Posledice ponedeljkovega ruskega napada na otroško bolnišnico v Kijevu. Foto: Reuters
Posledice ponedeljkovega ruskega napada na otroško bolnišnico v Kijevu. Foto: Reuters

Kijevska otroška bolnišnica je bila ena od številnih stavb v več mestih, ki so v silovitih ponedeljkovih ruskih napadih utrpele škodo, po vsej državi je bilo ubitih najmanj 38 ljudi.

"Namerno ciljanje zaščitenih bolnišnic je vojni zločin in storilci morajo odgovarjati," je prepričana predstavnica Združenih narodov. "Ti incidenti so del zelo skrb vzbujajočega vzorca sistemskih napadov na zdravstveno in drugo civilno infrastrukturo po vsej Ukrajini," je dodala.

"Včerajšnji napad jasno kaže, da ruskega predsednika Vladimirja Putina ne zanima mir. Prizadeva si povzročati smrt in uničenje v svoji agresivni vojni," je dejala ameriška veleposlanica pri ZN-u Linda Thomas-Greenfield, medtem ko je britanska predstavnica Barbara Woodward ponedeljkove ruske napade označila za "strahopetno izprijenost".

Obstaja velika verjetnost, da je otroško bolnišnico v Kijevu v ponedeljek neposredno zadela ruska raketa, so dejali predstavniki misije Združenih narodov v Ukrajini.

Kot je dodala vodja misije Visokega komisariata ZN-a za človekove pravice v Ukrajini Danielle Bell, je potrebna še natančnejša preiskava, a s posnetka je po njenih besedah razvidno, kako raketa neposredno zadene bolnišnico.

V izjavi za novinarje v Ženevi je ocenila, da je to eden najbolj nezaslišanih napadov od začetka ruske agresije v Ukrajini februarja 2022, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je v ponedeljek zanikala, da bi ciljala bolnišnico, in zatrdila, da so jo zadeli delci ukrajinske protizračne rakete. Ukrajina trdi, da so na prizorišču našli ostanke ruske vodene rakete.

Ruski veleposlanik pri ZN-u Vasilij Nebenzja je na seji znova zanikal, da je šlo za ruski napad. "Če bi bil to ruski napad, od stavbe ne bi ostalo nič in vsi otroci in večina odraslih bi bili ubiti, ne pa ranjeni," je dejal in obtožbe na račun Moskve označil za "umazano propagandno kampanjo Kijeva".

Ukrajinski veleposlanik pri ZN-u Sergij Kislica je nasprotno zatrdil, da je Rusija namerno napadla morda najranljivejšo in nezaščiteno skupino v vsaki družbi. Članom sveta je ob tem pokazal domnevni dokaz, da je bila ruska raketa usmerjena na bolnišnico.

Fu Cong, predstavnik Kitajske, ki si že dolgo prizadeva za politično rešitev konflikta, je poudaril, da bi morali obe strani "pokazati politično voljo, si stopiti naproti in čim prej začeti mirovne pogovore".

V času napada je bilo v otroški bolnišnici več kot 1200 bolnikov in zaposlenih. Foto: Reuters
V času napada je bilo v otroški bolnišnici več kot 1200 bolnikov in zaposlenih. Foto: Reuters

V Ukrajini dan žalovanja

Bolnišnica Ohmatdit, največja pediatrična zdravstvena ustanova v državi, je bila deloma uničena v valu ruskih napadov, ki jih je ruska vojska v ponedeljek usmerila v več mest v državi, tudi Kijev.

Skupno je bilo v enem najbolj smrtonosnih napadov v zadnjih mesecih ubitih 38 ljudi, vključno s štirimi otroki, 190 je bilo ranjenih, je danes na omrežju X sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Vse bolnike iz kijevske otroške bolnišnice so po njegovih besedah premestili v druge zdravstvene ustanove. Več deset reševalcev je medtem še ponoči morebitne preživele iskalo pod ruševinami.

O zadnjih ruskih napadih na Ukrajino bo danes razpravljal Varnostni svet ZN-a, si je pa napad na bolnišnico že prislužil številne obsodbe svetovnih voditeljev.

Rusija je v namreč ponedeljek s približno 40 raketami napadla več mest na jugu in vzhodu Ukrajine ter glavno mesto Kijev. 30 izstrelkov je Ukrajina sestrelila. Poškodovanih je bilo skoraj sto stavb v Kijevu, Dnipru, Krivem Rogu, Slovjansku, Kramatorsku in Pokrovsku.

Ukrajinska vlada je današnji dan razglasila za dan žalovanja za žrtvami napadov. Župan Kijeva Vitalij Kličko je napovedal, da bodo v mestu zastave visele na pol droga, številni dogodki so odpovedani.

Ukrajinski predsednik Zelenski je v ponedeljek napovedal maščevanje za raketni napad na otroško bolnišnico v Kijevu. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Zelenski je v ponedeljek napovedal maščevanje za raketni napad na otroško bolnišnico v Kijevu. Foto: Reuters

Iz Rusije poročajo o obsežnem ukrajinskem napadu z letalniki

Iz Rusije medtem poročajo, da je Ukrajina nad več ruskih regij izstrelila brezpilotne letalnike, pri čemer je umrl en človek, zagorelo je v skladišču nafte in na električnem omrežju.

Ruska zračna obramba je uničila 38 letalnikov, vključno z 21 nad Rostovom in sedmimi nad Kurskom, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Obe pokrajini mejita na Ukrajino.

V mestu Kalah na Donu v južni pokrajini Volgograd so odjeknile eksplozije, je objavil kanal na Telegramu Baza, ki ima vire v ruskih varnostnih službah.

Regionalni guverner Andrej Boharov je dejal, da je zagorelo v naftnem skladišču in na električnem omrežju zaradi padajočih ostankov letalnikov, ki jih je uničila ruska obramba. Dodal je, da v napadu ni bilo poškodovanih, tudi stanovanjske stavbe niso bile prizadete.

Rusko obrambno ministrstvo medtem ni omenilo Volgograda kot ene izmed pokrajin, v katerih je obramba uničila ukrajinske letalnike.

V Belgorodu pa je umrl moški in dva človeka sta bila poškodovana, je dejal guverner Vjačeslav Gladkov. Poškodovanih naj bi bilo več domov.

Gladkov je dejal, da so bili v ukrajinskih napadih v zadnjem dnevu v Belgorodu ubiti štirje ljudje, ranjenih jih je 20.

Tudi v pokrajini Rostov je zagorelo na električnem omrežju, potem ko je Ukrajina ponoči izstrelila na desetine letalnikov, je dejal guverner Vasilij Golubev. Požar so že pogasili.

Glede na sporočilo obrambnega ministrstva je bilo pet ukrajinskih letalnikov uničenih nad Astrahanom, še dva pa nad Voronežem. O škodi ni podatkov.

Napadi so se zgodili, potem ko je ukrajinski predsednik Zelenski v ponedeljek napovedal maščevanje za raketni napad na otroško bolnišnico v Kijevu.

Vojaške vaje Kitajske in Belorusije

V ponedeljek sta medtem skupne vojaške vaje začeli Kitajska in Belorusija, in sicer nekaj kilometrov od beloruske meje s Poljsko, članico Nata.

Vaje bodo potekale do 19. julija na vadbišču blizu mesta Brest na jugozahodu Belorusije.

V okviru "protiterorističnih vaj" bodo vojaki obeh držav med drugim vadili nočno pristajanje, premagovanje vodnih ovir in izvajanje operacij na naseljenem območju, je sporočilo belorusko obrambno ministrstvo. Ni jasno, koliko vojakov bo vključenih v vaje.

V Rusijo odšla severnokorejska delegacija

Iz Severne Koreje poročajo, da je v Rusijo odšla severnokorejska delegacija s področja urjenja častnikov z vojaške univerze Kim Il Sunga. To je prvi tak obisk po nedavnem podpisu sporazuma o vojaškem sodelovanju med državama.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA ni podala podrobnosti o obisku in lokaciji v Rusiji, kamor je delegacija odšla.

V Ukrajini razglašen dan žalovanja