Sergej Lavrov. Foto: EPA
Sergej Lavrov. Foto: EPA

"Nikomur nam ni treba nič pojasnjevati ali komur koli dajati kakršne koli zagotovila. Delujemo transparentno, predsednik in vse politične sile v naši državi so o tem govorili. Če so na Zahodu težave, potem je to vaša težava," je dejal Lavrov.

Na novinarski konferenci je med drugim komentiral tudi dogajanje v Ukrajini in ponovil trditev, da ruska vojska nikoli ne meri v civilne tarče, ter se zavzel za razširitev Varnostnega sveta, da bi se, kot je dejal, končala zahodna prevlada. "Večina sveta ne želi živeti v skladu s pravili Zahoda." Ob tem je ponovil, da Zahod, predvsem ZDA, skuša preprečiti Rusiji in Kitajski, da bi delovali neodvisno v multipolarnem svetu. Zahodu je Lavrov očital, da želi na neki način zamrzniti konflikt v Ukrajini, da bi lahko pridobili čas, v katerem bi Ukrajini dobavil več orožja.

Posebni odposlanec papeža Frančiška končal obisk v Moskvi

"Hvala za skrb za naše nacionalne interese"

Lavrov je cinično komentiral "skrb", ki so jo na Zahodu izrazili določeni politiki ob uporu zasebne najemniške vojske Wagner, ki je prejšnjo soboto 200 kilometrov pred Moskvo ustavila svoj pohod iz Ukrajine v prestolnico. "Rusija je vedno premagala vse svoje težave ... in je vedno močnejša. Tako bo tudi tokrat. Ta proces se je že začel," je prepričan Lavrov. "Hvala za vašo skrb za naše nacionalne interese, ampak naj vas ne skrbi," je še pripomnil zunanji minister.

Med virtualno konferenco se je Lavrov odzval tudi na vprašanja nekaterih novinarjev o civilnih žrtvah v Ukrajini, kjer Rusija od februarja lani vodi t. i. posebno vojaško operacijo, kot vojno v svoji zahodni sosedi uradno imenujejo v Moskvi. Glede teh je Lavrov ponovil stališče, da ruska vojska meri izključno v vojaške tarče.

V primeru torkovega napada na Kramatorsk, kjer je po podatkih ukrajinskih reševalcev pod ruševinami zadete restavracije umrlo 12 ljudi, rusko obrambno ministrstvo vztraja, da so zadeli območje, kjer je bila razporejena pehotna brigada ukrajinskih sil. Lavrov je danes zatrdil, da v Kramatorsku tuji plačanci uporabljajo civilno infrastrukturo, in dodal, da bo Rusija še naprej merila v takšne objekte.

Ob tem je dejal, da Ukrajina v povezavi z jedrsko elektrarno v Zaporožju igra nevarno igro. Kijev je obtožil "čistih laži" glede navedb, da namerava Moskva razstreliti elektrarno. IAEA obe strani poziva, naj se izogibata spopadom v bližini jedrske elektrarne.

Glede prihodnosti pogodb, ki jih je skupina Wagner sklenila z več afriškimi državami, je Lavrov dejal, da je to zdaj vprašanje, s katerim se morajo spoprijeti vlade afriških držav.

Lavrov: Rusija je vedno premagala svoje težave
Najemniška skupina Wagner še naprej novači nove člane