Ukrajinska vlada sporoča, da je bilo 16.226 otrok deportiranih v Rusijo. Foto: EPA
Ukrajinska vlada sporoča, da je bilo 16.226 otrok deportiranih v Rusijo. Foto: EPA

Zelenska je ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a v New Yorku dejala, da je bilo v Rusijo ali na ukrajinska ozemlje pod rusko okupacijo prisilno prepeljanih oziroma deportiranih več kot 19.000 otrok. Do zdaj se jih je domov vrnilo le 386, poroča Al Džazira.

Ukrajinska vlada sporoča, da je bilo 16.226 otrok deportiranih v Rusijo, za 10.513 od teh pa naj bi v Kijevu vedeli, kje so. Nekateri se bojijo, da bi bilo lahko pogrešanih otrok še več.

V Rusiji so otrokom "dejali, da jih njihovi starši ne potrebujejo, da jih njihova država ne potrebuje, da nanje nihče ne čaka," je dejala Zelenska.

"Ugrabljenim otrokom so dejali, da niso več ukrajinski otroci, ampak ruski," je dodala.

Kijev trdi, da so otroci indoktrinirani in oropani svoje nacionalne identitete, kar je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v svojem govoru pred Generalno skupščino označil za genocid.

"Te otroke učijo sovraštva do Ukrajine, vse vezi z njihovimi družinami pa so pretrgane," je dejal Zelenski. "To je zelo očitno genocid".

Rusija na drugi strani zavrača obtožbe in pravi, da je pravzaprav rešila otroke pred grozotami vojne.

V Ukrajini je bilo od začetka ruskega napada februarja lani ubitih več kot 500 otrok, več sto jih je bilo ranjenih.

Zelenska je generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa in celoten ZN pozvala, naj pomagajo rešiti ukrajinske otroke. "Pomagajte nam pridobiti informacije o otrocih, odpeljanih v Rusijo. Pomagajte nam odpeljati otroke z okupiranih ozemelj skozi posebne varne koridorje. Naši otroci potrebujejo pravico," je dejala.

Zelenski Rusijo obtožuje genocida. Foto: EPA
Zelenski Rusijo obtožuje genocida. Foto: EPA

48 otrok v Belorusijo

Do poziva Zelenske prihaja v času, ko je beloruska državna tiskovna agencija Belta poročala, da je v torek v Belorusijo na "tritedenske počitnice" prispelo 48 otrok iz Donecka, Luganska in Zaporožja. Gre za dele Ukrajine, ki si jih je Rusija nezakonito priključila.

Belta je poročala, da je pobudo organizirala beloruska dobrodelna organizacija s podporo beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Guardian poroča, da so glede na objavljene fotografije otroci nosili zastavice Belorusije, obkrožala pa jih je policija, tudi v protiizgredni opremi. Belta je še poročala, da so se otroci "zahvalili" beloruskim oblastem.

Junija so predstavniki beloruske opozicijske ICC-ju predali material, ki naj bi kazal, da je bilo več kot 2100 ukrajinskih otrok iz najmanj 15 ukrajinskih mest pod rusko okupacijo prisilno prepeljanih v Belorusijo z Lukašenkovo odobritvijo.

ICC marca izdal naloga za aretacijo

Marca je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvove - Belove, med drugim tudi zaradi suma nezakonitih deportacij otrok in nezakonitega prevoza otrok z ozemlja Ukrajine v Rusko federacijo.

Guardian piše, da gre pri domnevno ugrabljenih otrocih za otroke, katerih starši so jih poslali v poletne tabore, ki jih je organizirala Rusija, in od koder se niso vrnili, otroke, katerih starše so ruske okupacijske oblasti aretirale, in otroke, katerih starši so bili v spopadih ubiti.