Ukrajinski vojak z brezpilotnim letalnikom. Foto: AP
Ukrajinski vojak z brezpilotnim letalnikom. Foto: AP

Britanski časopis v svojem članku navaja neimenovani vir iz Pentagona, ki je potrdil, da ameriško obrambno ministrstvo "Kijevu zdaj ne govori več, naj ne uporabljajo orožja za napade na Ruse znotraj ruskega ozemlja".

“Ne moremo jim govoriti, kaj naj počno. Zdaj je njihova pristojnost, kako bodo uporabili svoje orožje," je povedal vir in dodal, da Washington zahteva samo, da se Kijev drži mednarodne zakonodaje in Ženevske konvencije, ko uporablja orožje, ki jim ga dostavljajo ZDA.

Pentagon je ob tem znova preučil grožnje, povezane z ukrajinskim konfliktom, še posebej, ali bi oboroževanje Kijeva lahko sprožilo neposredni spopad med Natom in Rusijo, navaja poročilo.

“Še vedno uporabljamo enak pristop pri preučevanju eskalacije, a se je nevarnost stopnjevanja spremenila," navaja The Times omenjenega ameriškega funkcionarja, ki se pri tem sklicuje na "rusko brutalnost, ki so ji podvrženi Ukrajinci".

Ob teh okoliščinah naj bi zdaj v Pentagonu “resno" razmišljali o ukrajinski prošnji po orožju dolgega dometa, ki bi ga lahko uporabili za napade znotraj Rusije. "Odprte so vse možnosti," je še dejal predstavnik obrambnega ministrstva.

Pentagon je sicer pred dnevi v odziv na ukrajinske napade z brezpilotniki na ruske cilje sporočil, da ZDA "ne spodbujajo napadov z brezpilotnimi letalniki na ruska oporišča".

"ZDA ne spodbujajo niti ne omogočajo Ukrajini napadov znotraj ruskega ozemlja," je ta teden dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Odesa brez elektrike

Medtem je bila Odesa na jugu Ukrajine ponoči tarča novih ruskih napadov z brezpilotnimi letalniki in je danes skoraj povsem brez elektrike.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Trenutno je mesto brez elektrike," je na Telegramu sporočil svetovalec ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko. Nujna infrastruktura, kot so bolnišnice, ima sicer po njegovih besedah dostop do električne energije. "Položaj ostaja težak, a je pod nadzorom," je dodal.

Po navedbah guvernerja Odese Maksima Marčenka je Rusija mesto ponoči napadla s t. i. letalniki kamikazami. "Zaradi napadov ni elektrike v skoraj vseh okrožjih in skupnostih naše regije," je sporočil in dodal, da je dva letalnika sestrelila ukrajinska zračna obramba.

Kijev je že v petek opozoril, da pokrajine na jugu države, vključno z Odeso, po zadnjih ruskih napadih, usmerjenih v energetsko omrežje, trpijo obsežne izpade elektrike.

Rusija je v ponedeljek na ključno energetsko infrastrukturo v državi izstrelila več deset raket in s tem še okrepila pritisk na omrežje, ki je zaradi ponavljajočih se napadov že tako v težavah.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napovedal nadaljevanje tovrstnih napadov kljub ostrim kritikam Zahoda, ki izpostavljajo milijone Ukrajincev, ki so se posledično znašli v mrazu in temi.