Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ti pogoji vključujejo odpravo ovir pri izvozu ruskega žita in gnojil. Opozoril je tudi na uničujoče posledice nadaljnjih dobav orožja Kijevu.

Moskva je sicer v preteklosti že večkrat zagrozila, da bo odpovedala sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita, če ne bodo v zadostni meri odpravljene ovire za izvoz ruskega žita in gnojil. Na začetku meseca je tudi znova opozorila, da večina izvoženega ukrajinskega žita pristane v državah z visokim dohodkom, kar pa je v nasprotju s podatki, ki jih navajata ZN in Ukrajina.

Po ruski invaziji na Ukrajino februarja lani so ruske vojaške ladje blokirale ukrajinska pristanišča v Črnem morju, dokler nista sprti strani julija lani ob posredovanju Turčije in ZN-a v Istanbulu sklenili sporazuma, ki omogoča ladjam z žitom varen prehod. Sporazum je odtlej pomagal znižati cene hrane po svetu.

Zunanja ministra Rusije in Turčije sta medtem spregovorila tudi o predaji treh ukrajinskih poveljnikov ultranacionalističnega bataljona Azov in poveljnika dveh brigad nacionalne garde, ki so bili izpuščeni iz ujetništva.

Na to so se jezno odzvali v Kremlju, kjer so Ankaro obtožili, da je z izpustitvijo ukrajinskih borcev prekršila dogovor, po katerem naj bi ti ostali v Turčiji do konca vojne. Kljub temu pa sta Lavrov in Fidan potrdila potrebo po tesnejšem sodelovanju med državama.