Med ruskimi napadi na Kijev so kot zatočišča za prebivalce služile tudi postaje podzemne železnice. Foto: Reuters
Med ruskimi napadi na Kijev so kot zatočišča za prebivalce služile tudi postaje podzemne železnice. Foto: Reuters

Več milijonov Ukrajincev se v zadnjih tednih spopada s pomanjkanjem elektrike in vode, saj je bila v ruskih zračnih napadih poškodovana ključna infrastruktura. Po nekaterih ocenah so ruske sile v napadih uničile ali poškodovale okoli 40 odstotkov ukrajinskega energetskega sistema.

Kličko je na ukrajinski televiziji dejal, da oblasti delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi omogočile dobavo elektrike in vode, a se vseeno pripravljajo tudi na druge scenarije. Prebivalcem glavnega mesta je svetoval, da se vnaprej dogovorijo za bivanje pri sorodnikih ali prijateljih, ki živijo v predmestjih in imajo še vedno vodo ter elektriko, če bi prišlo do najhujšega scenarija.

Kot je zatrdil, mestne oblasti kopičijo zaloge goriva, hrane in vode, kar je svetoval tudi prebivalcem. V mestu so vzpostavili tudi tisoč ogrevanih zatočišč, kamor bi se lahko na toplo zatekli ljudje v primeru izrednih razmer.

Ruske napade na infrastrukturo je Kličko označil za terorizem in genocid. "Ruski predsednik Vladimir Putin ne potrebuje Ukrajincev, potrebuje ozemlje, potrebuje Ukrajino brez nas," je dejal 51-letni župan. "Želi si, da umremo, da zmrznemo ali da nas prisili pobegniti iz naše zemlje, da jo bo imel on," je še dejal o Putinu.

Zaradi napadov so prebivalci že večkrat ostali brez vode. Foto: Reuters
Zaradi napadov so prebivalci že večkrat ostali brez vode. Foto: Reuters

Zelenski je Iran obtožil "laganja"

Potem ko je Iran priznal, da je Rusiji dobavljal brezpilotne letalnike, a še pred začetkom vojne v Ukrajini, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Teheran obtožil "laži" in "terorističnega sodelovanja" zaradi podpore Rusiji v Ukrajini.

Zahod pravi, da je Rusija uporabljala iranske letalnike šahed-136 v napadih na infrastrukturo v Ukrajini, a sta Iran in Rusija to zanikala. Zaradi napadov na elektrarne se velik del Ukrajine sooča s pomanjkanje elektrike.

Medtem ko zahodne države obtožujejo Iran, da Rusiji dobavlja letalnike in na terenu izvaja urjenje ruskih enot za njihovo uporabo, je Teheran to sprva zanikal. V soboto pa je iranski zunanji minister Hosein Amir-Abdolahian dejal, da so Rusiji poslali "omejeno število letalnikov", in sicer "več mesecev pred vojno v Ukrajini".

Zelenski pa je zdaj Iran obtožil, da laže "celo v tem priznanju". Dejal je, da ukrajinske sile vsak dan sestrelijo okoli 10 iranskih letalnikov, čeprav naj bi jih Iran Rusiji dobavil manjše število.

Ukrajinski predsednik je Iran posvaril pred posledicami podpore Rusiji. Dejal je, da vedo, da so "iranski inštruktorji učili ruske teroriste, kako uporabljati letalnike". "In če bo Iran še naprej lagal o očitnem, si bo svet še bolj prizadeval, da razišče teroristično sodelovanje med ruskim in iranskim režimom in koliko Rusija plačuje Iranu za takšno sodelovanje".

Po besedah Zelenskega "teroristi in njihovi sodelavci" ne bodo ostali nekaznovani.

Poleg ostalih sankcij so ZDA, EU in Združeno kraljestvo proti Iranu uvedli tudi sankcije zaradi dobave letalnikov Rusiji.

Zelenski je ponovil obtožbe na račun Irana.  Foto: EPA
Zelenski je ponovil obtožbe na račun Irana. Foto: EPA

V jedrski elektrarni vzpostavili zunanje napajanje

V jedrski elektrarni v Zaporožju na jugu Ukrajine, ki so jo v četrtek zaradi obstreljevanja odklopili iz električnega omrežja, so ponovno vzpostavili zunanje napajanje, ki je ključno za hlajenje sicer zaustavljenih reaktorjev, je v soboto zvečer sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

V elektrarni, ki je pod nadzorom Rusije, vendar jo upravljajo ukrajinski delavci, sta bila v četrtek po obstreljevanju poškodovana preostala visokonapetostna voda, zato so morali dva dni uporabljati zasilne dizelske generatorje, je sporočil generalni direktor IAEA-ja Rafael Grossi.

Jedrska elektrarna je bila doslej zaradi obstreljevanja večkrat brez zunanjega napajanja. Čeprav trenutno ne deluje, nuklearka še vedno potrebuje elektriko za hlajenje in preprečitev jedrske nesreče.

"Ponavljajoči se izpadi električne energije preveč jasno kažejo na izjemno resno jedrsko nevarnost," je opozoril Grossi.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je od marca pod ruskim nadzorom, obstreljevanje v okolici objekta pa od takrat vzbuja strahove pred jedrsko nesrečo. IAEA si prizadeva, da bi na območju jedrske elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje za jedrsko nesrečo.

V obstreljevanju naj bi bil poškodovan jez

Po navedbah ruskih okupacijskih sil so ukrajinske sile v obstreljevanju ukrajinske pokrajine Herson, ki si jo je septembra priključila Rusija, poškodovale jez Nova Kahovka na reki Dneper. Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je ukrajinska raketa zadela zapornico jezu in ga poškodovala.

Jez Nova Kahovka na reki Dneper na območju Hersona, kjer v protiofenzivi napredujejo ukrajinske sile, je v zadnjih tednih pridobila strateški pomen. Z vodo oskrbuje Krim, ki si ga je Moskva nezakonit priključila že leta 2014.

Rusija in Ukrajina sta od začetka oktobra druga drugo večkrat obtožili, da nameravata jez porušiti z uporabo eksploziva, kar bi poplavilo velik del območja in povzročilo veliko uničenje v okolici mesta Herson.

Spopadi ruskih in ukrajinskih sil se medtem nadaljujejo. Mesta na jugu Ukrajine so bila po navedbah lokalnih oblasti tudi danes ponoči tarča artilerijskega in raketnega obstreljevanja ruskih sil.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je v soboto zvečer dejal, da se ukrajinska prestolnica spopada z možnimi izpadi električne energije ter prekinitvami oskrbe z vodo in ogrevanja zaradi ruskih napadov na električno omrežje. Prebivalce prestolnice je pozval, naj varčujejo z zalogami in razmislijo o začasni selitvi.