Ekipa RTV Slovenija z Manico Janežič Ambrožič na čelu se je prebila do Lvova, kjer so opravili pogovor s podžupanom mesta. Foto: TV Slovenija
Ekipa RTV Slovenija z Manico Janežič Ambrožič na čelu se je prebila do Lvova, kjer so opravili pogovor s podžupanom mesta. Foto: TV Slovenija

Ukrajina ne nadzira približno petine svojega ozemlja, Evropska unija se pogovarja o devetem svežnju sankcij proti Rusiji, Ukrajinci po vsej državi pa so zadnje tedne tarča silovitih in kontinuiranih napadov na energetsko infrastrukturo.

Po valu ruskih napadov to sredo se je 80 odstotkov prebivalcev Kijeva v četrtek zbudilo brez elektrike, zdaj so jo vzpostavili za 50 odstotkov gospodinjstev. V četrtek zvečer so vsaj delno vzpostavili tudi oskrbo z vodo. Pred dnevi je v državi snežilo in tudi ta konec tedna je napovedana nova pošiljka snega.

Že tako nizke temperature se bodo v prihodnjih dneh še spustile, in kot je ta teden napovedal župan Kijeva Vitalij Kličko v pogovoru za nemški časopis Bild: Ukrajince čaka najhujša zima po drugi svetovni vojni.

Ekipa informativnega programa TV Slovenija, v kateri so snemalec Žiga Trnkoczy, asistent Gregor Lemut in novinarka Manica J. Ambrožič, se je odpravila v Ukrajino. Obiskali naj bi Lvov, Bučo in Kijev, od koder bodo poročali za TV, Radio in MMC.

V Lvovu. Foto: TV Slovenija
V Lvovu. Foto: TV Slovenija

Ekipa TV Slovenija je v četrtek prispela v Rzeszow, največje mesto na jugovzhodu Poljske, kjer prebivalce od vojne ločuje pičla ura vožnje z avtomobilom.

Lvov, največje mesto na zahodu Ukrajine, je od Rzeszowa oddaljen 170 kilometrov in po podatkih lokalnih oblasti se je v teh mesecih vojne skozi Rzeszow v svet odpravilo milijon ukrajinskih beguncev. Zelo malo jih je v mestu ostalo; vsi ti upajo, da bo vojne kmalu konec in da se bodo lahko vrnili domov, a večina beguncev je odšla naprej. In mnogi se ne bodo vrnili.

"Najhuje je bilo marca, takrat je prišlo največ beguncev," pripoveduje domačinka. "Ubogi ljudje! Vojna, kakšna grozota! In vse to zaradi enega človeka!"

V prvih dneh vojne so železniško postajo v Rzeszowu spremenili v sprejemni center za begunce, od koder so se begunci odpravili v druge kraje. Po zadnjih podatkih Združenih narodov je iz Ukrajine v teh devetih mesecih zbežalo nekaj več kot 7 milijonov 800 000 prebivalcev, od tega je največ beguncev na Poljskem, milijon in pol.

Ekipa informativnega programa TV Slovenija, v kateri so snemalec Žiga Trnkoczy, asistent Gregor Lemut in novinarka Manica J. Ambrožič. Foto: TV Slovenija
Ekipa informativnega programa TV Slovenija, v kateri so snemalec Žiga Trnkoczy, asistent Gregor Lemut in novinarka Manica J. Ambrožič. Foto: TV Slovenija

V Rzeszowu vojna pred pragom mesta povzroča veliko nemira. Še več nemira je, odkar je pred dnevi na poljsko vas približno 180 km od Rzeszowa padla raketa in ubila dva človeka. "Tri dni se je o tem veliko govorilo, potem pa je vse kar nekako potihnilo," pravi naša sogovornica in zmajuje z glavo.

Preiskava incidenta v vasi Przewodow, kamor je 15. novembra padla raketa, poteka, vodijo jo poljski in ameriški preiskovalci, v Kijevu pa so potrdili, da v preiskavi sodeluje tudi Ukrajina.

Podžupan Lvova: Prebivalci lahko pričakujejo izpade elektrike

Ekipa se je v petek zjutraj nato odpravila proti poljsko-ukrajinski meji. Pokrajino je že pobelil sneg, na poti do mejnega prehoda pa je bila cesta skoraj prazna. Na prehodu je bilo veliko tovornjakov, ki so čakali na vstop v Ukrajino, osebnih vozil pa malo.

Po dveh urah je ekipa prispela v Lvov, kjer prebivalce pestijo izpadi elektrike in dobave vode.

"Elektriko ima trenutno 70 odstotkov meščanov, toda tudi oni lahko podnevi pričakujejo izklope. Ti so načrtovani, saj mora državno podjetje upravljati porabo energije za vsako mesto posebej," je v pogovoru za RTV povedal podžupan Lvova Andrij Moškalenko.

Reportaža Manice J. Ambrožič iz Ukrajine