Ruski naborniki hodijo na vlak na železniški postaji v kraju Prudboj v ruski regiji Volgograd, september 2022. Foto: AP
Ruski naborniki hodijo na vlak na železniški postaji v kraju Prudboj v ruski regiji Volgograd, september 2022. Foto: AP

Julija je spodnji dom ruskega parlamenta izglasoval povišanje najvišje starosti za vpoklic moških v vojsko s 27 na 30 let. Nova zakonodaja je začela veljati s 1. januarjem 2024.

Vsi moški v Rusiji morajo z 18. letom starosti opraviti enoletno služenje vojaškega roka ali enakovredno usposabljanje med visokošolskim izobraževanjem. Obvezno služenje vojaškega roka je v Rusiji že dolgo občutljivo vprašanje, saj se številni moški trudijo, da bi se izognili vpoklicu v vojsko, ki se izvaja dvakrat letno.

Nabornikov po zakonu ne morejo napotiti v boj zunaj Rusije, zato so bili leta 2022 izvzeti iz omejene mobilizacije, v kateri je Rusija za vojno v Ukrajini zbrala vsaj 300.000 moških, ki so že opravili predhodno vojaško usposabljanje. Nekateri naborniki naj bi sicer bili pomotoma poslani na fronto.

Zelenski: "Življenje lahko prevlada." Patriarh Kiril: "Gre za sveto vojno."

Patriarh Kiril trdi, da Rusija bije sveto vojno ter brani
Patriarh Kiril trdi, da Rusija bije sveto vojno ter brani "sveto Rusijo" in svet pred napadom globalizma in zmago Zahoda, ki je zapadel v satanizem. Foto: AP

"Branimo se, vztrajamo, naš duh ne popušča," je v velikonočni poslanici zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da praznik opominja na moč duha, ki temi ne dovoli, da bi prevladala.

V zapisu na družbenem omrežju X je opomnil, da ni dneva ali noči, ko jih ruski teror ne bi skušal zlomiti. "Naj vera združi vsa dobra srca in okrepi tiste, ki branijo svoje domove. In naj se resnični mir približa vsej naši Ukrajini in vsem narodom, ki trpijo zaradi vojn," je še zapisal.

Po drugi strani je poglavar ruske pravoslavne cerkve Patriarh Kiril okrepil kremeljsko retoriko o vojni v Ukrajini, je poročal BBC. V novem dokumentu je Putinovo "posebno vojaško operacijo" označil za sveto vojno in novo stopnjo v boju ruskega ljudstva za "narodno osvoboditev v jugozahodni Rusiji", pri čemer je mislil na vzhodno in jugovzhodno Ukrajino.

Posledice napadov v Lugansku. Foto: Reuters
Posledice napadov v Lugansku. Foto: Reuters

Novi napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo

Rusija je ponoči nadaljevala napade na Ukrajino, kjer se je v soboto zaradi uničene energetske infrastrukture več regij spoprijemalo z električnimi mrki. Zračna obramba je nad Ukrajino prestregla 18 ruskih izstrelkov, Zelenski je zato pozval zahodne partnerje k novim dobavam orožja za zaščito ozemlja pred napadi iz zraka.

V ruskih napadih na ukrajinsko regijo Lvov je bil ponoči ubit človek, je na družbenem omrežju Telegram sporočil guverner pokrajin Maksim Kozicki in dodal, da so bili ruski izstrelki usmerjeni v kritično infrastrukturo, pod ruševinami pa so morda še ljudje.

Nacionalni operater Ukrgidro Energo je danes sporočil, da so ruske sile ciljale tudi energetsko infrastrukturo na jugu države, zaradi česar se dogajajo motnje v dobavi elektrike v Odesi in okolici.

O težavah pri dobavi elektrike so v soboto zvečer poročali iz regije Dnipropetrovsk, Sumi in Poltava ter iz Harkova, ki je bil znova tarča ruskega obstreljevanja, v katerem je po zadnjih podatkih bila ranjena ena oseba, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, je bil ponoči aktivna tudi tamkajšnja zračna obramba, ki je sestrelila najmanj 13 ukrajinskih raket.

Zaradi rednega čezmejnega obstreljevanja so oblasti ruske regije Belgorod v notranjost države evakuirale 5000 otrok, je v soboto sporočil regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.