Putin je pogovore označil za plodne in povedal, da sta se z Lukašenkom dogovorila o krepitvi sodelovanja med državama na vseh področjih. Foto: Reuters
Putin je pogovore označil za plodne in povedal, da sta se z Lukašenkom dogovorila o krepitvi sodelovanja med državama na vseh področjih. Foto: Reuters

"Rusija nima interesa, da bi kogar koli absorbirala, to preprosto nima smisla," je dejal Putin v odgovoru na novinarsko vprašanje in dejal, da tovrstne govorice širijo "zlonamerneži". Kremelj si že leta prizadeva za poglobitev povezovanja z Belorusijo, vendar se Lukašenko upira neposredni združitvi z Rusijo, čeprav je njena ključna zaveznica.

Putin je odnose z Belorusijo pozdravil kot odnose med "najtesnejšima zaveznicama in strateškima partnericama ... ki ju povezujejo skupna zgodovina in duhovne vrednote". "Skupaj se upiramo sankcijam neprijaznih držav, in to počnemo precej samozavestno in učinkovito," je dodal. Povedal je še, da sta se dogovorila o krepitvi sodelovanja med državama na vseh področjih, tudi na vojaškem, in še tesnejšem gospodarskem sodelovanju. Dogovorila sta se o cenah v energetskem sektorju, pri čemer pa podrobnosti ni razkril.

Na vojaškem področju sta se po besedah Putina dogovorila o "skupnih ukrepih za varnost obeh držav", nadaljnjem skupnem usposabljanju in "vzajemni dobavi orožja". Povedal je tudi, da bo Rusija še naprej usposabljala beloruske posadke za upravljanje letal, ki lahko nosijo jedrske konice. Lukašenko je poudaril, da so ta letala preizkusili, da pa to "ne predstavlja grožnje za nikogar".

Beloruski predsednik je pohvalil odnose svoje države z Rusijo z besedami, da ta "ne more nikamor brez nas", Belorusija pa da ne more ničesar storiti brez Rusije. Meni tudi, da Belorusija brez Moskve ne bi mogla zaščititi svoje neodvisnosti in suverenosti.

Moskva je sicer pred njunim srečanjem, ki je bilo prvo v Minsku po treh letih, ovrgla ugibanja, da naj bi Putin skušal prepričati Lukašenka, da se vključi v vojno v Ukrajini. Te bojazni so bile posledica dejstva, da je Putin belorusko ozemlje uporabil kot odskočno desko za svojo ofenzivo v Ukrajini, oktobra pa je Belorusija napovedala oblikovanje skupnih regionalnih sil z Moskvo, medtem ko je v Belorusijo prispelo več tisoč ruskih vojakov, kar je spodbudilo zaskrbljenost, da bi lahko Minsk poslal vojake tudi v Ukrajino.

Nekaj ur, preden je Putin pristal v Minsku, je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da se v Belorusiji izvajajo skupne vaje ruskih in beloruskih sil. Ministrstvo je nato objavilo posnetke vaj, na katerih so vojaki izvajali tankovske manevre ter vadili artilerijsko in ostrostrelsko streljanje na zasneženem poligonu.

Posledice napada z brezpilotnimi letalniki. Foto: Reuters
Posledice napada z brezpilotnimi letalniki. Foto: Reuters

Nov napad z brezpilotnimi letalniki

Jutranji ruski napad s 35 brezpilotnimi letalniki v kijevski regiji je povzročil "precej resno" škodo, tri območja v regiji so ostala brez električne energije, je sporočil guverner Oleksij Kuleba.

Rusija je napad z brezpilotniki, tretjega tovrstnega v šestih dneh, izvedla v zgodnjih jutranjih urah, ko so številni prebivalci Kijeva in okolice še spali. Poškodovana je kritična infrastruktura.

Nekaj ur po napadu so se po državi znova zaslišali alarmi za zračni napad, poroča Reuters.

Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so njihove enote v regiji sestrelile 30 prihajajočih brezpilotnih letalnikov, kamikaz ali samomorilskih brezpilotnih letalnikov, kot jim pravijo.

Po navedbah kijevskega župana Vitalija Klička ni v napadu na okrožji Solomjanski in Ševčenkivski nihče umrl, niti ni bil ranjen. Kot navaja Reuters, je požar zajel območje elektroenergetske točke v osrednjem okrožju Ševčenkivski. "Slišal sem eksplozijo in čez tri ali štiri minute še eno," je dejal starejši moški, ki dela kot varnostnik v bližnji bolnišnici. Okrožje Solomjanski na zahodu Kijeva je prometno vozlišče, tam je tudi železniška postaja in eno od dveh letališč v mestu.

Kijevski uradniki so sporočili, da so nad mestom sestrelili 18 od 23 letalnikov. "V napadu je bila poškodovana infrastruktura," je na Telegramu zapisal Kličko. "Inženirji si prizadevajo za čimprejšnjo stabilizacijo oskrbe z energijo in toploto."

Kot je v nedeljo zvečer v rednem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so doslej obnovili oskrbo z elektriko za devet milijonov ljudi.

Kuleba, guverner regije, ki obkroža Kijev, je dejal, da so bile v napadu poškodovane hiše in da sta bila ranjena dva človeka. Škodo, ki so jo povzročili letalniki, je označil za "precej resno." Ukrajinska vojska je sporočila, da je bil napad izveden s 35 v Iranu izdelanimi letalniki, in sicer z območja Azovskega morja.

V petek so ruske enote v enem izmed največjih napadov od začetka vojne februarja letos izstrelile več kot 70 raket.

"Zaščita naših meja, tako z Rusijo kot Belorusijo, je ves čas naša prednostna naloga," je v nedeljo po srečanju z vojaškim vrhom dejal ukrajinski predsednik Zelenski.

V napadu so bile poškodovane tudi infrastrukturne točke, na katerih je zagorelo. Foto: Reuters
V napadu so bile poškodovane tudi infrastrukturne točke, na katerih je zagorelo. Foto: Reuters

Zelenski je v nedeljo Zahod znova pozval, naj pomaga ukrajinski zračni obrambi. Ob tem je dejal, da ukrajinske sile trdno držijo mesto Bahmut. "Bitka za Bahmut je odločilna. Nadzorujemo mesto, čeprav okupatorji počnejo vse, da ne bi ostal cel niti en zid."

Rusko nastavljeni vodja Doneške regije Denis Pušilin je medtem sporočil, da so ukrajinske sile raketirale bolnišnico v mestu Doneck, pri tem pa je bil ubit en človek, več ljudi je ranjenih. Reuters teh navedb ni mogel preveriti.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je po poročanju Moskve obiskal ruske vojake v Ukrajini, o čemer ukrajinska stran sicer dvomi. "Ne verjamem, da je dejansko tako pogumen," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Sergij Čerevatji.

Iz Moskve so sporočili, da bodo med 21. in 27. decembrom potekale tudi skupne vojaške vaje ruskih in kitajskih vojakov, ki redno potekajo od leta 2012.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kissinger poziva k pogajanjem

Nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger, ki velja za arhitekta politike v času hladne vojne, je dejal, da je čas za mirovna pogajanja. "Približuje se čas za gradnjo strateških sprememb, ki so bile že dosežene, treba jih je vključiti v novo strukturo za dosego miru s pogajanji," je starosta ameriške politike zapisal v reviji The Spectator.

Ukrajina je poziv k pogajanjem zavrnila. "Vsi podporniki preprostih rešitev bi se morali spomniti očitnega: vsak dogovor s hudičem (slab mirovni dogovor na račun ukrajinskega ozemlja), bo zmaga za Putina in recept za uspeh za avtokrate po vsem svetu," je na Telegramu zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Ruska stran za dvig morale na bojno linijo pošilja glasbenike

Ruska vojska je sporočila, da bodo na bojno linijo v Ukrajino poslali glasbenike in pevce, da bi vojakom dvignili moralo. "Bojna umetniška brigada," kot so jo poimenovali, naj bi zaživela še ta teden, vključevala pa bo tudi cirkuške ustvarjalce, poroča Reuters.

Putin na obisku pri Lukašenku v Belorusiji