Prizor z bojne črte blizu Bahmuta. Foto: Reuters
Prizor z bojne črte blizu Bahmuta. Foto: Reuters

Ukrajinska vojska je sporočila, da je Rusija ponoči napadla Ukrajino s 24 brezpilotnimi letalniki iranske izdelave, od katerih jih je ukrajinska zračna obramba uničila 17, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner osrednje ukrajinske pokrajine Poltava pa je na Telegramu sporočil, da so ruske sile ponoči večkrat napadle Poltavo, pri čemer je bila zadeta rafinerija nafte v Kremenčuku. Pri tem je izbruhnil požar, na prizorišču pa so zdaj vse pristojne službe. Delovanje rafinerije je začasno prekinjeno, je dejal Lunin in dodal, da za zdaj ni podatkov o morebitnih smrtnih žrtvah ali ranjenih.

Kremenčuk je industrijsko mesto, predelava nafte pa je pomembna gospodarska panoga. Zaradi strateškega pomena sta bila mesto in rafinerija med rusko agresijo že večkrat tarča obstreljevanja. Najodmevnejši napad na mesto se je zgodil lani poleti, ko je Rusija z raketo zadela nakupovalno središče in ubila več kot 20 civilistov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po podatkih generalštaba ukrajinske vojske so bili tokratni ruski napadi usmerjeni na cilje na severu in v osrednjem delu države, ukrajinske sile pa so poleg Poltave brezpilotne letalnike sestrelile tudi nad Sumijem, Kirovogradom in Dnipropetrovskim.

Ruski brezpilotni letalnik naj bi medtem zadel tudi avtomobil novinarske ekipe švedske televizijske postaje TV4. V vozilu med napadom ni bilo nikogar. Novinar in fotograf televizijske postaje nista bila poškodovana, njun lokalni producent in dva ukrajinska policista, ki so ju spremljali, pa so dobili lažje poškodbe.

Avtomobil in fotografska oprema sta bila popolnoma uničena, je sporočila švedska televizija in dodala, da so ukrepi policistov verjetno rešili življenje njihove novinarske ekipe. Po navedbah televizije sta novinar in fotograf trenutno v pokrajini Zaporožje, napad pa naj bi se zgodil le nekaj kilometrov od fronte, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Rusija: Uničili smo štiri ukrajinske letalnike

Rusija pa je danes sporočila, da je ponoči uničila štiri ukrajinske brezpilotne letalnike v dveh zahodnih ruskih pokrajinah, in sicer nad Belgorodom ob meji z Ukrajino in nad Orjolom, ki leži približno 370 kilometrov jugozahodno od Moskve.

Ali je pri tem nastala gmotna škoda oziroma je prišlo do žrtev, rusko ministrstvo za obrambo ni sporočilo.

Odkar je Ukrajina v začetku junija začela svojo protiofenzivo, se je Rusija znašla pod valom napadov brezpilotnih letalnikov, ki so v nekaterih primerih poškodovali zgradbe, tudi v Moskvi.

ZDA so Ukrajini namenile že za 76 milijard dolarjev pomoči