Oleksander Sirski. Foto: Reuters
Oleksander Sirski. Foto: Reuters

Rojen je bil leta 1965 v ruski pokrajini Vladimir, v Ukrajini pa živi od 80. let. Kot številni ljudje njegove starosti v ukrajinski vojski se je šolal na vojaški šoli v Moskvi.

Šolanje je končal leta 1986, nato je pet let služil v topništvu. Nekateri vojaški analitiki menijo, da njegove vojaške taktike odražajo njegovo sovjetsko urjenje.

Sirski je od leta 2019 vodil ukrajinske kopenske sile. Pred tem je poveljeval ukrajinskim silam, ki so se borile proti separatistom s podporo Rusije v vzhodnih pokrajinah Doneck in Lugansk. Dobil je vojaško ime Snežni leopard.

Nekatere od največjih ukrajinskih zmag proti Rusiji so se zgodile pod vodstvom Sirskega. Vodil je uspešno obrambo glavnega mesta Kijev v prvih mesecih vojne. Aprila leta 2022 je prejel priznanje junak Ukrajine, najvišje državno priznanje.

Julija leta 2022 je Sirski načrtoval in izvedel bliskovito protiofenzivo, ki je ruske sile potisnila stran od mesta Harkov, ukrajinske sile so spet prevzele nadzor nad ozemljem proti vzhodu in jugovzhodu.

Na začetku lanskega leta je Sirski vodil obrambo Bahmuta na vzhodu države, kjer je bilo ubitih na tisoče vojakov na obeh straneh. To je bila ena najbolj krvavih bitk v tej vojni do zdaj, pri čemer so se nekateri vojaški analitiki spraševali, ali je boj za uničeno mesto vreden toliko mrtvih in ranjenih.

Sirski je dejal, da je obramba Bahmuta škodovala splošnim vojnim prizadevanjem Rusije, saj je v Bahmutu obtičala ruska najemniška skupina Wagner.

Kot je dejal, je morala v enotah njegova prednostna naloga. Sirski redno obiskuje vojake na fronti.

Pot do zmage je odvisna od neprestanih inovacij v načinih vojskovanja, je dejal, pri tem pa je poudaril tehnološke elemente, kot so brezpilotni letalniki in elektronsko vojskovanje. Obljubil je tudi zanesljivo logistiko.

V Moskvi so se medtem odzvali na četrtkovo menjavo na čelu ukrajinskih oboroženih sil. "To ni dejavnik, ki bi spremenil potek posebne vojaške operacije," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

O zamenjavi priljubljenega Zalužnega se je v zadnjih mesecih veliko ugibalo, saj naj bi bil general že dolgo v sporu z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Spor naj bi se zaostril zlasti po spodleteli ukrajinski ofenzivi lani poleti.

Odlikovanje za Zalužnega

Zelenski je medtem odlikoval Zalužnega. Zahvalil se mu je za opravljeno delo in ga povabil, naj ostane del ekipe, ki vodi ukrajinski boj proti Rusiji. Njegov urad je nato objavil odlok, iz katerega je razvidno, da je predsednik odstavljenemu generalu podelil zlato zvezdo oziroma naziv junak Ukrajine za njegove zasluge pri obrambi države in "nesebično služenje ukrajinskemu narodu".

Zelenski zamenjal načelnika vojske, Putin dal odmeven intervju

Novi napadi ruskih in ukrajinskih brezpilotnih letalnikov

Rusija je ponoči nad Ukrajino izstrelila 16 brezpilotnih letalnikov tipa šahed, so sporočili iz Kijeva in dodali, da je ukrajinska zračna obramba deset letalnikov sestrelila.

Po navedbah ukrajinske vojske so ruske sile brezpilotne letalnike izstrelile iz oporišč na priključenem polotoku Krim in iz regije Kursk, ki meji na Ukrajino. "Po zaslugi bojnih operacij je bilo uničenih deset šahedov v regijah Mikolajiv, Herson in Harkov," je sporočila.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je ruska zračna obramba ponoči nad regijami Kursk, Brjansk, Orjol in Krasnodar ter nad Črnim morjem sestrelila deset ukrajinskih letalnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V regiji Orjol naj bi bil napad usmerjen proti tamkajšnji energetski infrastrukturi, iz mesta Ilsk na območju Krasnodarja pa so poročali o požaru na rafineriji nafte, navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.