Mednarodna agencija za jedrsko energijo je v Kijevu sporočila, da je jedrska elektrarna v Zaporožju
Mednarodna agencija za jedrsko energijo je v Kijevu sporočila, da je jedrska elektrarna v Zaporožju "ukrajinski objekt". Rusija sicer namerava prevzeti lastništvo nad nuklearko. Foto: Reuters

Potem ko so članice Evropske unije uradno potrdile dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, so te z objavo v Uradnem listu EU-ja tudi stopile v veljavo.

Sveženj med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto in širi seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije.

"Dogovorjeni sveženj sankcij vključuje vrsto ostrih ukrepov, s katerimi bo EU okrepila pritisk na rusko vlado in gospodarstvo, oslabila ruske vojaške zmogljivosti in prisilila Kremelj, da plača za nedavno zaostrovanje razmer," so zapisali v sporočilu Sveta EU-ja.

"Ta novi sveženj sankcij proti Rusiji je dokaz naše odločenosti, da ustavimo Putinov vojni stroj in se odzovemo na njegovo najnovejšo eskalacijo vojne z lažnimi referendumi in nezakonito priključitvijo ukrajinskih ozemelj," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell.

Zelenski predlaga "preventivne" napade Nata na Rusijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videoklicu na avstralskem političnem inštitutu Lowy severnoatlantsko zavezništvo Nato pozval k "preventivnemu" napadu na Rusijo za "odvračanje od uporabe jedrskega orožja".

"Kaj naj stori Nato? Izključite možnost uporabe jedrskega orožja s strani Rusije. Potrebni so preventivni napadi, da bodo vedeli, kaj jih čaka, če bodo uporabili jedrsko orožje. Ne obratno, da bomo mi čakali na jedrske napade Rusije in potem rekli, 'oh, to so naredili, zdaj pa vračamo tole'", je dejal Zelenski po navedbah ruskega neodvisnega portala Meduza s sedežem v Latviji, ki se sklicuje na ukrajinsko tiskovno agencijo Ukrinform.

Podlaga za cenovno kapico za rusko nafto

Z novim svežnjem ukrepov se v zakonodajo EU uvaja podlaga za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, ki sicer velja samo za pomorski transport surove nafte in določenih derivatov v tretje države ter določene storitve, povezane s tem.

V skladu s tem ukrepom bo prevoz nafte, pa tudi zagotavljanje storitev za prevoz, vključno z zavarovanjem in finančnimi storitvami, prepovedan, če je bila nafta prodana nad določenim cenovnim pragom.

O višini cenovne kapice se morajo še dogovoriti države skupine G7, ki so usklajevale zadnje ukrepe proti Moskvi, in jo soglasno potrditi vseh 27 članic EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ta ukrep naj bi drastično zmanjšal ruske prihodke od nafte, hkrati pa lahko pripomore k stabilizaciji svetovnih cen energije, še navaja sporočilo Sveta EU-ja.

Rusija bo ob uvedbi kapica preusmerila svoje tankerje. Foto: EPA
Rusija bo ob uvedbi kapica preusmerila svoje tankerje. Foto: EPA

Rusija bo nafto preusmerila v Indijo

Ruske oblasti so kritizirale uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. Odločitev EU-ja so označile za absurd, ki bo po njihovem mnenju imel uničujoč učinek na energetske trge in s tem škodil praktično vsem državam.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že pred sprejetjem sankcij po srečanju z vladnimi uradniki dejal, da pričakuje nadaljnjo krepitev sankcij proti Rusiji. Ob tem je dejal, da je povpraševanje potrošnikov še vedno šibko.

"Številne države razumejo nesmiselnost korakov, ki jih zdaj obravnavajo v EU-ju in jih spodbujajo ZDA," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija bo na nove sankcije odgovorila s preusmeritvijo izvoza nafte v tiste države, ki so pripravljene sodelovati z njimi, kot je recimo Indija, je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Hkrati je Peskov pozdravil odločitev razširjene skupine velikih dobaviteljic nafte Opec+, ki namerava z novembrom skupni obseg črpanja nafte zmanjšati za dva milijona 159-litrskih sodov dnevno. "Cilj tega ukrepa je stabilizirati naftni trg, kar pa si želijo vsi," je še dodal.

V svežnju tudi prepoved uvoza več izdelkov

Sveženj, ki ga je prejšnji teden predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, vključuje tudi prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov, s čimer se bodo prihodki Rusije po navedbah Bruslja zmanjšali za sedem milijard evrov.

Med temi so izdelki iz jekla, materiali, ki se uporabljajo v industriji nakita, kot so kamni in dragocene kovine, poleg tega pa tudi plastika, papir in kozmetika. Bruselj predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan.

Sorodna novica Putin ukazal prenos lastništva jedrske elektrarne Zaporožje na Rusijo

Razširjenje sankcij na odgovorne za sporno priključitev

"Dodatno omejujemo ruske uvozne in izvozne zmogljivosti, ob tem pa se osvobajamo energetske odvisnosti od Rusije. Sprejeli smo tudi ukrepe proti osebam, odgovornim za nezakonito priključitev ukrajinskih ozemelj. EU bo Ukrajini stala ob strani tako dolgo, kot bo potrebno," je pri tem pojasnil Borrell.

EU tako širi seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije, med drugim zaradi sodelovanja pri organizaciji spornih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih.

Članice so sklenile uvesti omejevalne ukrepe še za 30 posameznikov in sedem pravnih oseb zaradi dejanj, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine. Na seznamu se je tako znašel tudi kontroverzni ruski desničarski nacionalist Aleksander Dugin.

Na seznamu tudi nacionalist Dugin ter popzvezdniki

Pri EU so sankcije proti Duginu utemeljili, rekoč da je "ideološko in teološko upravičeval aneksijo Krima in rusko agresivno vojno proti Ukrajini, ki jo je videl kot 'osvoboditev' Ukrajine od vpliva Zahoda".

Sankcije so prizadele tudi ruska pevca Julijo Čičerino in Nikolaja Rastorgujeva, ki ju EU skupaj z ostalimi sankcioniranimi posamezniki vidi kot del "ekosistema dezinformacij in manipulacije informacij v Kremlju".

Med sankcioniranimi so tudi predstavniki ruskega obrambnega sektorja, denimo Alan Lušnikov, ki je največji delničar proizvajalca orožja JSC Kalashnikov Concern, ter predsednica ruske državne volilne komisije Ela Pamfilova.

Poleg tega sveženj vključuje še dodatne prepovedi trgovanja z orožjem, prepoved opravljanja funkcij v upravnih organih nekaterih podjetij v ruski državni lasti za državljane EU-ja in prepoved ponujanja določenih storitev v Rusiji.

Nočni ruski napad na Zaporožje. Foto: Reuters
Nočni ruski napad na Zaporožje. Foto: Reuters

Smrtne žrtve obstreljevanja v Zaporožju

Po navedbah ukrajinske strani je bilo ponoči v obstreljevanju Zaporožja poškodovanih ali uničenih več stanovanjskih hiš, več prebivalcev naj bi bilo ujetih pod ruševinami, poročajo o najmanj treh smrtnih žrtvah. Izbruhnilo naj bi tudi več požarov.

"Po napadu sovražnika so v mestu izbruhnili požari," je na Telegramu zapisal guverner regije Zaporožje Oleksandr Staruk. "Mogoče je več smrtnih žrtev. Reševalci že rešujejo ujete izpod ruševin." Pozneje je sporočil, da so ruske enote izstrelile sedem raket na višje stavbe v mestu, število žrtev pa še ni jasno.

Ukrajinske enote se medtem še naprej prebijajo na vzhod in jug, kjer so v zadnjem tednu dosegle pomembne vojaške cilje, znova so prevzele nadzor nad več desetimi mesti v regiji, za katero je sicer Rusija razglasila priključitev.

Kot navaja Guardian, vojaški strokovnjaki ugotavljajo, da je Rusija na najšibkejši točki, kar gre delno pripisati temu, da se ni prej odločila za mobilizacijo, delno pa izgubam vojakov in opreme.

Novi napadi v bližini nuklearke Zaporožje

Novi preboji ukrajinske vojske

V regiji Herson je ukrajinska vojska povečala območje nadzora za od 9 do 18 kilometrov, trdi južno poveljstvo ukrajinske vojske. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potrdil, da so pod ukrajinskim nadzorom znova vasi Novovoskresenske, Novohrihorivka in Petropavlivka. Kot je dejal v sredo v večernem nagovoru, so bile "vasi osvobojene lažnega referenduma."

Ukrajinske oblasti trdijo, da so njihove sile v manj kot tednu dni ponovno prevzele nadzor nad več kot 400 kvadratnih kilometrov ozemlja v Hersonu.

Pozneje je v ruskem jeziku nagovoril proruske vojake. "Ukrajinci vedo, zakaj se bojujejo. In vse več državljanov Rusije se zaveda, da morajo umreti samo zato, ker en človek ne želi končati vojne," je dejal o vlogi Putina.

Guverner Hersona Kiril Stremusov, ki ga je na položaj imenovala Moskva, je dejal, da je ruski umik taktičen in da se ruska vojska pripravlja na "povračilni udarec". Ruske enote se že nekaj tednov umikajo z jugovzhoda, od začetka tedna pa tudi z juga.

Porušen most v kraju Bahmut, kjer potekajo spopadi. Foto: Reuters
Porušen most v kraju Bahmut, kjer potekajo spopadi. Foto: Reuters

Ukrajinski obrambni miniser Oleksij Reznikov je medtem sporočil, da njegovi vojaki nadaljujejo jesensko ofenzivo in prodirajo dalje. "Medtem ko je "ruski parlament" okužen z jalovim poskusom aneksije, naši vojaki še naprej napredujejo," je dejal v četrtkovi objavi na Twitterju, kjer je objavil video, kako ukrajinska vojska iz dneva v dan osvobaja zasedena ozemlja. "To je najboljši odgovor na vse 'referendume', 'odloke', 'pogodbe' in patetične govore."

Ruske oborožene sile na drugi strani poročajo, da so uspele zaustaviti ukrajinske ofenzive in njihove vojake potisnile nazaj vzdolž ruske frontne črte. Po njihovih navedbah naj bi bile ukrajinske sile na južni fronti razporejene v štiri taktične bataljone in večkrat neuspešno poskušale prebiti njihovo obrambo v bližini krajev Dudčan, Suhanove, Sadoka in Bruskinskega.

Evropski parlament poziva h krepitvi vojaške pomoči Ukrajini

Evropski parlament je z resolucijo pozval države članice EU-ja in tudi druge države, naj močno povečajo vojaško pomoč Ukrajini ter nedvoumno obsodijo sporne referendume v Ukrajini in poskus Rusije, da si s silo pridobi ozemlje. Za resolucijo je glasovala velika večina poslank in poslancev - 504, 26 je glasovalo proti, 36 je bilo vzdržanih.

Nedavne ruske grožnje z uporabo jedrskega orožja so neodgovorne in nevarne, so zapisali. EU in partnerje zato pozivajo, naj pripravijo hiter in odločen odziv za primer jedrskega napada Rusije na Ukrajino. Vsak poskus Rusije, da napade na zasedena ozemlja predstavi kot napad na samo Rusijo in jih upraviči kot razlog za jedrski napad, je nezakonit in brez podlage ter EU ne bo odvrnil od nadaljnje pomoči Ukrajini pri samoobrambi, so še zapisali.

Obsodili so rusko mobilizacijo in pozvali k večji podpori državam na Južnem Kavkazu in v Srednji Aziji, v katere je prispelo večje število ruskih državljanov, zlasti Gruziji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Armeniji in Kirgizistanu.

V zvezi z nedavnimi eksplozijami na plinovodih Severni tok poslanke in poslanci pozivajo države članice, naj zaščitijo kritično infrastrukturo. Pozvali so tudi k ustanovitvi posebnega mednarodnega sodišča za zločin agresije proti Ukrajini.

Grossi: Jedrska elektrarna v Zaporožju je ukrajinski objekt

Vsi reaktorji v Zaporožju so že več tednov ustavljeni. Foto: Reuters
Vsi reaktorji v Zaporožju so že več tednov ustavljeni. Foto: Reuters

Medtem je na poti v Kijev in potem tudi v Moskvo generalni direktor Mednarodne jedrske agencije (IAEA) Rafael Grossi. Kot je znano, je ruski predsednik Vladimir Putin, potem ko je podpisal dokument o priključitvi štirih ukrajinskih pokrajin Rusiji, kar predstavlja približno 18 odstotkov ukrajinskega ozemlja, izdal še odlok, s katerim je vladi ukazal, naj prevzame lastništvo največje ukrajinske in evropske jedrske elektrarne Zaporožje.

Sorodna novica V EU-ju pripravljeni razpravljati o cenovni kapici za plin. Kumer: Kapica v Sloveniji postopoma.

"Za nas je jasno, da elektrarna pripada ukrajinskemu operaterju Energoatomu, saj gre za ukrajinski objekt," je na novinarski konferenci dejal Grossi. Poudaril je, da IAEA še vedno opozarja na vse, kar je potrebno storiti, da bi se izognili jedrski nesreči, in obsodil skoraj neznosne razmere, v katerih dela ukrajinsko osebje v elektrarni.

Grossi je tudi opozoril, da je IAEA mednarodna organizacija, ki se ravna po mednarodnem pravu. "In kot veste, aneksije po mednarodnem pravu niso sprejemljive," je nadaljeval. Grossi se namerava po obisku Kijeva odpraviti še v Moskvo.

V IAEA-ju naj bi bili obveščeni, da naj bi znova zagnali enega od reaktorjev, potem ko je vseh šest reaktorjev že več tednov ustavljenih. Vodja ukrajinskega državnega jedrskega podjetja Energoatom Petro Kotin je sporočil, da bo prevzel vodenje elektrarne, delavce je ob tem pozval, naj ne podpisujejo nobenih dokumentov z ruskimi okupatorji.

Novi napadi v Zaporožju