Mednarodna agencija za jedrsko energijo je elektrarno v Zaporožju nazadnje obiskala junija lani. Foto: EPA
Mednarodna agencija za jedrsko energijo je elektrarno v Zaporožju nazadnje obiskala junija lani. Foto: EPA

Vsakršen ponovni zagon jedrske elektrarne, največje v Evropi, bi zahteval tehten premislek, je v pogovorih ruskim sogovornikom dejal Grossi. "Gre za dejavno bojno območje, tega ne gre pozabiti. Poleg tega ta elektrarna že dalj časa ne obratuje," je opozoril.

Grossi je danes na obisku v Rusiji, s katero je po njegovem mnenju pomembno nadaljevati dialog. Prek videopovezave se je pogovarjal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim se je srečal že leta 2022, in ga opozoril na občutljive razmere v Zaporožju.

Ni izključil možnosti, da bi nekoč v prihodnosti elektrarno znova priključili na omrežje, a bi to po njegovih besedah zahtevalo številne ukrepe in ocene.

Vodja ruske jedrske agencije Rosatom Aleksej Likačev je ruskim tiskovnim agencijam dejal, da se je z Grossijem pogovarjal o ukrepih, s katerimi bi zagotovili varnost jedrske elektrarne ne le v času mirovanja, temveč tudi v dejavni fazi.

Grossi kot največji z varnostjo povezani skrbi navaja fizično celovitost elektrarne in morebitno prekinitev zunanjega napajanja, zaradi česar bi bilo lahko ogroženo ustrezno ohlajanje.

Zaporožje leži blizu frontne črte v delu južne Ukrajine, ki si ga je priključila Moskva. Šest reaktorjev v elektrarni ne proizvaja električne energije, vendar elektrarna kljub temu potrebuje stalno oskrbo z električno energijo in vodo, da ohranja nizko temperaturo in prepreči morebitno taljenje.

Eden od šestih reaktorjev v elektrarni mora po navedbah IAEA-ja ostati vroč, da lahko proizvaja paro ter še naprej obdeluje tekoče radioaktivne odpadke v skladiščnih rezervoarjih.

Ukrajina je lani izjavila, da bi elektrarni lahko primanjkovalo vode, ki je potrebna za hlajenje, saj je bil porušen velikanski jez v spodnjem toku reke in se je zato znižala raven sosednjega rezervoarja.

Ruska tiskovna agencija TASS je poročala, da je Grossi pregledal rezervoarje in ugotovil, da je oskrba z vodo zadostna.

Ko so elektrarno marca 2022 prevzeli Rusi, je bila poškodovana zaradi požara, v bližini se še vedno spopadajo ruske in ukrajinske enote, ki druga drugo obtožujejo, da obstreljujejo okolico elektrarne. Ta je večkrat tudi ostala brez elektrike in bila odvisna od zasilnih generatorjev.