Rusija se spopada z vse več ukrajinskimi napadi z brezpilotnimi letalniki. Foto: Reuters
Rusija se spopada z vse več ukrajinskimi napadi z brezpilotnimi letalniki. Foto: Reuters

Ministrstvo v Moskvi je sporočilo, da so dva brezpilotna letalnika uničili nad moskovsko regijo, dva pa sta strmoglavila v obmejni regiji Brjansk.

O smrtnih žrtvah ali ranjenih ministrstvo ni poročalo. Po besedah moskovskega župana Sergeja Sobjanina je zračna obramba letalnika nad moskovsko regijo sestrelila na zahodnem obrobju mesta. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass je bila pri tem poškodovana ena stavba in več avtomobilov v njeni bližini.

Po navedbah ministrstva je ruska zračna obramba dva ukrajinska brezpilotna letalnika uničila tudi nad Črnim morjem blizu polotoka Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 enostransko priključila. Povrhu pa naj bi rusko reaktivno letalo tipa suhoj v Črnem morju uničilo še ukrajinsko izvidniško ladjo.

"Nocoj je posadka Su-30cm pomorskega letalstva črnomorske flote uničila izvidniški čoln ukrajinskih oboroženih sil na območju ruskih objektov za proizvodnjo plina v Črnem morju," je na Telegramu zapisalo ministrstvo. Podrobnosti o uničenih letalnikih in ladji ob tem ni navedlo.

Napad na Zaporožje: Poškodovani bloki

Medtem iz Ukrajine prihajajo poročila o nočnem napadu ruskih letalnikov iranske izdelave šahed na mesto Zaporožje v istoimenski pokrajini, pri čemer pa naj bi bili poškodovani štirje stanovanjski bloki. Žrtev ni bilo, na svoji spletni strani navedbe župana Anatolija Kurtijeva povzema ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

V zadnjih mesecih se je povečalo število ukrajinskih napadov z letalniki na ozemlje Rusije. Kijev uradno sicer ne prevzema odgovornosti za te napade. Rusija po drugi strani zavrača očitke, da cilja civilno infrastrukturo v Ukrajini, in vztraja, da so njena tarča vedno vojaški objekti.

Grčija bo urila ukrajinske pilote

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da bo Grčija urila ukrajinske pilote za letenje z lovci F-16. Dodal je, da Grčija pripravlja tudi nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino, poroča Al Džazira.

Grška ponudba urjenja ukrajinskih pilotov prihaja po tem, ko sta Nizozemska in Danska sporočili, da bosta Ukrajini dobavili lovce F-16. Njihovo skupno število še ni znano, prve pa naj bi Kijevu dobavili okoli konca leta.

Nov sveženj pomoči EU-ja

Evropska komisija je Ukrajini v okviru svežnja makrofinančne pomoči izplačala nov obrok 1,5 milijarde evrov, so sporočili iz Bruslja. Države članice so Kijevu za pomoč pri delovanju državnih ustanov in javnih sistemov do konca leta 2023 namenile 18 milijard evrov, skupaj z današnjim izplačilom pa jih je Ukrajina doslej prejela že 12. Z denarjem bo Evropska unija Ukrajini pomagala pri izplačevanju plač in pokojnin ter financiranju javnih storitev, kot so šole in bolnišnice.

Prigožin v Afriki

Vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je v ponedeljek zvečer objavil svoj prvi videonagovor po spodletelem poskusu upora junija, kot trdi, naj bi bil v eni izmed držav v Afriki, kjer si njegova skupina prizadeva narediti celino "svobodnejšo", je dejal Prigožin in pozval prostovoljce, naj se jim pridružijo.

Posnetek prikazuje Prigožina z jurišno puško in v bojni opravi, videti je tudi vojaška vozila, parkirana na območju, podobnem puščavi.

"Delamo. Temperatura je več kot 50 stopinj Celzija. Prav tako, kot nam je všeč," pove Prigožin v posnetku, katerega pristnosti tuje tiskovne agencije niso mogle potrditi. "Skupina Wagner izvaja izvidniške dejavnosti. Delamo Rusijo še večjo na vsaki celini in Afriko svobodnejšo," je dodal.

Svojo vojsko je označil kot "nočno moro" za džihadiste iz vrst skupin Islamska država in Al Kaida in pozval prostovoljce, naj se jim pridružijo.

Prigožin sicer ne pove, v kateri državi je, so pa pripadniki Wagnerja v Afriki v največjem številu prisotni v Maliju in Srednjeafriški republiki.

Vse od junijskega poskusa upora proti vodstvu ruske vojske, ki se je končal po vsega 24 urah, Prigožina ni veliko v javnosti. Odtlej se je sicer večkrat oglasil prek zvočnih posnetkov, objavljenih na različnih kanalih Telegrama, ni pa še posnel neposrednega videonagovora, kakršne je pogosto objavljal iz Ukrajine.

Po uporu je bila nadaljnja usoda Wagnerjevih operacij v tujini pod vprašajem, a je Kremelj, ki je priznal, da v celoti financira skupino, zatrdil, da se njeno delovanje v Afriki nadaljuje.