Poplavljene ulice Hersona. Foto: Reuters
Poplavljene ulice Hersona. Foto: Reuters

"Zaradi ruskega obstreljevanja v regiji Herson, kjer se še naprej izvajajo evakuacijski ukrepi, je bilo ranjenih devet ljudi," je sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo in dodalo, da smrtnih žrtev doslej ni bilo.

Ukrajinski guverner regije Oleksandr Prokudin je povedal, da je bilo ranjenih šest civilistov, en policist in dva uslužbenca državne službe za izredne razmere. Po njegovih besedah sta bila med ranjenimi zdravnik in nemški prostovoljec.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem opozoril, da so ruski reševalci "prisiljeni delati pod stalnim obstreljevanjem ukrajinskih sil, kar znatno otežuje njihovo delo". O ukrajinskem obstreljevanju na bregu reke Dneper, ki je pod nadzorom ruskih sil, je poročal tudi ruski guverner okupirane regije Herson Vladimir Saldo, ki je Kijev obtožil obstreljevanja ene od evakuacijskih točk, pri čemer naj bi bila ubita dva človeka.

"Kijev je zagrešil grozljiv zločin. Obstreljeval je evakuacijsko točko za civiliste v kraju Gola Pristan in pri tem ubil dva človeka, med njimi 33-letno nosečnico. Še dve pa sta bili ranjeni," je zapisal na Telegramu.

Po navedbah ruskega župana Nove Kahovke Vladimirja Leontjeva je zaradi poplav po poškodbi jezu v krajih pod ruskim nadzorom umrlo pet ljudi, 41 pa so jih odpeljali v bolnišnico.

Poveljstvo ukrajinske vojske je sporočilo, da so poplave prisilile ruske sile v regiji Herson v pet- do 15-kilometrski umik.

Tiskovna predstavnica južnega poveljstva Natalija Gumenjuk je za ukrajinsko televizijo dejala, da je prerazporeditev ruskih sil "praktično prepolovila" rusko obstreljevanje v regiji.

Ukrajinsko ministrstvo za kmetijstvo je sporočilo, da bi lahko Ukrajina izgubila več milijonov ton pridelka zaradi poplav.

Odplavljene mine pomenijo veliko nevarnost. Foto: Reuters
Odplavljene mine pomenijo veliko nevarnost. Foto: Reuters

Poplave odnesle mine

Uničenje jezu Kahovka na jugu Ukrajine bo imelo katastrofalne učinke na premike min na prizadetem območju, je v sredo posvaril Rdeči križ. Odplavljene mine bi lahko predstavljale grožnjo še več desetletij.

Mednarodni odbor Rdečega križa je v zadnjih mesecih sodeloval v operaciji odstranjevanja min v Ukrajini, pri čemer so poskrbeli tudi za natančno označevanje minskih polj. Doslej so poznali lokacijo min, zdaj pa je ne več, je v sredo opozoril vodja pristojne enote pri organizaciji Erik Tollefsen.

Vedo le to, da jih je voda odnesla s sabo. "To je razlog za veliko zaskrbljenost, saj ne bodo vplivale le na prebivalstvo, ampak tudi na vse, ki prihajajo na pomoč," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ob predstavitvi novega brezpilotnega letalnika, ki s pomočjo umetne inteligence locira mine in druge eksplozivne ostanke vojne.

Združeni narodi so že v torek posvarili pred tveganji, ki jih po razlitju vode iz jezu predstavljajo mine. Teh je po Ukrajini ogromno. Kot so v sredo glede tega opozorili pri Rdečem križu, poplavne vode ne bodo poškodovale ali onesposobile eksplozivnih naprav, kar pomeni, da bi lahko predstavljale grožnjo še več desetletij.

Gre za še eno od številnih nevarnosti, ki po torkovem uničenju jezu in obsežnih poplavah grozijo okoliškemu območju. Vrstijo se svarila pred humanitarno katastrofo, med drugim zaradi pomanjkanja pitne vode, uničenja kmetijskih površin in jedrske varnosti, saj jedrska elektrarna v bližnjem Zaporožju iz akumulacijskega jezera v sklopu hidroelektrarne dobiva vodo za hlajenje.

Ukrajinski predsednik Zelenski je obiskal prizadeto regijo Herson. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Zelenski je obiskal prizadeto regijo Herson. Foto: Reuters

Poplavljenih je približno 600 kvadratnih kilometrov v pokrajini Herson, od tega 68 odstotkov na levem bregu Dnepra, ki je pod rusko okupacijo, 32 odstotkov poplavljene površine pa je na strani pod nadzorom ukrajinskih sil, je dejal ukrajinski regionalni guverner Prokudin. Povprečna gladina vode je 5,61 metra, je dodal.

Po njegovih besedah se kljub močnemu ruskemu obstreljevanju evakuacija s poplavljenega območja nadaljuje. Iz Kijeva medtem poročajo, da je na strani reke pod nadzorom ukrajinskih sil skupno poplavljenih že 20 naselij in 2629 hiš. Poplave so prizadele tudi mesto Herson.

Ruska tiskovna agencija Tass, ki navaja ruske varnostne službe, poroča, da je poplavljenih okoli 14.000 hiš, evakuiranih pa je bilo okoli 4300 ljudi.

Poplavljeno območje je medtem obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je v Hersonu med drugim razpravljal o evakuaciji prebivalstva s krajev, ki jim grozijo poplave in dobavi nujno potrebne pomoči prizadetim območjem.

Zračni posnetek poškodovanega jezu. Foto: Reuters
Zračni posnetek poškodovanega jezu. Foto: Reuters

Zelenski kritičen do ZN-a in Rdečega križa

Zelenski pri tem pogreša pomoč Združenih narodov in Rdečega križa. "Ni jih tu," je dejal v pogovoru za več medijev, med drugim Bild in Politico. Zaradi tega je v šoku, ker meni, da gre za sile, ki "morajo biti tam, da rešujejo življenja ljudi".

V intervjuju je še dodal, da je katastrofa terjala življenja. "Prebivalci s streh poplavljenih hiš vidijo, kako mimo nosi trupla ljudi, ki so utonili," je zatrdil. Njihove sile, ki si prizadevajo, da bi prebivalce prepeljali na varno, so po njegovih besedah v nevarnosti, saj da nanje streljajo ruski okupatorji.

Na nujnost ukrepanja je Zelenski v telefonskem pogovoru opozoril tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je napovedal, da bo Francija nemudoma poslala pomoč. O razmerah v Ukrajini po uničenju jezu bodo danes razpravljali tudi na posebnem odboru zveze Nato, je v sredo napovedal generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Krivdo za uničenje jezu Rusija in Kijev zvračata druga na drugo. Ukrajina trdi, da gre za teroristično dejanje Moskve in vojni zločin, medtem ko ruska stran govori o ukrajinski sabotaži.

Rusija naj bi odbila ukrajinsko ofenzivo

Ruske oblasti so sporočile, da je ruska vojska v noči na danes po dve uri trajajoči bitki odbila ofenzivo ukrajinskih sil v regiji Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, v kateri naj bi sodelovalo 1500 vojakov.

"Po 1. uri zjutraj so na območju Zaporožja skušali prebiti našo obrambo," je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Dodal je, da "so sovražnika zaustavili, zato se je po hudih izgubah umaknil". Ukrajinske sile so po njegovih besedah v ofenzivi uporabile 150 oklepnih vozil.

Ukrajinske oblasti pa so sporočile, da so njihove sile pripravljene na dolgo pričakovano protiofenzivo proti ruski vojski, vendar ne bodo uradno sporočile, kdaj se bo začela. "Načrti imajo raje tišino. Ofenziva se ne bo začela na družbenih omrežjih," je dejala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

O začetku ukrajinske protiofenzive proti ruskim silam se sicer ugiba že več mesecev, pred nekaj dnevi pa je ukrajinski predsednik v pogovoru za Wall Street Journal dejal, da je Ukrajina pripravljena na osvoboditev svojih ozemelj izpod ruske okupacije.