Ladje z žitom čakajo na prečkanje Bosporske ožine. Foto: Reuters
Ladje z žitom čakajo na prečkanje Bosporske ožine. Foto: Reuters

"Ta odločitev je bila pravkar sprejeta v Carigradu. Združeni narodi in Turčija ostajajo poroki sporazuma," so sporočili iz Kijeva. Pogoji sporazuma ostajajo enaki.

Podaljšanje dogovora je pozdravil tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres in obenem ponovil, da Združeni narodi ostajajo "polno zavezani odstranitvi preostalih ovir izvozu hrane in gnojil iz Rusije". Dogovor sta potrdila tudi turški predsednik Tayyip Recep Erdogan ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Slednji je dogovor označil kot "ključno odločitev v globalnem boju proti prehranski krizi".

22. julija je bil namreč poleg sporazuma o izvozu ukrajinskega žita iz črnomorskih pristanišč podpisan še sporazum o izvozu ruske hrane in gnojil – kljub sankcijam, ki jih je Zahod pred tem uvedel proti Moskvi. Rusija meni, da se ta sporazum, ki naj bi veljal tri leta, ne spoštuje, kar je bila tudi ena od ovir pri doseganju dogovora o podaljšanju sporazuma glede izvoza žita iz Ukrajine.

Prva je novico o današnjem podaljšanju ob sklicevanju na neimenovanega visokega predstavnika Turčije, ki je blizu pogajanjem, objavila francoska tiskovna agencija AFP. Vir je še dejal, da je bilo podaljšanje za 120 dni doseženo "ob zimskih razmerah" in da so po koncu zime mogoči "novi dogovori".

Ukrajina je ena največjih izvoznic žita na svetu, zaradi ruske invazije pa je v ukrajinskih pristaniščih pred meseci ostalo blokiranih okoli 20 milijonov ton žita. Pod okriljem Združenih narodov in Turčije sta strani nato julija vendarle dosegli dogovor, ki je omogočil nadaljevanje izvoza.

Od julija je bilo izvoženih okoli 11,1 milijona tone kmetijskih pridelkov, med njimi 4,5 milijona ton koruze in 3,2 milijona ton pšenice.

Na dobro novico so se med drugim že odzvali najvišji predstavniki EU. "To je dobra novica za svet, ki nujno potrebuje dostop do žita in gnojil," je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izpostavila, da sporazum o izvozu žita "pomaga preprečevati globalno pomanjkanje hrane in kljub vojni znižuje cene".