnih izidih zmagala Srbska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića, ki kljub protestom zatrjuje, da ne bo popustil njihovim zahtevam. V sredo je dejal, da se ne boji opozicije in njenih protestov, pa tudi ne "izmišljenih in dogovorjenih poročil opazovalcev volitev, ki trdijo, da so obstajale ogromne nepravilnosti". "To jim ne no uspelo. Ne bomo jim pustili, da ukradejo voljo ljudstva. Vox populi, vox dei. Ali glas ljudstva je glas Boga," je izjavil.

Napovedal je tudi, da bo državna volilna komisija opravila svoje delo in razglasila končne izide, januarja pa bo ustanovno zasedanje novega sklica skupščine. "Tu ni nič spornega niti ni neke velike filozofije," je dodal.

Boštjan Anžin, Beograd: Protestno praznično blokiranje prometa