Foto: Reuters
Foto: Reuters

V regiji Doneck, kjer trenutno potekajo eni najbolj intenzivnih spopadov, so bila tarča ruskega raketnega napada tri mesta, Pokrovsk, Novogrodivka in Mirnograd. Rusija naj bi nanje izstrelila šest raket tipa S-300.

V stanovanjski stavbi v Novogrodivki, ki jo je zadela raketa, so reševalci po navedbah regionalnih oblasti odkrili truplo moškega. Še vedno iščejo štiri ljudi, ki naj bi bili ujeti pod ruševinami, vključno z otrokom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kijev je predhodno poročal o skupno desetih ranjenih v napadih. Notranji minister Igor Klimenko je sporočil, da so bili v mestu Pokrovsk poškodovani šestmesečni dojenček ter 13- in 16-letni fant. Ena od raket naj bi eksplodirala na dvorišču hiše, kjer je živela družina z dvema otrokoma.

Tanja Fajon zagotavlja nadaljnjo pomoč Slovenije

Temelji evropske varnostne arhitekture so po ruski agresiji na Ukrajino zelo zamajani, je na zasedanju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Skopju dejala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

"A ponovna vzpostavitev zaupanja po koncu vojne bo ključna in tu lahko OVSE odigra pomembno vlogo. V vedno bolj polariziranem svetu si platforme za dialog, kakršna je OVSE, zaslužijo našo polno podporo," je dejala Fajon.

Glede Ukrajine je ministrica zagotovila, da bo Slovenija še naprej pomagala Kijevu pri spoprijemanju s posledicami ruske agresije in na poti v EU. V tem kontekstu je poudarila, da najhujša kazniva dejanja nikakor ne smejo ostati nekaznovana.

Skupno je bila Ukrajina po navedbah generalštaba ukrajinske vojske ponoči tarča napada z osmimi raketami in 20 brezpilotnimi letalniki, od katerih so jih 14 sestrelili.

V mestu Hmelnicki na zahodu Ukrajine naj bi glede na poročila z območja ostanki sestreljenega letalnika padli na poslopje nekdanje tovarne. Poškodovanih ni bilo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Rusija nadaljuje obstreljevanje Ukrajine, kjer se obenem nadaljujejo spopadi med stranema vzdolž frontne črte. Medtem ko ruske sile krepijo pritisk na Avdijivko v oblasti Doneck, ukrajinska vojska še naprej vztraja na levem bregu Dnepra v oblasti Herson.

Prav Herson, pa tudi Odeso in Mikolajiv na jugu države je ta teden prizadelo še silovito snežno neurje.

Zelenski obiskal območje vzhodne fronte

Območje fronte na vzhodu Ukrajine, kjer Rusija stopnjuje napade, je danes obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Obiskal je poveljniško postojanko v bližini fronte pri Kupjansku. Ob tem je v zapisu na družbenih omrežjih hvalil ukrajinske vojake in jim zaželel zmago.

Kot je sporočil v svojem rednem večernem nagovoru, so govorili o varnosti države in ljudi, obnovi uničenih območij, v Odesi pa tudi o rešitvah za težave z energetsko oskrbo, ki so se še okrepile po nedavnem neurju.

Domnevno umrl ruski general

BBC navaja več "prokremeljskih" virov, ki pravijo, da je v Ukrajini umrl 45-letni ruski general Vladimir Zavadski, in sicer zaradi mine.

Ni jasno, kje je Zavadski umrl, a njegova enota naj bi bila v času smrti, po poročilih v sredo popoldne, v oblasti Herson. Pred tem je bil poveljnik elitne tankovske divizije Kantemirovski, ki je bila nameščena zunaj Moskve.

Rusko obrambno ministrstvo se glede domnevne smrti Zavadskega še ni oglasilo. Če bodo poročila o njegovi smrti potrjena, bo Zavadski sedmi ruski general, ki je umrl od začetka ruske agresije na Ukrajino februarja lani.

Štirje generali so umrli v prvih štirih mesecih vojne, še dva pa letos poleti.