Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je trenutno na obisku na afriški celini, je izjavo podal na skupni novinarski konferenci z ministrom za zunanje zadeve Konga Jeanom Claudom Gakosso. Foto: Reuters
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je trenutno na obisku na afriški celini, je izjavo podal na skupni novinarski konferenci z ministrom za zunanje zadeve Konga Jeanom Claudom Gakosso. Foto: Reuters

"Menim, da so francoski inštruktorji že na ukrajinskem ozemlju," je dejal Lavrov. "Ne glede na njihov status so vojaški uradniki ali plačanci legitimna tarča naših oboroženih sil."

Urad francoskega predsednika Emmanuela Macrona je sporočil, da ne bo komentiral izjav ruskega zunanjega ministra. Ni nikakršnih dokazov, da so francoske enote v Ukrajini, je poročala Al Džazira.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem v Moskvi dejal, da "inštruktorji, ki usposabljajo vojake kijevskega režima, nimajo nikakršne imunitete, prav tako ni pomembno, ali so Francozi ali ne".

Najvišji ukrajinski poveljnik je namreč prejšnji teden sporočil, da je podpisal dokumente, ki francoskim vojaškim inštruktorjem omogočajo dostop do ukrajinskih centrov za usposabljanje. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je pozneje v "pojasnilu" navedlo, da se Kijev že od februarja zanima za sodelovanje s tujimi inštruktorji.

Macron je odgovoril, da ne bo komentiral "govoric" in da bo nadaljnjo podporo Francije podrobneje pojasnil na prireditvah ob 80. obletnici dneva D, ko se bo srečal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. "Predsednika bosta razpravljala o razmerah na terenu, saj se ruski napadi na fronto in energetsko infrastrukturo krepijo," so sporočili iz Elizejske palače. Zelenski bo takrat tudi nagovoril francoski parlament.

Z Zelenskim se bo v Normandiji srečal tudi ameriški predsednik Joe Biden, je sporočil svetovalec za državno varnost Jake Sullivan, pri čemer je dodal, da ZDA ne nameravajo poslati ameriških inštruktorjev v Ukrajino.

"Ne načrtujemo misij usposabljanja v Ukrajini," je dejal Sullivan. "Potrebujejo več zračne obrambe in stalen dotok orožja, ki jim ga bomo dobavljali."

Vendar se Biden ne bo udeležil mirovne konference v Luzernu v Švici, ki bo potekala konec meseca. Namesto njega bosta na konferenci sodelovala podpredsednica Kamala Harris in Jake Sullivan.

Mirovno konferenco v Švici je komentiral tudi Lavrov. "Konferenca v Švici nima nikakršnega pomena," je dejal. "Njen edini pomen je lahko le ohranjanje protiruskega bloka, ki je v procesu razpadanja."

Lavrov obljubil dodatno vojaško pomoč Burkina Fasu

Lavrov je v zadnjih nekaj letih večkrat obiskal Afriko, kjer si Rusija prizadeva okrepiti podporo. Več afriških držav je v preteklih letih oslabilo odnose z zahodnimi partnerji, kot so Francija in Združene države Amerike, nekatere pa so se na pomoč v boju proti islamskim upornikom obrnile k Rusiji.

Kongo je bil druga postojanka med njegovim obiskom Afrike. V ponedeljek je obiskal Gvinejo in se srečal z zunanjim ministrom, v torek zvečer pa je prispel v Burkina Faso, kjer se je srečal z Ibrahimom Traorejem, ki je oblast prevzel po državnem udaru leta 2022.

Lavrov je Burkina Fasu obljubil tudi dodatno vojaško pomoč in vojaške inštruktorje, s katerimi bo država okrepila svoje obrambne možnosti, so poročali ruski državni mediji.

Lavrov bo v naslednjih dneh obiskal tudi Čad.