Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Potrebna je nova strategija, ki bo osredotočena na mirovne pogovore in pripravo dobrega mirovnega predloga namesto na zmago v vojni," je v govoru madžarski manjšini v romunskem zdraviliškem mestu Baile Tusnad dejal madžarski premier.

Dodal je, da je strategija Zahoda propadla zato, ker se vlade v Evropi rušijo "kot domine", medtem ko so cene energentov občutno narasle.

"Sedimo v avtomobilu, ki ima vse štiri gume preluknjane: absolutno je jasno, da v vojni na ta način ni mogoče zmagati," je ocenil Orban in poudaril "asimetrično premoč", ki jo ima ruska vojska na bojiščih.

Madžarski premier, ki je bil aprila četrtič zapored izvoljen na položaj, je tudi ponovil, da se Madžarska ne bo mešala v vojno v Ukrajini, ki jo je po njegovem mnenju mogoče končati le z rusko-ameriškimi pogajanji.

Orban Zahodu očita, da ni upošteval varnostnih zahtev Rusije pred začetkom vojne. "Z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in nemško kanclerko Angelo Merkel se ta vojna ne bi nikoli zgodila," je zatrdil.

Doma se Orban sicer sooča z najtežjimi izzivi, odkar je marca 2010 prevzel oblast. Stopnja inflacije je dvomestna, forint šibek, sredstva EU-ja pa so še vedno zamrznjena zaradi očitkov Bruslja, da Budimpešta na spoštuje vladavine prava.