Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poljski avtoprevozniki so v začetku meseca na treh mejnih prehodih vzdolž približno 530 kilometrov dolge poljsko-ukrajinske meje vzpostavili protestne zapore, zaradi katerih trenutno v tudi po več deset kilometrov dolgih kolonah stoji približno 2300 tovornjakov.

Avtoprevozniki so prepričani, da Ukrajina prevzema poljski trg, kar škodi njihovemu poslu.

Pawel Ozygala, vodja stavkovnega odbora v obmejnem mestecu Dorohusk, je za BBC dejal, da je njegovo podjetje zaradi odprave omejitev uvoza iz Ukrajine doslej izgubilo približno 100.000 evrov. "Podpiramo Ukrajino, vendar moramo misliti na svoje družine," je dejal.

Protestu tovornjakarjev so se danes pridružili tudi kmetje v vasi Medyka na jugovzhodu Poljske, ki trdijo, da jih je močno prizadelo znižanje cen žita zaradi uvoza iz Ukrajine. S tem je zdaj delno ali v celoti zaprta polovica od skupno osmih prehodov na meji med Poljsko in Ukrajino.

Nezadovoljstvo tudi med ukrajinskimi vozniki

Ob tem narašča tudi nezadovoljstvo med ukrajinskimi vozniki tovornjakov, ki so že več kot deset dni ujeti v kolonah pred mejnimi prehodi ob vse nižji temperaturi in slabih higienskih razmerah, na kar opozarjajo tudi oblasti v Kijevu.

Organizatorji zapor, ki imajo do januarja veljavno dovoljenje za izvajanje protestov, sicer dovoljujejo prehod osebnim avtomobilom, vozilom, ki prevažajo potnike, ter dostavo humanitarne in vojaške pomoči v Ukrajino.

Medtem ob sodelovanju Bruslja še vedno potekajo pogajanja med Varšavo in Kijevom, da bi našli dokončno rešitev za nastale razmere, vendar za zdaj brez uspeha. Ukrajina med drugim kot pogoj za nadaljevanje pogajanj zahteva odpravo zapor, vendar se poljski protestniki za zdaj ne nameravajo umakniti.