Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Vem, da lahko računam na vas, da boste spametovali Rusijo in privedli vse nazaj k pogajalski mizi," je Macron dejal Šiju v Pekingu. Kitajski predsednik je dejal, da imata Kitajska in Francija "sposobnost in odgovornost", da varujeta svetovni mir.

Kitajski predsednik Ši je izrazil pripravljenost na pogovore z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se je na Macronovo povabilo pridružila številčni francoski delegaciji. Hkrati je Peking posvarila pred morebitno dobavo orožja Rusiji in dodala, da bi to škodovalo medsebojnim odnosom.

Macron je dejal, da mora Zahod vključiti Kitajsko, da bo pomagala končati krizo in preprečiti stopnjevanje napetosti, ki bi lahko privedlo do ločitve svetovnih velesil na različne bloke.

Ši je v odgovoru izrazil upanje, da bosta Moskva in Kijev čim prej sedla za pogajalsko mizo. "Bilo je zanimivo slišati, da je predsednik Ši ponovil svojo pripravljenost na pogovor z Zelenskim," je pojasnila predsednica Evropske komisije in dodala, da je Ši dejal, da bi pogovor lahko potekal, "ko bodo pogoji in čas pravi". Kot je znano, je Zelenski večkrat pozval Šija k srečanju, tudi po obisku Šija v Moskvi pretekli mesec.

"Ruska agresija v Ukrajini je zadala velik udarec mednarodni stabilnosti," je pred začetkom dvostranskega srečanja s Šijem le-temu dejal Macron.

Sorodna novica Airbus krepi svojo prisotnost na Kitajskem, z novim obratom v podvojitev zmogljivosti

Kot je znano, je Peking predlagal načrt v 12 točkah, ki bi privedel do postopnega zmanjšanja napetosti oziroma do prekinitve ognja. Zahod je omenjeni načrt večinsko zavrnil, ker Kitajska ne obsodi ruske agresije. ZDA in Nato so po predstavitvi načrta dejali, da Kitajska razmišlja, da bi Rusiji poslala orožje, kar je Peking zanikal. "Oboroževanje agresorja je jasna kršitev mednarodnega prava," je dejala von der Leyen. "To bi močno škodovalo odnosom med EU-jem in Kitajsko."

Po besedah francoskega diplomatskega vira je Macron pozval Šija, naj ne pošlje orožja Rusiji, Ši pa naj bi odgovoril, da to ni njegova vojna.

Ši je po srečanju z evropskima gostoma Ukrajino in Rusijo znova pozval k obuditvi mirovnih pogajanj in iskanju politične rešitve konflikta. Francoska stran je po pogovorih voditeljev dejala, da so bili pogovori "odkriti in konstruktivni", kitajska stran pa jih je označila kot "prijateljske" in "poglobljene".

V odzivu na obisk Macrona in von der Leyen so ruske oblasti priznale, da ima Kitajska ogromen potencial pri prizadevanjih za mir v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Toda razmere v Ukrajini so zapletene, za zdaj pa tudi ni možnosti za politično rešitev," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Tristransko srečanje Macron (levo)-Ši-von der Leyen. Macron in Ši sta imela tudi dvostransko srečanje. Foto: Reuters
Tristransko srečanje Macron (levo)-Ši-von der Leyen. Macron in Ši sta imela tudi dvostransko srečanje. Foto: Reuters

Macron tudi s pozivom glede jedrskega orožja

Macron je Šija tudi pozval, naj pritisne na Rusijo, da spoštuje mednarodna pravila glede neširjenja jedrskega orožja. Putin je napovedal namestitev taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji. Ši je odvrnil, da morajo vse države spoštovati zaveze glede neuporabe jedrskega orožja in da "ne bi smeli voditi jedrske vojne", pri čemer ni omenil Rusije. Mednarodno skupnost je pozval, naj se "vzdrži vseh dejanj, ki bi vodila v nadaljnje zaostrovanje krize ali celo v to, da bi ta ušla izpod nadzora".

Kitajski predsednik je v ruski invaziji v Ukrajini obsodil vsak napad na civiliste. Opozoril je, da svet trenutno doživlja zgodovinske spremembe, a da so kljub temu odnosi med Pekingom in Parizom tesni in stabilni.

O odnosih med državama je Macron spregovoril tudi s kitajskim premierjem Li Čjangom in poudaril pomen nadaljevanja dialoga med Kitajsko in Francijo. "Sposobnost deliti skupno analizo in graditi skupno pot je bistvenega pomena," je dodal.

Macronov obisk na Kitajskem je sicer namenjen krepitvi ohlajenih političnih odnosov med državama in pospešitvi gospodarskih vezi. Njegov obisk je sovpadel z napovedjo Airbusa, da bo tam odprl drugi obrat in podvojil proizvodne zmogljivosti. V 50-članski gospodarski delegaciji so tudi vodilni več drugih francoskih multinacionalk, med njimi tudi LMHV.

S kitajskim premierjem se je danes sešla tudi Ursula von der Leyen in mu priznala, da je Kitajska za Evropo zelo pomembna partnerica. "Unija in Kitajska sta odvisni druga od druge, vendar so odnosi med njima v zadnjih letih postali bolj zapleteni. Zato je pomembno, da skupaj razpravljamo o vseh vidikih naših odnosov, ki bi EU-ju in Kitajski pomagali krmariti skozi težavno in nepredvidljivo geopolitično okolje," je še dodala.

Macron in von der Leyen v Pekingu