Bahmut je po več mesecih spopadov popolnoma uničen. Foto: AP
Bahmut je po več mesecih spopadov popolnoma uničen. Foto: AP

Rusko obrambno ministrstvo je v soboto zvečer sporočilo, da so osvojili mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, na kar je v nedeljo na vrhu G7 na Japonskem namignil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, a je njegov tiskovni predstavnik pozneje to zanikal.

"Zaradi napadalnih akcij Wagnerjevih jurišnih enot ob podpori topništva in letalstva južne skupine sil je bila osvoboditev Artjomovska končana," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ruske oblasti mesto Bahmut imenujejo s starim sovjetskim imenom Artjomovsk.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rednim vojakom in wagnerjevcem v soboto čestital za "osvoboditev" mesta. "Predsednik Putin je ob komcu operacije za osvoboditev mesta čestital jurišnim enotam Wagnerja kot tudi vsem pripadnikom enot ruskih oboroženih sil, ki so jim zagotovili potrebno podporo in bočno kritje," so sporočili iz Kremlja.

Vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je prvi v soboto sporočil, da so njegove enote v celoti zasedle Bahmut, pri čemer je Ukrajina njegove navedbe kmalu zanikala in sporočila, da so razmere "kritične".

V nedeljo zjutraj je rusko obrambno ministrstvo znova zatrdilo, da so ruske sile končale "osvoboditev" Bahmuta, pri tem pa največ zaslug pripisalo Wagnerju, a vseeno poudarilo pomoč ruskih zračnih sil in topništva. V izjavi so še sporočili, da so ruske sile uničile most, ki so ga ukrajinske sile uporabljale za oskrbo ukrajinskih sil pri obrambi mesta.

Prigožin pripisal zasluge Wagnerju

V nedeljo se je znova oglasil Prigožin, ki je skušal zmanjšati vlogo redne ruske vojske pri zavzetju Bahmuta. "Med zavzemanjem Artjomovska nam ni pomagal tako rekoč nihče iz vojske," je v avdioposnetku, ki ga je njegova tiskovna služba objavila na družbenem omrežju Telegram, dejal vodja zloglasne najemniške vojske.

V posnetku je Prigožin sicer pohvalil posamezne enote ruske vojske, a znova ponovil večkratne kritike ruskega vojaškega vodstva, ki ga je obtožil nesposobnosti in oviranja vojaških naporov na bojišču v Ukrajini.

Pripadniki Wagnerja na uničene zgradbe v Bahmutu nameščajo ruske zastave. Foto: Reuters
Pripadniki Wagnerja na uničene zgradbe v Bahmutu nameščajo ruske zastave. Foto: Reuters

Nesporazum glede priznanja Zelenskega?

Zelenski je po poročanju Reutersa v nedeljo na vrhu G7 v Hirošimi na novinarsko vprašanje, ali je mesto še pod nadzorom Kijeva, odgovoril: "Mislim, da ne. Za danes je Bahmut le v naših srcih." Povedal je še, da "v Bahmutu ni več ničesar".

Čeprav je bilo njegov odgovor razumeti kot priznanje izgube Bahmuta, je njegov tiskovni predstavnik pozneje to zanikal.

Tiskovni predstavnik Sergi Nikiforov je na Facebooku zapisal: "Vprašanje novinarja: Rusi so rekli, da so zavzeli Bahmut. Predsednikov odgovor: Mislim, da ne." "Na ta način je predsednik zanikal zavzetje Bahmuta," je dodal Nikiforov.

Namestnica ministra: Ukrajinci delno obkolili Bahmut

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je pozneje sporočila, da je ukrajinska vojska mesto delno obkolila.

"Napredovanje naših enot v predmestjih na bokih, ki še vedno poteka, zelo otežuje sovražnikovo navzočnost v Bahmutu. Naše enote so mesto delno obkolile," je sporočila in dodala, da ukrajinske enote še vedno nadzorujejo eno od stanovanjskih območij in nekaj industrijskih objektov.

Ukrajinske sile so še pred dnevi poročale o napredovanju v okolici Bahmuta. Foto: Reuters
Ukrajinske sile so še pred dnevi poročale o napredovanju v okolici Bahmuta. Foto: Reuters

Največja kopenska bitka po drugi svetovni vojni

Bitka za Bahmut je bila najdaljša v 15 mesecih od začetka ruske invazije v Ukrajini. Spopadi so trajali več kot sedem mesecev oziroma po navedbah Prigožina "224 dni".

Razdejano mesto, v katerem je nekoč bivalo več kot 70.000 ljudi, je ostalo tako rekoč brez civilnega prebivalstva. Zaradi velikega števila padlih vojakov na obeh straneh gre po poročanju Reutersa za najbolj krvavo kopensko bitko v Evropi po drugi svetovni vojni.

Vrzeli med rusko vojsko in Wagnerjem

Rusija je od začetka ofenzive trdila, da je zavzetje Bahmuta ključno za napredovanje ruskih sil globlje v pokrajinah Doneck in Lugansk, ki si ju je Rusija lani priključila. Ukrajina na drugi strani trdi, da je bil cilj v Bahmut pritegniti ruske sile drugje, jim tam povzročiti velike izgube in oslabiti obrambno linijo Moskve pred načrtovano veliko protiofenzivo.

Ruska ofenziva na Bahmut je pokazala tudi na vrzeli med rusko vojsko in najemniško skupino Wagner. Prigožin je tudi v sobotnem sporočilu o zavzetju Bahmuta kritiziral Moskvo, saj naj bi zaradi "kapric" obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba Valerija Gerasimova "umrlo petkrat več ljudi, kot bi moralo". Putinu pa se je zahvalil za "priložnost in veliko čast za branjenje domovine".

Ukrajina zanika rusko zavzetje Bahmuta