Ruske oblasti so potrdile, da je bil na strmoglavljenem letalu tudi Prigožin. Foto: Reuters
Ruske oblasti so potrdile, da je bil na strmoglavljenem letalu tudi Prigožin. Foto: Reuters

Po navedbah ukrajinskih uradnikov naj bi zdaj potekal tudi posvet poveljnikov Wagnerjeve skupine.

Kanal Gray Zone, ki naj bi bil povezan z Wagnerjevo vojsko, je na Telegramu sprva zapisal, da je bilo letalo sestreljeno, a da po njihovih navedbah ni gotovo, da je bil Prigožin na njem. Kot so pojasnili, sta bili hkrati v zraku dve Wagnerjevi letali, pri čemer je drugo pristalo na letališču Ostafjevo južno od Moskve.

Pozneje so na Telegramu vendarle potrdili Prigožinovo smrt in dodali, da je letalo sestrelila ruska zračna obramba. Kot so še zapisali, je Prigožin "umrl zaradi dejanj ruskih izdajalcev".

Roman Saponkov, vojaški poročevalec, ki naj bi bil povezan z Wagnerjem, je prav tako zatrdil, da je bil vodja skupine umorjen. "Prigožinov umor bo imel katastrofalne posledice. Ljudje, ki so izdali ukaz, ne razumejo razpoloženja in morale v vojski," je dejal. DShRG Rusich, priljubljeni vojaški kanal, pa je namignil, da je bil Prigožin ubit, ker je junija končal upor, ne da bi dosegel Moskvo. "Naj bo to lekcija za vse. Treba je iti do konca," so zapisali.

Sorodna novica Odzivi po odmevni Prigožinovi smrti: "Putin ne odpušča tistim, ki so ga prestrašili"

Britanski varnostni viri menijo, da je letalo skoraj zagotovo sestrelila ruska obveščevalna služba FSB, ki je delovala po nareku ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Menimo, da to zdaj verjetno krepi položaj ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruskih sil Valerija Gerasimova, ki ju je Prigožin sovražil in javno kritiziral. To je dobro za Ukrajino, saj ta dva veljata za nesposobna," so dodali.

"Wagnerjevi borci se bodo maščevali Putinu in Šojguju za smrt svojega vodje. Pozivi k maščevanju polnijo klepetalnice Wagnerjevih kanalov," pa je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Gerašenko.

Ob sklicevanju na ruske medije je poudaril, da poteka posvet poveljnikov skupine Wagner. Kot eno od možnih teorij, ki naj bi jo ruski organi obravnavali, je ta, da je bila na letalu nameščena eksplozivna naprava.

Keir Giles, strokovnjak za Rusijo z inštituta Chatham House, pa je pozval k previdnosti glede poročil o Prigožinovi smrti. Pojasnil je, da je v zadnjem času "več posameznikov spremenilo svoje ime v Jevgenij Prigožin", s čimer naj bi si vodja Wagnerja želel prikriti svoja potovanja.

"Komaj kaj, kar pride iz Rusije v teh dneh, je kredibilno"

Tudi EU je posvaril pred špekulacijami o smrti Prigožina. "Komaj kaj, kar pride iz Rusije v teh dneh, je kredibilno. Videli smo poročila o strmoglavljenju letala, vendar pa to sami zelo težko preverimo in zato tudi težko komentiramo. Prav tako ne moremo špekulirati o posledicah domnevne smrti Prigožina za delovanje skupine Wagner po svetu," je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano.

Zasebno letalo z desetimi osebami na krovu je v sredo v večernih urah strmoglavilo med poletom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer naj bi umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil Prigožin na letalu, je potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet, ki je sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer.

Našli naj bi že vseh deset žrtev strmoglavljenja. Strmoglavljenje letala je medtem potrdilo tudi rusko ministrstvo za izredne razmere, ki pa Prigožina ni omenilo. Kremelj in obrambno ministrstvo se doslej na incident še nista odzvala.

O strmoglavljenju letala je na kratko poročala ruska državna televizija Rosija 1, ki je dodala, da je bilo na krovu deset ljudi, med njimi tudi Prigožin. Številni pripadniki in podporniki Wagnerja pa so se danes poklonili Prigožinu. Med drugim so sveče in vence položili pred pisarnami Wagnerja v Sankt Peterburgu in Novosibirsku.

Prvi lastnik letala slovensko podjetje

Ponesrečeno letalo je bilo staro 16 let, njegov prvi lastnik pa je bilo slovensko podjetje Linxair, izhaja iz javno dostopnih podatkov na spletu. Preden ga je kupil Wagner, je to letalo po stečaju Linxaira leta 2014 zamenjalo tri lastnike, ves ta čas pa je ohranilo originalne barve slovenskega letalskega prevoznika.

Nekoč uspešen poslovni prevoznik večinskega lastnika in nekdanjega direktorja Nikole Musića Linxair je v preteklosti prevažal slovenskega predsednika države, premierja, ministre in podjetnike.

Našli vsa trupla

Ruske službe za izredne razmere so sporočile, da so našle trupla vseh desetih potnikov manjšega letala, ki je strmoglavilo severno od Moskve in na katerem je bil tudi vodja skupine Wagner.

Ruska policija je zaprla območje strmoglavljenega letala Embraer Legacy blizu vasi Kuženkino v Tverski oblasti, medtem ko je ruska uprava za letalstvo oblikovala posebno skupino, ki bo preiskala vzrok nesreče. Oblasti so potrdile, da sta bila med potniki na letalu Prigožin in tudi njegov namestnik Dmitrij Utkin.

V Sankt Peterburgu je nekaj posameznikov prineslo vence pred nekdanji sedež skupine Wagner. Foto: Reuters
V Sankt Peterburgu je nekaj posameznikov prineslo vence pred nekdanji sedež skupine Wagner. Foto: Reuters

Letalo s sedmimi potniki in tremi člani posadke je bilo na poti iz Moskve v Sankt Peterburg, padlo pa je le pol ure po vzletu.

Kot poroča Reuters, letalo glede na radarske podatke ni kazalo nobenih znakov težav vse do zadnjih 30 sekund, ko se je nenadoma spustilo in strmoglavilo. Po besedah Iana Petchenika s portala za spremljanje poletov letal Flightradar24 se je letalo ob 18.11 uri po krajevnem času nenadno obrnilo navzdol in se v 30 sekundah spustilo za 2,5 kilometra s potovalne višine, na 8,5 kilometra. "Kar koli se je zgodilo, se je zgodilo zelo hitro," je zatrdil Petchenik in dodal, da pred dramatičnim padcem ni bilo nobenih znakov, da bi bilo z letalom kaj narobe.

Na videoposnetkih nesreče, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, je videti, kako se letalo hitro spušča z navzdol obrnjenim nosom, za njim pa je videti oblak dima ali hlapov.

Flightradar24 je nazadnje zaznal položaj letala ob 18.11. pri čemer so lahko motnje na območju upočasnile zbiranje nadaljnjih podatkov o lokaciji. Kot so povedali pri spletnem sledilniku, je letalo opravilo več vzponov in spustov po nekaj sto metrov pred zadnjimi 30 sekundami, ko je začelo padati. Flightradar24 je prejel končne podatke o letalu ob 18.20.

Od zaveznika do vodje upora

Prigožin je bil v preteklosti zaveznik ruskega predsednika, nato pa je po mesecih napetosti med vodjo wagnerjevcev in ruskim vojaškim vodstvom zaradi vojne v Ukrajini 24. junija sprožil upor proti Moskvi, ki pa se je končal še isti dan – domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka med vodjo Wagnerja in Putinom.

Putin je sicer organizatorje upora označil za izdajalce, ki so Rusiji zasadili nož v hrbet. Številni analitiki pa so predvidevali, da se bo ruski predsednik Prigožinu maščeval.

Od spodletelega upora se Prigožin ni veliko pojavljal v javnosti, je pa v ponedeljek zvečer objavil videonagovor, v katerem je trdil, da je v eni izmed držav v Afriki.

Vladimir Prebilič: Strmoglavljenje letala s Prigožinom ni incident, dogodek je bil skrbno načrtovan

Prebilič: Smrt Prigožina ne pomeni konec Wagnerja

Strokovnjak za varnostna vprašanja Vladimir Prebilič je v Odmevih povedal, da je sam pričakoval tak razplet, saj Putin vodi Rusijo na način, da mora biti vse po njegovo. In ko se zgodi tak izziv, ki ga je prikazal Prigožin, je prostora za to, da bi takšni osebnosti živeli skupaj v isti državi, zelo malo. Tudi ta dogovor, da se je Prigožin umaknil v Belorusijo, je bil bolj kot ne manever.

Prebilič je poudaril, da Prigožinova smrt še ne pomeni konca Wagnerja, saj takšne skupine Moskva potrebuje, ne samo za vojno v Ukrajini, ampak so še bolj potrebne za rusko navzočnost v Afriki in še kje drugje po svetu.

Kar nekaj špekulacij je bilo, da bo Prigožinov pohod proti Moskvi dodatno oslabil Putinovo oblast, toda Prebilič takrat ni bil tega mnenja, saj je Putin trdno v sedlu, kar se je zdaj tudi pokazalo. Po njegovih besedah bo Putin nadaljeval vodenje države tako, kot si je zastavil in zamislil, je pa res, da bi ob dokazih, da se je zgodil atentat oziroma posredovanje ruskih zračnih sil in da so one krive za padec letala, prišlo do vznemirjenja. Wagnerjevci imajo kar nekaj privržencev v Rusiji, ki tega ne bodo sprejeli mirno, če bo seveda kdaj sploh jasno, kaj se je zgodilo.

Prigožin se je nazadnje pojavil na videoposnetku v ponedeljek, ko naj bi bil v Afriki. Foto: Reuters
Prigožin se je nazadnje pojavil na videoposnetku v ponedeljek, ko naj bi bil v Afriki. Foto: Reuters

Če je v ozadju nesreče res Putin, zakaj je čakal do zdaj? "Mislim, da je bila preprosto priložnost, da se taka oseba umakne. Putin je potrpežljiv glede tega in odmerja povračilne udarce na pravem mestu in na pravi način," je dejal Prebilič in dodal, da so vsi njegovi nasprotniki končali na podoben način. To pomeni, da spremembe vodenja v Rusiji ne bo in ni pričakovati, da bi se Putin umaknil s položaja predsednika v kratkem. Prebilič tudi ne pričakuje nobene posebna sprememba, kar se tiče vojne v Ukrajini, ki bo potekala še naprej tudi brez Prigožina.

Glede Prigožinovega naslednika je Prebilič mnenja, da bo Putin poiskal sebi zelo lojalno osebo in bo skupina Wagner še naprej nadaljevala svoje operacije, saj so plačanci lojalni tistemu, ki jih plačuje in oborožuje. Kot opozarja Prebilič, ne smemo pozabiti, da Wagner funkcionira samo zato, ker ga finančno in z orožjem podpira Moskva oziroma ministrstvo za obrambo. "Skupina ne bi obstajala, če te podpore ne bi bilo," pravi.

Glede ugibanj, ali je bil Prigožin sploh na letalu, je Prebilič dejal, da tudi če ni bil, gre za zelo jasno Putinovo sporočilo – tisti, ki ne sledite meni, tisti, ki se ne uklonite meni, boste imeli težave in čutili posledice.

Odmeva strmoglavljenje letala vodje Wagnerja Prigožina