Foto: Reuters
Foto: Reuters

Moskva se bo na kakršno koli agresijo proti Belorusiji odzvala "z vsemi sredstvi, ki so nam na voljo", je Putin dejal na seji varnostnega sveta, kjer je njegovo izjavo prenašala televizija. Kot je dejal ob tem, so bili zahodni deli Poljske darilo Stalina in po njegovih besedah bo Rusija Poljsko spomnila na to.

Ruski predsednik je dejal, da se poljski voditelji trudijo vzpostaviti koalicijo pod okriljem Nata in posredovati v Ukrajini.

Putin se je obregnil tudi ob aktualno ukrajinsko protiofenzivo in jo označil za neuspeh, saj ta navkljub "velikanskim vlaganjem" Zahoda za zdaj ni dala rezultatov.

"Ne pomagajo niti ogromna sredstva, ki so bila vložena v režim v Kijevu, niti dobave zahodnega orožja, tankov, topništva, oklepnih vozil in raket," je dejal Putin.

Ukrajina je na začetku junija sprožila protiofenzivo za osvoboditev območij, ki so jih zasedle ruske enote. Kljub relativno počasnemu napredovanju ukrajinske vojske ta nadaljuje ofenzivne operacije na jugu in vzhodu države.

Putin zagrozil Poljski

Poljska premika enote na vzhod

Ostre Putinove izjave glede Poljske sledijo poljski odločitvi za premik vojaških enot na vzhod države zaradi prisotnosti ruske najemniške vojaške skupine Wagner v Belorusiji. Tam urijo beloruske vojake, kar prebivalce vzhoda Poljske navdaja s strahom, da bo vojna dosegla tudi njih.

Vodjo Wagnerja Jevgenija Prigožina je bilo v sredo videti na videoposnetku, kjer je pozdravil svoje borce v Belorusiji in jim povedal, da za zdaj ne bodo več sodelovali v vojni v Ukrajini, ampak bodo nabirali moči za misije v Afriki, medtem ko urijo beloruske vojake.

V četrtek je belorusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so Wagnerjevi plačanci začeli uriti pripadnike posebnih enot beloruske vojske na vojaškem poligonu le nekaj kilometrov stran od meje s Poljsko, kar je sprožilo ukrepanje Varšave.

"Usposabljanje ali skupne vaje beloruske vojske in skupine Wagner so nedvomno provokacija," je dejal sekretar poljskega varnostnega odbora Zbigniew Hoffmann in pojasnil, da je odbor analiziral morebitne grožnje, kot je med drugim morebiten premik Wagnerjevih enot. "Zaradi tega se je minister za obrambo in predsedujoči odboru Mariusz Blaszczak odločil za premik vojaških formacij z zahoda na vzhod Poljske," je povedal Hoffman.

Zaradi prihoda Wagnerja v Belorusijo po neuspelem uporu Prigožina proti ruskemu vojaškemu vodstvu prejšnji mesec je Varšava že na začetku julija na vzhod države ob beloruski meji napotila tisoč vojakov z 200 vojaškimi vozili.

Belorusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek urjenja beloruskih vojakov, na katerih je videti borce Wagnerja, ki so v skladu s pravili skupine zamaskirani. Foto: Reuters
Belorusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek urjenja beloruskih vojakov, na katerih je videti borce Wagnerja, ki so v skladu s pravili skupine zamaskirani. Foto: Reuters

Strah ob meji

Prebivalci poljskih naselij ob meji z Belorusijo pravijo, da živijo v strahu, da bo tudi njih dosegla vojna, saj lahko vsak dan slišijo streljanje in helikopterje Wagnerjeve skupine z druge strani meje.

"Vsi govorijo, da se bo nekaj zgodilo, da bo zagotovo nekaj," je za Reuters dejala 56-letna županja vasi Kolpin-Ogrodniki ob tem, ko je komaj zadrževala solze. Kot je povedala, jo je najbolj strah za družino, saj ima v vojski sina. "Skrbi me zanj, imam vnuke. Moža imam invalida. Najbolj me skrbi za njih," je zaupala.

Trenutno ni jasno, koliko borcev Wagnerja usposablja beloruske vojake na poligonu 38. desantno-jurišne brigade pri mestu Brest, ki leži streljaj od meje s Poljsko.

"Lahko slišimo helikopterje, ko letijo, in takrat se tresejo vsa okna," je dejal 45-letni poljski kmet Adam Ligor.

Poljska ima z Belorusijo približno 400 kilometrov dolgo mejo. Foto: Reuters
Poljska ima z Belorusijo približno 400 kilometrov dolgo mejo. Foto: Reuters

Poljsko obrambno ministrstvo je v četrtek sporočilo, da spremlja razmere na meji z Belorusijo in je pripravljeno na različne scenarije.

Kot so za Reuters pojasnili pri beloruskem opozicijskem projektu Hajun, ki spremlja vojaške aktivnosti v Belorusiji, v Brestu ni bilo opaziti nobenih vojaških kolon, kar po njihovem mnenju pomeni, da na bližnjem vojaškem poligonu ni več kot nekaj deset borcev Wagnerja.

Poljska mejo z Belorusijo sicer od lani varuje tudi z ograjo v dolžini 186 kilometrov. Gradnja petmetrske ograje z bodečo žico je bila odziv na begunsko krizo leta 2021, ko je po prepričanju Varšave Belorusija namerno omogočala prihod tujcev z Bližnjega vzhoda v državo in jih nato napotila proti zahodu, da bi se tako maščevala za sankcije, ki jih je proti beloruski vladi uvedel Bruselj.

Prebivalci obmejnih krajev lahko slišijo streljanje z vojaškega poligona beloruske vojske prek meje. Foto: Reuters
Prebivalci obmejnih krajev lahko slišijo streljanje z vojaškega poligona beloruske vojske prek meje. Foto: Reuters

Putin čaka na maščevanje

Direktor ameriške obveščevalne agencije CIA William Burns ocenjuje, da skuša predsednik Putin pridobiti čas, da bi ugotovil, kako bo obračunal z vodjo Wagnerja Prigožinom, potem ko je kratkotrajni upor najemniške skupine konec junija razkril pomanjkljivosti Putinove strukture moči.

"Priča smo zelo zapletenemu plesu," je v četrtek na varnostnem forumu v ameriškem mestu Aspen dejal direktor Cie, ki je dodal, da se ruski predsednik verjetno še vedno želi maščevati Prigožinu za sicer kratkotrajni poskus upora.

Po mesecih napetosti med Wagnerjem in ruskim vojaškim vodstvom je Prigožin konec junija sprožil upor, ki pa se je končal še isti dan – domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Dogovor, pri katerem naj bi posredoval Lukašenko, je med drugim predvideval selitev skupine Wagner in njenega vodje Prigožina v Belorusijo.

Burns ocenjuje, da je skupina Wagner kljub njenemu umiku s fronte v Ukrajini za ruski režim še vedno pomembna na drugih lokacijah, kot so podsaharska Afrika, Libija in Sirija, zato bo Putin verjetno poskušal skupino ločiti od njenega vodje.

Dodal je, da bo ruski voditelj morda počakal z maščevanjem. "Putin po mojih izkušnjah na splošno meni, da je maščevanje jed, ki jo je najbolje postreči hladno. Presenetilo bi me, če bi se Prigožin na koncu izognil obračunu z njim," je dejal Burns.

Ocenil je tudi, da so ruske elite vse bolj zaskrbljene, saj se zdi, da je Prigožinov spodleteli poskus upora prejšnji mesec Putina presenetil. Po Burnsovih besedah je šlo za najbolj neposredno nasprotovanje Putinu v njegovih 23 letih na oblasti, vključno z izpodbijanjem njegove utemeljitve za "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini, ki jo je Prigožin označil za temelječo na lažeh.

Wagner je prisoten tudi v več afriških državah. V Srednjeafriški republiki njegovi pripadniki varujejo predsednika Faustina-Archangeja Touadero. Foto: Reuters
Wagner je prisoten tudi v več afriških državah. V Srednjeafriški republiki njegovi pripadniki varujejo predsednika Faustina-Archangeja Touadero. Foto: Reuters