Ukrajina je na začetku junija sprožila protiofenzivo proti ruski vojski na okupiranih območjih. Foto: Reuters
Ukrajina je na začetku junija sprožila protiofenzivo proti ruski vojski na okupiranih območjih. Foto: Reuters

"Pravkar smo jih dobili, nismo jih še uporabili, vendar lahko korenito spremenijo stanje na bojišču," je Tarnavski med drugim dejal v intervjuju za ameriško televizijo CNN.

"Tudi sovražnik se zaveda, da bomo s tem, ko bomo dobili to strelivo, imeli prednost," je dejal Tarnavski in zagotovil, da kasetnih bomb ne bodo uporabljali na gosto naseljenih območjih. "Rusi mislijo, da jih bomo uporabili na vseh območjih na fronti ... to ne drži," je dejal.

ZDA so dobavo kasetnih bomb za Ukrajino, ki naj bi pomagale pri preboju obrambnih linij vkopane ruske vojske, napovedale prejšnji teden. Odločitev po besedah ameriškega političnega vrha ni bila lahka, ker te bombe lahko predstavljajo veliko grožnjo civilnemu prebivalstvu tudi več let po koncu spopadov, več kot 100 držav po svetu pa njihovo uporabo prepoveduje.

Večina evropskih držav je med podpisnicami konvencije iz Osla iz leta 2008, ki prepoveduje uporabo kasetnih bomb, med njimi pa ni niti ZDA, niti Rusije in Ukrajine. Moskva je pred dobavo kasetnih bomb Ukrajini napovedala protiukrepe, čeprav sta jih obe državi na bojišču v Ukrajini v preteklosti že uporabljali.

Kijev. Foto: Reuters
Kijev. Foto: Reuters

Novi ruski napadi na Kijev

Kijev je bil tretjo noč zapored tarča napadov z brezpilotnimi letalniki. Več ljudi je ranjenih, oblasti so odkrile tudi truplo, a ni jasno, ali je človek umrl v napadu.

Letalniki iranske izdelave šahed, ki jih uporablja ruska vojska, so nad ukrajinsko glavno mesto prileteli iz različnih smeri, okoli ducat pa jih je sestrelila zračna obramba.

Eksplozije je bilo ponoči slišati iz več delov mesta, o padajočih ostankih sestreljenih letalnikov pa so poročali iz petih mestnih četrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najmanj štirje ljudje so bili pri tem ranjeni, ob posredovanju gasilcev v eni od stanovanjskih stavb, pa so odkrili truplo, je na Telegramu zapisal kijevski župan Vitalij Kličko, ki pa ni pojasnil, ali je ta človek umrl v obstreljevanju.

Zračna obramba je nad Ukrajino v nočnih urah sestrelila vseh 20 letalnikov kamikaze in dve manevrirni raketi tipa kalibr, je sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskega letalstva Jurij Ignat.

Večino letalnikov so prestregli nad kijevsko oblastjo, nad pokrajino Sumi pa naj bi vojaki letalnik sestrelil kar z ročnim orožjem, je po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform sporočila tamkajšnja vojaška administracija.

Ruska vojska je že v ponedeljek in torek z brezpilotnimi letalniki napadla tako Kijev kot pristaniško mesto Odesa na jugu države. Ukrajinska vojska je poročala o skupno 37 sestreljenih letalnikih.

Ukrajina se že več kot 16 mesecev bojuje proti ruski invaziji, pri čemer si pomaga tudi z orožjem iz zahodnih držav, vključno z naprednimi sistemi zračne obrambe.

Na kopnem se medtem nadaljujejo siloviti boji predvsem v pokrajini Doneck. Ukrajinski generalštab je v poročilu o dogajanju na bojiščih poudaril uspehe južno od Bahmuta in v pokrajini Zaporožje, kjer pa ruske sile relativno uspešno zadržujejo ukrajinsko protiofenzivo.

Od začetka protiofenzive do začetka tega tedna so po navedbah Kijeva ukrajinske sile ponovno zavzele 193 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Ruski generalštab razrešil enega izmed poveljnikov v Ukrajini

Ruski generalštab naj bi domnevno zaradi javnih kritik na račun vodstva vojske razrešil enega izmed poveljnikov ruskih sil v Ukrajini, generala Ivana Popova. Ta je v glasovnem sporočilu povedal, da so ga umaknili s položaja, ker je opozarjal na napake vodstva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Popov je vodil eno od armad, ki je del južnega poveljstva ruskih sil. Te enote sodelujejo v ruskih operacijah v Ukrajini vse od začetka invazije februarja lani, trenutno pa so nameščene na južnem bojišču v pokrajini Zaporožje.

V glasovnem sporočilu za svoje podrejene, ki je bilo objavljeno na Telegramu poslanca ruske dume Andreja Guruljova, je Popov zatrdil, da so ga razrešili, ker je opozarjal na pomanjkljivosti pri delovanju topništva, ki da je privedlo do številnih smrti in poškodb ruskih vojakov.

Na tem družbenem omrežju so že pred tem krožila poročila o njegovi odstavitvi, potem ko naj bi načelnik generalštaba ruske vojske zanj dejal, da zganja paniko.

Regija Zaporožje, kjer so nameščene enote, ki jih je vodil Popov, je eno od območij, kjer potekajo najbolj siloviti boji v okviru ukrajinske protiofenzive. Ta doslej sicer še ni privedla do večjih prebojev ruskih obrambnih črt.