Vojaška parada v Kremlju je bila tokrat zaprta za javnost. Foto: Reuters
Vojaška parada v Kremlju je bila tokrat zaprta za javnost. Foto: Reuters

Mediji so predtem pisali, da ni jasno, ali se bo Putin zaradi nedavnega domnevnega napada z letalniki na Kremelj, za katerega so v Moskvi obtožili Ukrajino, udeležil dogodka.

Putin je na parado prišel v družbi kazahstanskega in uzbekistanskega predsednika. Foto: Reuters
Putin je na parado prišel v družbi kazahstanskega in uzbekistanskega predsednika. Foto: Reuters

Ruski voditelj je imel na paradi tudi govor. Začel ga je z zahvalo ruski vojski na dan zmage in dodal, da tudi zdaj poteka prava vojna, s katero Rusija "brani svojo suverenost". Pri tem se je skliceval na zmago Sovjetske zveze v drugi svetovni vojni, ko je dejal, da skuša Zahod uničiti njegovo državo.

"Rusija si želi miroljubno prihodnost," je dejal in obtožil zahodne elite, da sejejo "sovraštvo in rusofobijo". Zahod je tudi kritiziral, da je njegov edini cilj ta, "da Rusija pade", in ga obtožil, da je pozabil na zmago Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo leta 1945.

Pozval je k minuti molka v spomin na vse padle in poudaril, da je zelo pomembno, da so v Moskvo prišli tudi nekateri voditelji nekdanjih sovjetskih republik. Na paradi so voditelji Armenije, Azerbajdžana, Belorusije, Kirgizije, Tadžikistana in Uzbekistana.

Nagovoril je tudi ruske vojake: "Bitke, ki so odločale o usodi naše domovine, so bile vedno svete. Nič ni pomembnejšega od vašega boja, saj je varnost Rusije odvisna od vas, ki ste na bojni črti. Vsi molimo za vas."

Ukrajinsko vodstvo je znova primerjal z neonacisti. "Na svetu ni močnejšega cilja, kot je ljubezen do naših oboroženih sil," je še dodal Putin ob koncu govora, ki ga je končal z besedami "za Rusijo, za naše oborožene sile". Nato je zadonela ruska himna.

Ukrajinski policist pregleduje ruski izstrelek, ki je padel na dvorišče neke hiše v Kijevu. Foto: Reuters
Ukrajinski policist pregleduje ruski izstrelek, ki je padel na dvorišče neke hiše v Kijevu. Foto: Reuters

Druga parada od začetka vojne v Ukrajini

To je bila že druga vojaška parada v Moskvi od začetka ruske agresije na Ukrajino konec februarja lani. Gre za enega največjih praznikov v Rusiji, ko se Rusi spominjajo velikih žrtev v Sovjetski zvezi med drugo svetovno vojno, v kateri je umrlo 27 milijonov ljudi v nekdanji skupni državi.

Glavna parada ob dnevu zmage v Moskvi je tradicionalno ogromen prikaz ruske vojaške opreme. Letos so na paradi manjkali glavni ruski bojni tanki, prav tako pa ni potekal tradicionalni prelet bojnih letal.

Parade naj bi se sicer udeležilo 8000 vojakov, razkazali pa naj bi 125 kosov vojaške opreme, med njimi zgodovinski tank T-34, oklepna vozila tigr-M ter raketna sistema iskander-M in S-400 triumf, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

A dogodek je bil letos zaprt za javnost, ruske oblasti so kot razlog navedle varnostne grožnje. Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pred dnevi posvaril pred "terorističnimi napadi". "Seveda se zavedamo, da kijevski režim, ki stoji za številnimi terorističnimi dejanji, namerava nadaljevati svojo kampanjo. Naše varnostne sile delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi zagotovile varnost," je še dodal.

Ruska vojaška parada letos manjša kot prejšnja leta