Reuters je objavil fotografije posledic ruskih napadov v Kramatorsku. Kot poročajo, je bilo povzročene nekaj gmotne škode, ni pa sledov ukrajinskih vojakov ali smrtnih žrtev. Foto: Reuters
Reuters je objavil fotografije posledic ruskih napadov v Kramatorsku. Kot poročajo, je bilo povzročene nekaj gmotne škode, ni pa sledov ukrajinskih vojakov ali smrtnih žrtev. Foto: Reuters

Moskva je dodala, da so bili napadi na Kramatorsk maščevanje za ukrajinske letošnje smrtonosne napade v Makijevki v delu Donecka pod ruskim nadzorom, kjer je umrlo najmanj 89 ruskih vojakov, po ukrajinskih ocenah celo več sto.

"V odgovor na zločinski napad režima v Kijevu v prvih minutah novega leta so ruske sile izvedle povračilno operacijo," je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo, ki ni navedlo, kdaj se je napad zgodil, zapisali so le, da so napadli dve vojašnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruska stran še trdi, da je napad na vojašnici, v katerih je bilo 1300 vojakov, zahteval več kot 600 žrtev.

V Kijevu so ruske trditve zanikali. "To je še en primer ruske propagande," je po poročanju BBC-ja dejal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Sergij Čerevati.

Predtem so sicer sporočili, da je preteklo noč na Kramatorsk padlo sedem raket, dve pa na sosednje mesto Kostjantinivka. Vodja urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko je sporočil, da je bil v napadih na Kramatorsk in Kostjantinivko en človek ubit, osem ljudi pa ranjenih. Tarča naj bi bili izobraževalna ustanova, industrijsko poslopje in garaža.

Reuters poudarja, da ni mogel preveriti trditev ruskega ministrstva. Reutersovi novinarji so medtem obiskali dva študentska domova, v katerih so bili po trditvah Rusije med nočnimi napadi začasno nastanjeni ukrajinski vojaki. Zdi se, da nobena ni bila neposredno zadeta z izstrelki ali resno poškodovana. Ni bilo očitnih znakov, da so tam živeli vojaki, niti sledi trupel ali sledi krvi, še navaja Reuters.

Izpuščeni ukrajinski vojaki na avtobusu na nerazkriti lokaciji prepevajo ukrajinsko himno. Foto: Reuters
Izpuščeni ukrajinski vojaki na avtobusu na nerazkriti lokaciji prepevajo ukrajinsko himno. Foto: Reuters

Prva izmenjava zapornikov po novem letu

Ukrajina in Rusija sta potrdili, da sta opravili prvo izmenjavo vojnih ujetnikov v novem letu. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Ukrajina danes izpustila 50 ruskih vojakov, ki jim je "v ujetništvu grozila smrtna nevarnost", medtem ko so iz Kijeva sporočili, da je ruska stran vrnila 50 njihovih mož, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Nazaj domov smo pripeljali ljudi, ki so bili zajeti v jedrski elektrarni Černobil, naše branilce iz Mariupolja, naše fante z območja Bahmuta v regiji Doneck in iz drugih regij," je sporočil vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Med 50 izpuščenimi je 33 častnikov in 17 navadnih vojakov.

Rusija in Ukrajina sicer redno izmenjujeta ujetnike. To je edino področje, na katerem še vedno poteka dialog, medtem ko so pogajanja na drugih ravneh zastala. Pred današnjo je zadnja izmenjava potekala na predvečer novega leta, ko se je domov vrnilo 140 ukrajinskih vojakov v zameno za 82 ruskih.

Dodik odlikoval Putina za "patriotsko skrb do Republike Srbske"

Vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik je na nacionalni praznik Republike Srbske v odsotnosti odlikoval ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Putin je medaljo prejel za "posebno patriotsko skrb in ljubezen do Republike Srbske" ter zasluge pri razvijanju in krepitvi sodelovanja in političnih odnosov med "prijateljskima državama Republiko Srbsko in Rusko federacijo".

"Zaradi položaja Vladimirja Putina in moči Ruske federacije sta bila glas in stališče Republike Srbske slišana in spoštovana," je na dogodku dejal Dodik in dodal, da bo Putinu osebno izročil medaljo na prihodnjem srečanju.

Ponoči konec enostranskega premirja

V Ukrajini je v soboto pozno zvečer prenehala veljati enostranska prekinitev ognja, ki jo je za pravoslavni božič razglasil ruski predsednik Vladimir Putin. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jo je označil za laž.

"Svet je lahko še enkrat videl, kako lažnive so izjave, ki jih na vseh ravneh dajejo v Moskvi," je dejal Zelenski. "Govorijo o prekinitvi ognja, v resnici pa se je nadaljevalo rusko obstreljevanje Bahmuta in drugih ukrajinskih položajev," je dejal v večernem nagovoru.

Prizor iz Bahmuta po ruskem napadu v času prekinitve ognja. Foto: EPA
Prizor iz Bahmuta po ruskem napadu v času prekinitve ognja. Foto: EPA

Putin je enostransko 36-urno prekinitev ognja razglasil v četrtek, veljala naj bi za pravoslavni božič od petka opoldne do sobote opolnoči po moskovskem času.

V Kijevu so prekinitev ognja zavrnili in jo označili za propagando ter taktično past.

Po ruskih trditvah so ukrajinske sile v soboto nadaljevale obstreljevanje njihovih položajev, zato so kljub prekinitvi ognja na napade odgovorili. Boji naj bi se nadaljevali na območjih Hersona, Donecka in Zaporožja.

Po ukrajinskih navedbah sta bila v ruskem obstreljevanju Bahmuta med razglašeno prekinitvijo ognja ubita dva civilista.

V ukrajinskem obstreljevanju poškodovani dve elektrarni

Proruski uradniki iz Donecka medtem poročajo, da sta bili v ukrajinskem obstreljevanju poškodovani dve termoelektrarni pod ruskim nadzorom. Poročajo tudi o ranjenih.

V nočnem obstreljevanju na vzhodu Ukrajine pa je bil ubit najmanj en človek. V severovzhodni pokrajini Harkov je umrl 50-letni moški kot posledica ruskega obstreljevanja, je dejal guverner regije Oleg Sinegubov.

O nočnih napadih poročajo tudi iz pokrajine Doneck na vzhodu. Guverner Pavlo Kirilenko je sporočil, da je bilo devet raketnih napadov, vključno s sedmimi na mesto Kramatorsk. Žrtev naj ne bi bilo.

Eksplozije je bilo slišati tudi v mestu Zaporožje. Ni znan obseg škode ali število morebitnih žrtev.

V Kremlju medtem napovedujejo, da bo Rusija nadaljevala "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini do izpolnitve njenih ciljev oziroma zmage.

Vojna sicer traja že več kot 10 mesecev, umrlo je tisoče ljudi, milijoni so bili razseljenih, številna ukrajinska mesta so povsem uničena.