Ukrajinska vojska naj bi bila pripravljena za ofenzivo. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska naj bi bila pripravljena za ofenzivo. Foto: Reuters

Danilov ni hotel sporočiti datuma začetka napada na ruske okupacijske sile, je pa dejal, da bi se lahko ta začel "jutri, pojutrišnjem ali čez teden dni".

Opozoril je, da ukrajinska vlada "nima pravice narediti napake" glede ofenzive. "Moramo razumeti, da ne smemo zapraviti te zgodovinske priložnosti, ki nam jo je dal Bog, da bomo resnično postali neodvisna, velika evropska država," je dejal.

Danilov je po telefonu govoril z BBC-jem, ki poroča, da je klic prekinilo sporočilo predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je Danilova poklical na sestanek o ofenzivi.

Med intervjujem je Danilov še potrdil, da so se nekatere Wagnerjeve enote umikale iz Bahmuta, prizorišča najbolj krvave bitke te vojne do zdaj. Dodal pa je, da so se prerazporejale na tri druge lokacije in da njihov umik ne pomeni, da se bodo prenehale bojevati.

Ukrajina je ofenzivo proti ruskim silam načrtovala več mesecev, želela pa je pridobiti čim več časa, da bi lahko izurila enote in prejela čim več vojaške pomoči od Zahoda. V tem času je ruska vojska pripravljala obrambo.

Danilov je dejal, da bodo oborožene sile začele napad, ko bodo poveljniki ocenili, da bi dosegli najboljši rezultat. Kijev mora pokazati ukrajinskemu ljudstvu in zahodnim zaveznikom, da je zmožen prebiti se čez ruske linije in znova zasesti nekaj ukrajinskega ozemlja.

Zagovarjal je odločitev ukrajinske vojske za večmesečni boj v Bahmutu, v katerem je umrlo veliko število njenih pripadnikov. "Bahmut je naša dežela, naše ozemlje, moramo ga braniti," je dejal. Če bi začeli zapuščati vsako naselje, bi se umaknili do zahodne meje Ukrajine, tako kot je Putin želel od začetka vojne, je dodal.

Jedrska elektrarna Zaporožje pod ruskim nadzorom. Foto: Reuters
Jedrska elektrarna Zaporožje pod ruskim nadzorom. Foto: Reuters

Kijev: Rusija načrtuje incident v jedrski elektrarni

Medtem je ukrajinsko obrambno ministrstvo sporočilo, da Rusija načrtuje simulacijo večjega incidenta v jedrski elektrarni Zaporožje pod njenim nadzorom, s čimer naj bi skušala ovirati ukrajinsko protiofenzivo, poroča Guardian.

Obveščevalna služba obrambnega ministrstva pravi, da bodo ruske sile kmalu obstreljevale elektrarno, nato pa oznanile radioaktivno sevanje. To bi izsililo mednarodno preiskavo, v času katere bi bile vse sovražnosti zaustavljene. Ministrstvo navedb ni podkrepilo z dokazi.

Srmtni žrtvi v Rusiji

Guverner v ruski regiji Pskov blizu meje z Belorusijo Mihail Vedernikov je dejal, da se je zgodil napad dveh brezpilotnikov, v katerem je bilo poškodovano administrativno poslopje naftovoda. Žrtev po njegovih besedah ni bilo. Napad se je zgodil blizu vasi Litvinovo, manj kot 10 kilometrov od meje.

Vedernikov sicer ni okrivil Ukrajine, Moskva pa je v preteklosti za podobne incidente že krivdo pripisala Kijevu.

Iz še dveh regij ob meji z Ukrajino, Belgorod in Kursk, pa poročajo o smrtnih žrtvah obstreljevanja. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladko je dejal, da je bil ubit varnostnik, še dva človeka pa ranjena. V minometnem obstreljevanju v Kursku pa je po navedbah guvernerja Romana Starovojta umrl gradbeni delavec.

Gre za zadnje v nizu napadov na ruskem ozemlju, za katere Moskva krivi Ukrajino. Ta vpletenost zanika.