Obmejna naselja v ruski pokrajini Belgorod so bila že večkrat tarča napadov. Foto: Reuters
Obmejna naselja v ruski pokrajini Belgorod so bila že večkrat tarča napadov. Foto: Reuters

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je dejal, da je bila pokrajina v petek tarča 500 napadov, vključno s topniškim in raketnim obstreljevanjem. Pri tem je po njegovih besedah umrlo pet ljudi. V napadih v zadnjih dneh je bilo najhuje prizadeto mesto Šebekino, od koder je pobegnilo več sto prebivalcev, skupno pa je vasi na jugozahodu Belgoroda zapustilo že na tisoče ljudi.

Prigožin se je zapletel v javni spor z rusko vojsko in obtožil vojaško vodstvo v Moskvi, da ni sposobno braniti Belgoroda. "Če obrambno ministrstvo v bližnji prihodnosti ne bo ustavilo dogajanja v pokrajini Belgorod, bomo seveda prišli branit rusko ozemlje," je sporočil na Telegramu.

"V Belgorodu umira civilno prebivalstvo," je poudaril Prigožin in dodal, da ne bo čakal na povabilo, naj tja pošlje svoje borce.

Prigožin je tudi sporočil, da so njegovi borci večinoma zapustili mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, ki ga je Wagner po njegovih besedah zavzel prejšnji mesec v najdaljši in najbolj krvavi bitki od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja lani.

Zelenski prepričan o uspehu protiofenzive

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je Ukrajina pripravljena sprožiti dolgo pričakovano protiofenzivo za ponoven prevzem nadzora nad ozemljem pod rusko okupacijo.

"Trdno verjamemo, da nam bo uspelo," je Zelenski dejal v pogovoru za ameriški časopis Wall Street Journal. Dodal je, da ne ve, koliko časa bo ofenziva trajala. Priznal je, da bi lahko potekala na različne načine.

Kijev upa, da bo s protiofenzivo spremenil dinamiko vojne, ki jo je Rusija sprožila z napadom pred 15 meseci.

Prejšnji mesec je Zelenski dejal, da mora Ukrajina s protiofenzivo še počakati, da prejme več zahodnih oklepnih vozil. V zadnjih tednih je ukrajinski predsednik še okrepil diplomatska prizadevanja za dobave sodobnega zahodnega orožja, s katerim bi se ukrajinske sile bolje zoperstavile ruski vojski.

Rusija ima pod nadzorom velik del ozemlja Ukrajine na vzhodu, jugu in jugovzhodu te države.

V zadnjih tednih so ukrajinske sile okrepile napade na ruska skladišča streliva in logistične poti.

Ukrajina upa, da ji bo s protiofenzivo uspelo osvboditi okupirana ozemlja. Foto: Reuters
Ukrajina upa, da ji bo s protiofenzivo uspelo osvboditi okupirana ozemlja. Foto: Reuters

Opozorilo IAEA-ja glede jedrske elektrarne v Zaporožju

Generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je opozoril, da je ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje že tri mesece brez zunanjega rezervnega napajanja, zaradi česar je izjemno ranljiva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kot je pojasnil, je elektrarna odvisna od edinega še delujočega 750-kilovoltnega električnega voda za zunanjo električno energijo, ki jo potrebuje za hlajenje reaktorja in druge bistvene funkcije. Pred rusko invazijo v Ukrajini je imela elektrarna na voljo štiri take zunanje električne vode.

"Splošne razmere na terenu ostajajo zelo negotove in potencialno nevarne," je dejal Grossi. Dodal je, da stanje oskrbe jedrske elektrarne z električno energijo ostaja skrb vzbujajoče, in pozval k okrepitvi prizadevanj za zagotovitev stabilnejše in predvidljivejše zunanje oskrbe z elektriko.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Načela IAEA-ja določajo, da se Zaporožje ne sme uporabljati kot vojaško oporišče ali skladišče orožja, kot so tanki ali topništvo, ki bi se lahko razporedili z območja. Agencija tudi zahteva, da se zagotovi zunanje napajanje elektrarne z električno energijo in da se elektrarna zaščiti pred sabotažnimi dejanji.

Po navedbah IAEA-ja bi se morala največja evropska jedrska elektrarna v primeru izpada 750-kilovoltnega daljnovoda, kakršen se je zgodil 22. maja, zanašati na zasilne dizelske generatorje kot zadnjo možnost.

Skupina strokovnjakov agencije, ki deluje na terenu, je sporočila, da je slišala dve eksploziji v bližini elektrarne s šestimi reaktorji, ki jo od marca lani zasedajo ruske sile.

Grossi je tudi napovedal, da bo kmalu znova obiskal jedrsko elektrarno. Od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja lani je bil v Zaporožju dvakrat, nazadnje konec marca.