Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kremelj je komentiral mirovni vrh, na katerem so zahodne sile in njihovi zavezniki obsodili ruski napad na Ukrajino, vendar jim ni uspelo prepričati večjih neuvrščenih držav, da bi se pridružile njihovi končni izjavi.

Peskov je dejal, da so rezultati srečanja, na katero Rusija ni bila povabljena, "blizu ničli". Dejal je tudi, da se zaradi tega ne bodo poslabšali odnosi z državami, kot so Madžarska, Srbija in Turčija, ki so prisostvovale konferenci in podpisale skupno izjavo.

"Mnoge od njih, in to je bilo skupno stališče o tem dogodku, so bile mnenja, da brez prisotnosti naše države ni možnosti za kakršne koli resne ali vsebinske razprave. Če govorimo o splošni učinkovitosti tega srečanja, je ta blizu nič," je dejal Peskov.

Sorodna novica Voditelji držav končali mirovno konferenco o Ukrajini. Zelenski želi čimprejšnje ponovno srečanje.

Predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden dejal, da je pripravljen končati vojno, in Ukrajini postavil pogoje – odpoved ambicijam Nata in umik vojakov iz štirih regij, ki si jih je Rusija enostransko priključila. Kijev je pogoje označil kot enakovredne kapitulaciji.

"Razumemo, da bo prišel čas, ko se bo treba pogovarjati z Rusijo," je dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. "Toda naše stališče je zelo jasno: Rusiji ne bomo dovolili, da govori v jeziku ultimatov, kot govori zdaj."

Peskov je dejal, da Putinova pobuda ostaja na dnevnem redu in da je Rusija odprta za dialog.

Državna tiskovna agencija TASS je poročala, da je vodja ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin dejal, da bodo v primeru zavrnitve Putinove pogoje nadomestili z novimi in strožjimi.

Kremelj: Mirovna konferenca ni prinesla rezultatov