Posledice sobotnega napada na Harkov. Foto: EPA
Posledice sobotnega napada na Harkov. Foto: EPA

V raketnem napadu na Sumsko oblast na severovzhodu Ukrajine ob meji z Rusijo sta bila danes ubita dva človeka, trije pa ranjeni, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Vadim Filaškin, guverner Doneške oblasti na vzhodu Ukrajine, katere večji del zasedajo ruske sile, je dejal, da so bili v ločenih napadih na mesti Toreck in Selidove blizu frontne črte v torek ubiti trije ljudje, najmanj 12 pa je bilo ranjenih.

V Hersonski oblasti na jugu, ki si jo je Rusija leta 2022 nezakonito priključila, pa so ruske sile obstreljevale stanovanjske stavbe in infrastrukturne objekte. Po besedah guvernerja Oleksandra Prokudina je umrl en človek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število žrtev na Harkov naraslo na 19

Ruske sile so prejšnji konec tedna izvedle enega najbolj krvavih napadov v zadnjih tednih na severovzhodno Harkovsko oblast ob meji z Rusijo, pri čemer so zadele trgovino s strojno opremo v Harkovu.

Kot je danes sporočilo ukrajinsko tožilstvo, je število žrtev napada naraslo na 19, potem ko je za posledicami hudih opeklin umrl uslužbenec trgovine. V napadu je bilo ranjenih najmanj 40 ljudi.

Rusija je po lastnih navedbah trgovino z orodjem v soboto napadla, ker naj bi Ukrajina tam skrivala orožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad obsodil kot zlobno dejanje.

Švedska obljubila za 1,2 milijarde evrov pomoči

Švedska je Ukrajini, ki se spoprijema z zamudami pri dobavi zahodnega orožja zaradi okrepljenih ruskih napadov, obljubila vojaško pomoč v vrednosti približno 1,2 milijarde evrov. Gre za največji sveženj pomoči Kijevu do zdaj v okviru švedske podpore Ukrajini.

Pomoč med drugim vključuje nadzorno radarsko letalo ASC 890, rakete zrak-zrak srednjega dosega in topniško strelivo, Švedska pa bo Ukrajini podarila tudi vsa svoja oklepna bojna vozila pehote model 302, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Švedska podpira Ukrajino s svojim 16. svežnjem pomoči, največjim do zdaj, v vrednosti 13,3 milijarde kron," je v izjavi dejala podpredsednica vlade Ebba Busch.

Švedski obrambni minister Pal Jonson, ki je na novinarski konferenci sodeloval prek videopovezave, pa je povedal, da bi bilo nadzorno letalo še posebej koristno za ukrajinsko zračno obrambo, saj bi ji omogočilo "prepoznavanje prihajajočih manevrirnih raket in letalnikov ter identificiranje tarč tako na tleh kot na morju".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že pozdravil švedsko napoved o novem svežnju pomoči, ki je po njegovem mnenju ključnega pomena za obrambo in odpornost Ukrajine. Švedska pomoč "ne le rešuje ukrajinska življenja, ampak tudi pomaga zagotoviti dolgoročni mir in varnost v Evropi", je sporočil v objavi na družbenih omrežjih.

Švedska ni izključila pošiljanja svojih bojnih letal tipa gripen v Ukrajino, vendar so v Stockholmu v torek dejali, da jih je koalicija zaveznic za pomoč Ukrajini pozvala, naj pošiljanje odložijo, saj da želijo dati prednost dobavi ameriških letal F-16 ukrajinskim zračnim silam, poroča AFP.

Skupna pomoč Švedske Kijevu od začetka ruske invazije leta 2022 znaša več kot sto milijard kron (8,7 milijarde evrov), s čimer je Ukrajina postala največji prejemnik švedske pomoči.