Ukrajinski vojaki 43. artilerijske brigade streljajo iz samohodne havbice panzerhaubitze 2000 proti ruskim enotam v Doneški oblasti. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki 43. artilerijske brigade streljajo iz samohodne havbice panzerhaubitze 2000 proti ruskim enotam v Doneški oblasti. Foto: Reuters

Rusko zunanje ministrstvo je zapisalo, da za nedavnim nizom napadov vidi vpletanje ZDA in Velike Britanije ter Washington in London obtožilo, da zaostrujeta konflikt, s tem ko Ukrajini dopuščata uporabo njihovih raket dolgega dosega in težkega orožja proti ruskim ciljem.

"Washington, London, Bruselj in druge zahodne prestolnice, pa tudi Kijev, ki je pod njihovim nadzorom, želimo še enkrat nedvoumno opozoriti, da igrajo z ognjem. Rusija ne bo dopustila takšnih posegov na svoje ozemlje brez odgovora," so še zapisali.

Posledice nedavnega ruskega napada na Harkov. Foto: Reuters
Posledice nedavnega ruskega napada na Harkov. Foto: Reuters

Putin trdi, da Rusija nima namena zasesti Harkova

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da ruske sile, ki napredujejo v ukrajinski pokrajini Harkov, ustvarjajo "tamponsko cono" za zaščito ruskih obmejnih regij. Po njegovih besedah pa Rusija nima namena zasesti mesta Harkov.

Putin je o tej temi govoril na tiskovni konferenci med obiskom na Kitajskem. Ofenzivo ruske vojske v Harkovski oblasti je označil za odziv na ukrajinsko obstreljevanje ruskih obmejnih regij, kot je Belgorod.

Ruski predsednik je Ukrajini očital obstreljevanje stanovanjskih sosesk na obmejnem območju, tudi v Belgorodu.

"Tam umirajo civilisti. To je očitno. Streljajo neposredno na središče mesta, na stanovanjske predele. In javno sem dejal, da če se bo to nadaljevalo, bomo prisiljeni ustvariti varnostno območje, tamponsko cono. To počnemo," je dejal Putin.

Na vprašanje, ali nameravajo ruske sile zasesti tudi mesto Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini, je Putin odgovoril, da "takšnih načrtov trenutno ni".

Požar v rafineriji v Tuapseju. Foto: AP
Požar v rafineriji v Tuapseju. Foto: AP

Rusija sestrelila več kot 100 letalnikov

Rusija je ponoči sestrelila več kot 100 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov na jugu države in nad zasedenim Krimskim polotokom ter Črnim morjem, kjer so uničili tudi šest vojaških čolnov na daljinsko upravljanje, s katerimi Ukrajina na daljavo napada rusko mornarico, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Po poročanju ruskega obrambnega ministrstva so prestregli in sestrelili 51 letalnikov nad Krimom, 44 v Krasnodarskem okraju, šest v Belgorodski oblasti in enega v Kurski oblasti.

V ukrajinskih čezmejnih napadih na Belgorodsko oblast sta bila ubita dva človeka.

Ukrajinski brezpilotnik je v vasi ob ruski meji zadel vozilo, v katerem se je vozila družina. V napadu sta umrla mati in njen štiriletni sin, je zjutraj povedal guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Tako Moskva kot Kijev sta v zadnjih tednih okrepila zračne napade na obmejne regije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad na Novorosisk in Tuapse

Ukrajina je med drugim v ruskem pristanišču Novorosisk napadla skladišče nafte in železniško postajo, v pristanišču Tuapse pa je napadla naftno rafinerijo, je za Reuters dejal ukrajinski obveščevalni vir.

Zaradi požara so morali rafinerijo nafte v lasti družbe Rosneft v Tuapseju zapreti, ruska tiskovna agencija TASS je poročala, da so požar pogasili. Pristanišče v Novorosisku so kmalu po napadu zaprli, vendar je pozneje ponovno začelo z raztovarjanjem nafte.

Zelenski in Golob govorila o sodelovanju na področju obrambe

"Govoril sem s predsednikom slovenske vlade Robertom Golobom in se mu zahvalil za dejavno podporo miru, zlasti za potrditev udeležbe na mirovnem vrhu v Švici," je na družbenem omrežju X zapisal Zelenski.

Konferenca, katere namen je zagnati mirovni proces za Ukrajino, bo predvidoma 15. in 16. junija v letovišču Bürgenstock ob Luzernskem jezeru. Nanjo je Švica povabila okoli 160 delegacij, med njimi ni ruske.

Golob in Zelenski sta razpravljala tudi o sodelovanju na področju obrambe. "Naše ekipe zaključujejo delo na dvostranskem varnostnem sporazumu, ki temelji na Vilniuški deklaraciji skupine G7. Dogovorili smo se, da ga bomo podpisali ob prvi priložnosti," je naznanil ukrajinski predsednik.

Spopadi ruske in ukrajinske vojske se krepijo