Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je še dejal, je ruski poskus priključitve nepomemben ter bo utonil v pozabo.

"Takoj ko se bo ukrajinska zastava vrnila na zasedena ozemlja, se nihče več ne bo spominjal ruske farse z dokumenti in aneksijami," je v nedeljskem videonagovoru dejal Zelenski in obenem potrdil, da so ukrajinske enote vnovič prevzele popoln nadzor nad strateško pomembnim železniškim središčem Liman v vzhodni regiji Doneck in ga "očistile" ruskih sil.

Vnovična osvojitev Limana, ki so ga ruske sile na začetku invazije več tednov napadale in nato zavzele, pomeni prvo veliko ukrajinsko vojaško zmago na ozemlju, ki ga je Kremelj v petek razglasil za svojega, in napovedal, da ga bo branil z vsemi možnimi sredstvi.

Prav tako je Zelenski v nagovoru v nedeljo spet obsodil ugrabitev šefa jedrske elektrarne v Zaporožju Igorja Murašova. "To je še eno očitno dejanje ruskega terorja, za katerega mora teroristična država tudi odgovarjati," je poudaril.

Duma soglasno potrdila priključitev, Kremelj o posvetovanjih s prebivalci dveh regij

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes napovedal, da bodo pred določitvijo meje na jugu regije Herson in v Zaporožju izvedli posvetovanja s tamkajšnjimi prebivalci, ni pa pojasnil, na kak način naj bi ta posvetovanja potekala.

O priključitvi Donecka, Luganska, Hersona in Zaporožja je danes odločala ruska duma. Poslanci so soglasno potrdili priključitev. Sporazumi predvidevajo, da bodo ta ozemlja vključena v Rusko federacijo kot nove regije v mejah, določenih na dan njihove ustanovitve in priključitve Rusiji.

Rusko ustavno sodišče je v nedeljo potrdilo priključitev regij Rusiji in jo razglasilo za skladno z ustavo. Danes bo o tem odločal še spodnji dom ruskega parlamenta.

Predsednik dume Vjačeslav Volodin je dan pred glasovanjem povedal, da bo duma glasovala o predlogu amandmaja k ustavi v povezavi s priključitvijo Doneške in Luganske ljudske republike ter regij Herson in Zaporožje, pa tudi o ratifikaciji sporazumov, povezanih z aneksijo. Poslanci naj bi po pričakovanjih predloge podprli.

Kot navaja Reuters, je nezmožnost Rusije, da bi se izrekla, ali je priključila celotne okupirane regije ali le tiste predele, ki jih nadzorujejo njene sile, kazalnik, kako naglo in zmedeno je potekal proces priključitve. Kijev in preostali svet priljučitve štirih regij ne priznavata.

Ramzan Kadirov. Foto: EPA
Ramzan Kadirov. Foto: EPA

Kremelj o pozivu Kadirova: "Vsak lahko izrazi mnenje, toda ne smejo nas voditi čustva"

Moskva se je danes odzvala tudi na poziv čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, ki je konec tedna pozval k uporabi jedrskega orožja v Ukrajini in bil kritičen do ruskega vojaškega poveljevanja v Ukrajini. Tiskovni predstavnik Peskov je dejal, da ima Kadirov pravico do izražanja svojega mnenja, toda da ruskega vojaškega pristopa ne smejo voditi čustva. "To je zelo čustven trenutek. Vodje regije imajo pravico povedati svoje stališče," je dejal novinarjem.

"Toda tudi v težkih trenutkih je treba izključiti čustva, zato se raje držimo objektivnih ocen," je dejal Peskov. Ob tem je dejal, da so razmere za pogoji jedrskega orožja navedeni v ruski jedrski doktrini. Iz te izhaja, da je njegova uporaba dovoljena, če je jedrsko orožje (ali katero drugo orožje za množično uničenje) uporabljeno proti Rusiji ali če je ruska država ogrožena zaradi velike nevarnosti konvencionalnega orožja. "Ko govorimo o tem, ni drugih pogojev za uporabo," je še dejal Peskov.

Vodjo jedrske elektrarne v Zaporožju izpustili iz pripora

Igorja Murašova, generalnega direktorja jedrske elektrarne Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, ki so jo zasedle ruske sile, so izpustili iz pripora. Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je na Twitterju zapisal, da je "prejel potrditev", da se je Murašov "vrnil k svoji družini".

Predsednik ukrajinskega operaterja jedrskih elektrarn Energoatom je v soboto ruske sile obtožil ugrabitve vodje jedrske elektrarne v Zaporožju. Kot je zapisal vodja Energoatoma Petro Kotin, so vojaki Murašova izvlekli iz avta in ga s prevezanimi očmi prepeljali na neznano lokacijo.

IAEA je nato nemudoma stopila v stik z ruskimi oblastmi, ki so potrdile, da je bil Murašov "začasno pridržan" in pripeljan na zaslišanje. Vodja agencije Rafael Grossi je nato danes potrdil, da so Murašova izpustili, pri čemer ni navedel nobenih podrobnosti.

Tudi Zelenski je v svojem nagovoru v nedeljo ponovno obsodil ugrabitev Igorja Murašova. "To je še eno očitno dejanje ruskega terorja, za katerega mora teroristična država tudi odgovarjati," je poudaril. Grossi je medtem napovedal, da bo kmalu odpotoval v Kijev in Moskvo.

Ukrajinska vojska je v zadnjih tednih dosegla več pomembnih zmag na bojišču. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska je v zadnjih tednih dosegla več pomembnih zmag na bojišču. Foto: Reuters

Napredovanje ukrajinskih sil

Ukrajinske sile nadaljujejo prodor na vzhodu Ukrajine, potem ko so konec tedna zasedle strateško pomembno mesto Liman, napredovale pa so tudi v hersonski regiji na jugu države. Ob reki Dneper naj bi s hitrim napredovanjem ogrožale oskrbovalne poti ruske vojske.

V Kijevu za zdaj napredovanja svojih sil na jugu niso potrdili. "Razmere so zapletene, boji se nadaljujejo," so sporočili v Kijevu.

Medtem je ruska stran priznala, da so ukrajinske sile na zahodnem bregu reke Dneper zasedle več vasi. Med drugim naj bi znova nadzorovale kraja Solota Balka in Hreščenivka.

Predstavnik ruskih okupacijskih sil v hersonski regiji Kiril Stremusov je sporočil, da so se ukrajinske sile pri kraju Dudčani pomaknile okoli 20 kilometrov južneje.

Konec tedna pa so ukrajinske sile prevzele popoln nadzor nad mestom Liman v regiji Doneck. To je bila prva ukrajinska vojaška zmaga na ozemlju, ki si ga je prisvojila Rusija.

Ruska duma potrdila nezakonito priključitev ukrajinskega ozemlja